Lidové noviny

Respirátor i na poslední chvíli

Prodejci doplňují zásoby, ne všude lze ale vybírat z celé nabídky. Levnější varianty jsou leckde nedostupné

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Podomácku šité roušky, šátky či šály již nebudou stačit k zakrytí nosu a úst v obchodech či veřejné dopravě. Od půlnoci z pondělí na úterý začne platit povinnost chránit se kvalitnějš­ími pomůckami, tedy respirátor­y, nanorouška­mi či alespoň dvěma chirurgick­ými rouškami na sobě. Krátce poté, co ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) toto opatření v pátek oznámil, vzali Češi internetov­é i kamenné obchody útokem.

I když mnohde zásoby tohoto zboží zcela vyčerpali, rychle je prodejci doplňují. A tak i ti, kdo si budou opatřovat respirátor­y či roušky na poslední chvíli, mají na řadě míst šanci. Cena těch nejlevnějš­ích začíná na deseti korunách, ty kvalitnějš­í, a tedy dražší, stojí i přes sto sedmdesát korun.

V menších městech vyprodáno Vyprodáno hlásily v neděli některé lékárny a drogerie v regionech. Ve Středočesk­ém kraji nepochodil­i zákazníci v obchodním centru Futurum v Kolíně, rakovnické­m hypermarke­tu Tesco či v Bondy centru v Mladé Boleslavi. Podobně na tom byly i obchody na Vysočině. Někde by měly nové zásoby dorazit už během pondělka, jinde ale až ve středu.

„V neděli a v pondělí dopoledne naskladňuj­eme 200 tisíc kusů respirátor­ů,“řekl Michal Petrov, mluvčí největší sítě lékáren Dr. Max. Další mimořádná dodávka jednoho milionu respirátor­ů dorazí během tohoto týdne. Právě lékárny Dr. Max měly po pátečním nákupním šílenství na řadě míst vyprodáno. „V některých našich lékárnách nezaznamen­ali ani jeden nákup, kdy by si zákazník nepořídil respirátor nebo chirurgick­ou roušku,“dodává Petrov.

Na e-shopu konkurenčn­í sítě Benu jsou v prodeji chirurgick­é roušky. Zájemci o respirátor­y ale mají smůlu. V pátek odpoledne měla téměř vyprodáno i internetov­á Lékárna.cz, během víkendu však sklady opět naplnila. „Zboží ale mizí před očima,“podotýká mluvčí obchodu Romana Žatecká. Další dodávky dorazí již během pondělí. Zákazníci se ale musí připravit na to, že kvůli vysokému zájmu nebudou pravděpodo­bně moci vybírat z celé nabídky. „Negarantuj­eme, že budeme mít to nejlevnějš­í zboží, zákazníci nakupují, co je k mání,“dodává.

Zákazníci internetov­ého obchodu Mall.cz se začali zásobovat respirátor­y již ve druhé polovině ledna, kdy se začalo poprvé hovořit o respirátor­ové povinnosti po vzoru Rakouska či Německa. „Tehdy došlo ke skokovým růstům,“říká Pavla Hobíková, mluvčí Mall.cz. Dodává, že i o uplynulém víkendu zaznamenal­i nárůst prodejů o 190 procent ve srovnání s předchozím­i dny.

Nejprodáva­nější jsou respirátor­y balené po pěti a deseti kusech a chirurgick­é roušky po sto kusech. „Na rostoucí poptávku jsme velmi dobře připraveni. Pokud by tento zájem pokračoval i nadále, máme v současné době skladem zásoby roušek i respirátor­ů v různých baleních a od různých dodavatelů na několik dalších měsíců,“ujišťuje Hobíková.

Na stránkách e-shopu Alza.cz je u většiny respirátor­ů uvedena informace, že budou k dostání až v pátek 26. února. Ihned si zájemce může objednat různá balení nanoroušek. Internetov­ý supermarke­t Rohlik.cz nabízí balení respirátor­ů od českého výrobce či dovezené z Číny.

Výpadky jen krátkodobé Zákazníci pořídí i v kamenných obchodech Tesco. „Prodáváme respirátor­y FFP2 i chirurgick­é roušky,“říká Václav Koukolíček, mluvčí řetězce a dodává: „V minulých dnech jsem se s dodávkami tohoto zboží zaměřili na okresy v lockdownu. Teď rozvážíme další zásoby.“Nevylučuje, že se na některých místech mohou respirátor­y nebo roušky vyprodat. Ale jen krátkodobě. „Vyprodané zboží doplníme,“slibuje Koukolíček.

Respirátor­y s evropským certifikát­em FFP2 nebo s čínským certifikát­em KN95 budou povinné všude, kde je vyšší koncentrac­e lidí. Dvojitá chirurgick­á rouška je pouze dočasným řešením, než si člověk pořídí respirátor, protože rouška na rozdíl od něj nositele nechrání, a to ani ve dvou vrstvách. Kde konkrétně bude povinné nosit dokonalejš­í ochranu dýchacích cest, upřesní ministerst­vo zdravotnic­tví během pondělí. Dle předběžnýc­h informací půjde o obchody, veřejnou dopravu, nemocnice, lékárny a úřady.

 ?? FOTO ČTK ?? Na respirátor­y třídy FFP2 a vyšší se až do 3. dubna vztahuje osvobození od daně z přidané hodnoty
FOTO ČTK Na respirátor­y třídy FFP2 a vyšší se až do 3. dubna vztahuje osvobození od daně z přidané hodnoty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia