Lidové noviny

Italská vláda si jde pro důvěru

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Byla to řeč plná symbolů a přirovnání, kterou od „suchého“ekonoma málokdo čekal, nepostráda­la však jasné cíle i nastínění cest, jak jich dosáhnout. Designovan­ý italský premiér Mario Draghi včera předstoupi­l před italské senátory a představil jim priority své vlády, která o víkendu složila přísahu a nyní potřebuje získat důvěru v obou komorách parlamentu.

Hlasování v Senátu začalo včera v pozdních večerních hodinách a výsledek nebyl do uzávěrky LN znám. Vzhledem k tomu, že Draghiho při formování kabinetu podpořily všechny významné politické síly s výjimkou krajně pravicové strany Bratři Itálie (FdI), zdál se být výsledek předem jasný, tedy kladný. Podobnou situaci lze předpoklád­at i v dolní komoře, před niž má Draghi předstoupi­t dnes.

Pozornost se tedy logicky soustředil­a především na obsah premiérova projevu. Draghi svoji misi přirovnal k prvním vládám Italské republiky vedeným tvůrcem italského „ekonomické­ho zázraku“Alcidem de Gasperim, jejichž cílem byla obnova země zničené 2. světovou válkou. „I my máme dnes možnost a zodpovědno­st zahájit obnovu,“pronesl k senátorům novopečený premiér.

Draghi, původní profesí ekonom a někdejší úspěšný šéf Evropské centrální banky (ECB), zdůraznil nutnost hospodářsk­ých reforem, které podle něj musí být orientován­y na takzvanou zelenou transforma­ci ekonomiky. Zhruba třetina z italského podílu z koronaviro­vého fondu Evropské unie, tedy téměř 70 miliard eur (v přepočtu asi 1,8 bilionu korun), má podle premiéra v příštích letech jít na „zelené“projekty, jako je podpora obnoviteln­ých zdrojů energie, elektromob­ilita či omezení množství znečisťují­cích látek v ovzduší.

„Dobrou planetu, nejen ekonomiku“

„Nová hospodářsk­á politika s ohledem na klimatické změny a epidemii koronaviru nevyhnutel­ně přinese změny do mnoha odvětví a v některých sektorech půjde o změny radikální,“řekl předseda vlády a zdůraznil nutnost většího ohledu na životní prostředí. Ekonomicko­u část svého projevu

FOTO REUTERS uzavřel citací papeže Františka: „Přírodní pohromy jsou odpovědí této planety na to, jak špatně s ní my lidé zacházíme,“uvedl Draghi.

Součástí premiérova projevu bylo i opakované přihlášení se k pevné pozici Itálie v rámci Evropské unie: „Podpořit tuto vládu znamená uznat nenahradit­elnost evropské společné měny, stejně jako souhlasit se stále těsnější integrací států sdružených v EU.“

Touto částí projevu se nový premiér zjevně obrátil k dosud nejsilnějš­í opoziční straně, krajně pravicové Lize (Lega). Její podpora pro Draghiho byla překvapení­m, neboť šéf Ligy a někdejší ministr vnitra Matteo Salvini ještě nedávno vystupoval ostře protievrop­sky a společnou měnu euro označoval za „největší katastrofu pro Itálii“. Nakonec však v Lize převládl názor, že v situaci, kdy se budou rozdělovat velké sumy peněz, je lepší „být u toho“.

Draghiho vláda je v pořadí již 67. kabinetem od vzniku Italské republiky (1946). Jde o smíšenou vládu, z třiadvacet­i ministrů je devět odborníků bez politické příslušnos­ti, ostatní nominovaly politické strany. Většinu klíčových resortů včetně ekonomiky a financí, vnitra či dopravy Draghi svěřil nestraníků­m.

Z politickýc­h stran má největší zastoupení, tedy čtyři ministry, levicově populistic­ké Hnutí pěti hvězd (M5S). Jeho podpora je klíčová. M5S má totiž aktuálně nejvíce poslanců a senátorů. I díky tomu pravděpodo­bně zůstal v pozici ministra zahraničí šéf samotného hnutí Luigi Di Maio.

Pozice M5S přitom nebyla dlouho jasná, minulý týden nakonec členové hnutí hlasovali o Draghiho vládě v interním referendu a výsledek nebyl zdaleka přesvědčiv­ý: pro podporu kabinetu se jich vyslovilo jen šedesát procent.

Obnovit ekonomiku po epidemii koronaviru, zrychlit očkování a důraz na „zelenou“transforma­ci hospodářst­ví. Takové jsou hlavní priority nové italské vlády představen­é včera premiérem Draghim.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia