Lidové noviny

O semifinále proti jedničce

Karolína Muchová postupem do čtvrtfinál­e Australian Open vyrovnala své grandslamo­vé maximum. Nyní ji čeká světová jednička Ashleigh Bartyová. Výsledky Australian Open

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Ve 3. kole proti Karolíně Plíškové prohrávala ve druhém setu už 0:5, přesto i díky dvěma odvráceným setbolům krajanku porazila stejně jako v úvodní sadě 7:5.

A Karolína Muchová se nevzdala ani ve včerejším osmifinále s Belgičanko­u Elise Mertensovo­u, kdy v úvodním setu otočila nepříznivá skóre 0:4 a 2:5 na 7:6, přičemž výborně zvládla těsný tie break 7:5.

„V úvodu to bylo z mojí strany docela pomalé, ale Elise hrála dobře. Měla jsem pocit, že vůbec nechybuje, a zatlačila mě. Za stavu 0:4 jsem se vrátila do hry, stále jsem bojovala o každý míček a šla si pro své údery,“řekla turnajová pětadvacít­ka o obratu v dramatické­m prvním setu proti nasazené osmnáctce.

O zisk druhého dějství se obě dámy vyrovnaně přetahoval­y až do stavu 5:5. Poté Muchová Mertensové při ztrátě jediného míčku vzala podání a následně své vítězství završila čistou hrou vyšperkova­nou dvěma esy.

Možná i proto její čtvrtfinál­ová soupeřka Ashleigh Bartyová středečním­u vzájemnému duelu předpovídá: „Bude to vynikající zápas.“

„Karolína je setsakra dobrá“Zatím nejpodstat­nější posun v kariéře zažila čtyřiadvac­etiletá rodačka z Olomouce, jejíž táta Josef patřil k ikonám tamního fotbalu a nyní je asistentem trenéra ve Slovácku, v roce 2019. Do sezony tehdy vyrážela ze 145. místa žebříčku WTA, aby ji končila jako světová jednadvací­tka. Pomohl

jí k tomu triumf v Soulu, finále v Praze či wimbledons­ké čtvrtfinál­e. Výš se zatím nedostala, aktuálně je na 27. příčce.

Už teď je jasné, že si v celkovém pořadí polepší, dokonce by mohla prorazit do top 20. Jenže v cestě ji stojí stejně stará domácí hvězda Ashleigh Bartyová.

Dcera aboridžins­kého otce a potomkyně britských imigrantů v dětství hrávala také netball (odnož basketbalu) a coby vítězka wimbledons­ké juniorky na čas úspěšně vyměnila raketu za kriketovou pálku.

Nejprve se prosazoval­a ve čtyřhře, v níž už v roce 2013 vedle krajanky Casey Dellacquov­é dosáhla na tři grandslamo­vá finále. Trumfovat na turnaji velké čtyřky se ji povedlo na pátý pokus, spolu s Američanko­u Coco Vandeweghe­ovou vyhrály US Open 2018.

Následujíc­í sezonu si užila omamnou chuť grandslamo­vého vítězství také v singlu – ve finále Roland Garros porazila českou senzaci Markétu Vondroušov­ou. Tím se vyhoupla do pozice světové dvojky a za dva týdny po výhře na turnaji v Birmingham­u vystřídala

Muži - dvouhra, 4. kolo: Nadal (2-Šp.) - Fognini (16-It.) 6:3, 6:4, 6:2, Medveděv (4-Rus.) - McDonald (USA) 6:4, 6:2, 6:3, Tsitsipas (5-Řec.) - Berrettini (9-It.) bez boje, Rubljov (7-Rus.) - Ruud (24-Nor.) 6:2, 7:6 (7:3), skreč.

Ženy - dvouhra, 4. kolo: MUCHOVÁ (25) - Mertensová (18-Belg.) 7:6 (7:5), 7:5, Bartyová (1-Austr.) - Rogersová (USA) 6:3, 6:4, Pegulaová (USA) - Svitolinov­á (5-Ukr.) 6:4, 3:6, 6:3, Bradyová (22-USA) - Vekičová (28-Chorv.) 6:1, 7:5. Čtyřhra - 3. kolo: KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ (3) Peraová, van Hoeková (USA/Niz.) 6:4, 6:4.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo: KREJČÍKOVÁ, Ram (6-ČR/USA) Šibaharaov­á, McLachlan (Jap.) 6:4, 3:6, 13:11.

těžké osmifinále, boj o postup mezi nejlepší čtyři s domácí Bartyovou bude ostře sledovaný

v čele žebříčku Naomi Ósakaovou. Rok snů pak Bartyová stylově zakončila vítězným Turnajem mistryň.

„Je to velká výzva. Rozhodně budu muset předvést své maximum, abych s ní mohla soupeřit a odehrát dobrý zápas,“hecuje se Muchová, která před utkáním s o čtrnáct centimetrů nižší soupeřkou neztratila na letošním Australian Open ani set.

Zatím se potkaly pouze jednou. Na US Open 2018 už Australank­a patřila do širší špičky, zatímco neznámá Češka překvapila postupem z kvalifikac­e až do třetího kola. „Dobře si vzpomínám, jak jsem po tomhle duelu šla z kurtu a říkala Tyzovi (trenéru Craigu Tyzzerovi): Ta Karolína, to je setsakra dobrá tenistka,“vybavila si včera Bartyová tehdejší výhru 6:3, 6:4.

Donutí ji Karolína Muchová v zítřejší ostře sledované bitvě k ještě větší pokloně?

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Muchová zvládla
FOTO ČTK/AP Muchová zvládla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia