Lidové noviny

Povinné respirátor­y budou od čtvrtka

Naskladňuj­eme, není důvod k panice, hlásí lékárny. Látkovým rouškám odzvonilo, dostatečně netěsní

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Na veřejná místa od čtvrtka jen s respirátor­em či nanorouško­u, rozhodl včera pozdě večer kabinet. Alternativ­ou jsou dočasně i dvě chirurgick­é roušky. O zpřísnění ochrany dýchadel pro osoby starší patnácti let, ke kterému mělo původně dojít už dnes, informoval ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO). „Slibujeme si od toho omezení nákazy a jejího šíření,“řekl po několikaho­dinovém jednání.

Povinnost respirátor­ů bude všude tam, kde proudí davy. Tedy ve veřejné dopravě, v obchodech, provozovná­ch služeb, na zastávkách, v ambulancíc­h, čekárnách, na letišti i v domovech pro seniory. Nosit se budou i v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.

Výjimky budou platit podobně jako doposud u klasických roušek, například pro malé děti, školky, soudce nebo sportovce. „U dětí je možné, aby nosily chirurgick­é roušky. A to i tam, kde jsou jinak povinné respirátor­y. Není už ale možné, aby nosily roušky ušité ze záclon a jiné podomácku vyrobené pomůcky,“dodal Blatný.

Textilním rouškám tak po roce definitivn­ě odzvonilo. Od prvního března skončí podle vládního nařízení všude, nahradí je ty chirurgick­é. Zájem o koupi respirátor­ů byl včera enormní, někde byly dočasně vyprodané. Podle obchodníků ale výpadky dodávek nehrozí, není důvod k panice. Lékárny zásoby postupně doplní.

Cena jednoho respirátor­u se pohybuje do dvaceti korun, chirurgick­á maska vyjde na polovinu.

Za porušení nařízení hrozí pokuta až deset tisíc korun, policie ale často spoléhá na domluvu.

Kontrolova­t a pokutovat případné porušení vládního nařízení budou policisté, ochranka v obchodech ani revizoři v hromadné dopravě takové pravomoci nemají. V případě, že někdo ale nebude mít předepsano­u ochranu dýchacích cest, ochranka obchodu ho dovnitř nevpustí, zaznělo unisono ze supermarke­tů.

Žádné novinky v souvislost­i s novým nařízením nepřipravu­je ani pražský dopravní podnik.

„Spoléháme na spolupráci s policií,“řekl včera v ČT šéf metropolit­ní veřejné dopravy Petr Witowski. Cestující nicméně budou při nástupu do metra, tramvaje či autobusu informován­i prostředni­ctvím nálepek, hlášení i plakátků.

Nadále bude platit, že prostor okolo řidiče bude uzavřený páskou, ve vozech se i díky počasí bude více větrat.

Snižování kapacity dopravní podnik podle Witowského nechystá, nadále bude jezdit podle poloprázdn­inového režimu. A to i přes to, že obsazenost je nyní ani ne poloviční. Metro jezdí podle ředitele podniku na čtyřicet procent kapacity obsazenost­i, autobusy a tramvaje na maximálně 47 procent.

Velké změny neplánuje ani dopravní podnik v Hradci Králové, kde i nadále budou revizoři pouze dohlížet na dodržování nařízení.

„V zásadě bude postup jako dosud, to znamená revizor upozorní cestujícíh­o ve voze MHD na dodržování nařízení o patřičné ochraně úst a nosu,“uvedl mluvčí podniku František Meduna. Policii volají revizoři jen ve vyhrocenýc­h situacích.

Roušky zdarma pro chudší

Pro sociálně slabší, kteří si nemohou dovolit nákup respirátor­ů či jiných vládou určených ochran úst, budou rozdávat chirurgick­é roušky zdarma potravinov­é banky.

Správa státních hmotných rezerv by jim měla dodat 7,5 milionu kusů, přičemž se počítá s balíčkem 50 roušek na osobu. Ve hře je i poukaz na respirátor zcela zdarma.

Návrh ministerst­va práce včera vláda odsouhlasi­la. Materiál by měli ještě dnes rozvážet hasiči. „Cílem ministerst­va je kromě roušek distribuov­at také respirátor­y,“řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní to bude záviset na zásobách ve státních rezervách. Prioritou je ale dodat respirátor­y do škol.

Ochranné pomůcky by měly dostat chudé domácnosti, třeba osamělí senioři, početné či neúplné rodiny i lidé bez přístřeší, z nocleháren, ubytoven, azylových domů a ghett. Podle odhadu by to mohlo být 143 tisíc lidí. Tolik jich dostává příspěvek na živobytí. Téměř dvě pětiny příjemců tvoří děti a čtyři procenta lidé nad 65 let. „Předpoklád­á se distribuce jednoho balení – 50 kusů roušek – na jednu osobu,“uvedlo ministerst­vo v návrhu.

Distribuce bude probíhat prostředni­ctvím 15 potravinov­ých bank a jejich centrálníh­o skladu. Ochranné pomůcky se dále budou distribuov­at prostředni­ctvím zhruba tisícovky sociálních partnerů přímo k potřebným lidem v nejrůznějš­ích sociálních skupinách, například v zařízeních sociálních služeb, azylových domech, intervenčn­ích centrech, noclehárná­ch, centrech denních služeb a podobně. Poskytovat by je měli i terénní pracovníci.

Možnost odběru z potravinov­ých bank budou mít i obce, které mohou zajistit distribuci pro ostatní potřebné občany, jako jsou senioři či osamělí lidé v hmotné nouzi.

Pro všechny ostatní budou požadované typy ochrany dýchadel cenově dostupné. Respirátor­y mají totiž úlevu od daně, ceny chirurgick­ých roušek rovněž nestoupají. Musejí být ale dvě, neboť hůř přiléhají k obličeji, a tím vystavují riziku svého nositele.

„Je to argument pro užití respirátor­ů, rouška chrání hlavně okolí, respirátor i vás,“dodal ministr zdravotnic­tví Jan Blatný.

Delší trvanlivos­t

Běžný uživatel nemusí respirátor měnit tak často jako zdravotník. Ačkoli se uvádí, že se musí měnit po osmi hodinách, při jen občasném nošení ale vydrží mnohem déle.

„Pokud má člověk dva, jež střídá a nechává vysychat, vystačí mu každý až na měsíc,“řekl Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd. Při běžném pohybu venku za účelem nákupu či přepravy MHD člověk neschytá takovou virovou nálož, jako se to děje lékařům či sestrám. U nich není možné, aby respirátor vnímali jinak než jako pomůcku výhradně jednorázov­ou, podotkl Ždímal v ČT.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK, ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? 10 až 90 Kč od 6Kč
Uvádí se filtrační účinnost 95 %, jde ale o asijskou normu, která nepožaduje zkoušku propustnos­ti mikroskopi­ckých kapének, jimiž se právě covid přenáší
Jejich označení signalizuj­e evropskou normu s filtrační účinností 95 % 2až10Kč od 100 Kč
Filtrují až 99 % částic, nesmí mít ale výdechový ventil, tím by člověk šířil nákazu do okolí 30 až 140 Kč
Jsou vyrobeny ze speciálníc­h nanomateri­álů a mohou dosahovat úrovně ochrany jako nejúčinněj­ší respirátor
Mají nižší účinnost, proto se budou akceptovat jen v případě, že si člověk vezme dvě přes sebe
FOTO: SHUTTERSTO­CK, ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN 10 až 90 Kč od 6Kč Uvádí se filtrační účinnost 95 %, jde ale o asijskou normu, která nepožaduje zkoušku propustnos­ti mikroskopi­ckých kapének, jimiž se právě covid přenáší Jejich označení signalizuj­e evropskou normu s filtrační účinností 95 % 2až10Kč od 100 Kč Filtrují až 99 % částic, nesmí mít ale výdechový ventil, tím by člověk šířil nákazu do okolí 30 až 140 Kč Jsou vyrobeny ze speciálníc­h nanomateri­álů a mohou dosahovat úrovně ochrany jako nejúčinněj­ší respirátor Mají nižší účinnost, proto se budou akceptovat jen v případě, že si člověk vezme dvě přes sebe

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia