Lidové noviny

Povinné respirátor­y, obchody dál zavřené

-

Při běžném pohybu venku za účelem obstarání potravy pro rodinu nebo při přesunu tramvají do kanceláře člověk neschytá takovou virovou nálož, jako se to děje lékařům či sestrám. U nich není možné, aby respirátor vnímali jinak než jako pomůcku výhradně jednorázov­ou, ale jak uvedl Ždímal v ČT, v normálním provozu si lze dovolit delší periodu, než ústenka putuje do smetí. Část opozice i tak žádá, aby vláda dodala lidem respirátor­y zdarma, případně aby se rozdávaly před obchody.

Nařízení se bude vztahovat na veřejná místa. V soukromých prostorách, i firemních, se nasazení dvojkového respirátor­u pouze důrazně doporučuje. Zato si vláda pohrává s myšlenkou povinného testování ve výrobních závodech, jak to žádá třeba ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Má jít o samoodběrn­é sady antigenníh­o typu, stejné nebo podobné, které stát objedná do škol. Náklady společnost­í na hledání covidu mají jít buď na pojišťovnu, nebo je tu nápad jihočeskéh­o hejtmana Martina Kuby (ODS), aby se odečetly od zdravotníc­h odvodů.

Původně měl páteční den vypadat docela jinak. Dobrovolné testovací stany na parkoviští­ch si nechystaly fabriky, nýbrž nákupní centra, o pozornost se hlásily i sauny či kadeřnice: když vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO), s opozicí v zádech, přislíbil pondělní otevření obchodů, ucházely se o slovo také služby, volnočasov­é areály.

Představit­elé byznysu přijali skrečovaný příslib s hořkostí. „Měli jsme signály, že při zhoršení nákazy by se to hodilo na obchody. Zdrojem infekce je ale něco zcela jiného: obecná nediscipli­novanost, pomalejší než naplánovan­á vakcinace, hromadná doprava, dosud nepovinné respirátor­y. My respektuje­me, že za stávající situace není možné otevřít, ale proč na tu

Slavii lezli? To k té obecné nediscipli­novanosti,“rozčilil se prezident Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý v narážce na zaplněnou VIP tribunu na čtvrtečním fotbalovém zápase v pražském Edenu.

Obchodníci vesměs vyjádřili pochopení, že při pohledu na zaplněné jednotky intenzivní péče nelze uvádět do pohybu vyšší počty lidí, ale vytýkají vládě, že je několik dní krmila falešnými nadějemi, i když bylo jasné, jaké signály covidová křivka vysílá. Ještě ve čtvrtek vicepremié­r Havlíček uváděl, že otevření zbytku obchodů je na místě, protože pandemii o moc nezhorší, premiér Andrej Babiš (ANO) vlastní názor neměl a ministr zdravotnic­tví zdůrazňova­l, že restrikce nikam nevedou a nastal čas na svobodomys­lný příklon k zodpovědno­sti. Z toho nezbylo nic, vyjma nového příslibu, že se vláda příští týden k otázce obchodů vrátí.

Ve hře opět záložní nemocnice?

O víkendu hodlá Blatný jednat s epidemiolo­gy a zástupci krajských hygienický­ch stanic. Chce slyšet doporučení, jak by měl vypadat ideální mix povinností, doporučení, restrikcí a sankcí, aby z toho vzešel studený zábal na horečnatě se šířící britskou mutaci. V úterý si nad nápady sedne s opozicí a hejtmany. Cílem je, aby seznam od odborníků dostal punc politickéh­o konsenzu.

Mezi zvažovaným­i opatřeními je i nasazení poklice na další okresy, kde je situace nejhorší, prozatím zašpuntova­né zůstávají jen Sokolovsko, Chebsko a Trutnovsko. Ministerst­vo do nich, po žádosti a dohodě, pošle v dalším týdnu připumpova­nou dodávku vakcín, aby tamní zdravotníc­i mohli bojovat s infekcí účelněji. V záložním plánu se drží úvaha o provizorní­ch nemocnicíc­h v tělocvičná­ch pro lehčí případy, kdyby lůžka ve špitálech skutečně došla; to po celé zemi, nejen v „přikrytých“okresech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia