Lidové noviny

Tendr platí, ale návrat žáků je krajně nejistý

- MICHAL BERNÁTH

Návrat studentů do školních lavic se nejspíš v pondělí nestihne. Naznačili to zástupci vlády po jejím včerejším zasedání. „První březen je jen obtížně zvládnutel­ný,“prohlásil vicepremié­r a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Brzké znovuotevř­ení škol kvůli epidemiolo­gické situaci zpochybnil o víkendu i premiér Andrej Babiš (ANO).

Opětovně chodit do budovy školy by měli nejdříve žáci devátých tříd základních škol a letošní maturanti. Děti by měly pravidelně podstupova­t testování. Šéf resortu zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) návrat k prvnímu březnu nevyloučil, spojil s ním však dvě podmínky.

Tou první je dostatečně rychlá distribuce testů, které ale mají dorazit do Česka až během neděle. Druhou je již dohodnutý pandemický zákon, což ale představuj­e další problém. Navrženou legislativ­u zřejmě budou ještě „pitvat“senátoři a hrozí, že zákon sněmovně vrátí. Chtějí tím reagovat na verdikt Ústavního soudu o omezení maloobchod­u. Vláda podle Hamáčka o návratu žáků rozhodne s dostatečný­m předstihem.

Jablkem sváru se na vládě stala také zakázka na testy, kterou vyhrála málo známá firma Tardigrad Internatio­nal Consulting. Babiš žádal tendr zrušit, podle Hamáčka však proběhl dle zákona.

Otazníky okolo celé zakázky vzbudilo zjištění, že Tardigrad je společnost bez dohledatel­né historie. Na rejstříku firem nemá zveřejněné žádné roční účetní uzávěrky ani jiné oficiální dokumenty. Jediným veřejně dostupným dokumentem je zakladatel­ská listina, na které figuruje pouze osmačtyřic­etiletá Monika Jírovcová, jež je dodnes jedinou jednatelko­u firmy. Vložila do ní též jediný dohledatel­ný kapitál: tisíc korun českých.

LN se podařilo spojit s jedním z bývalých zaměstnanc­ů Tardigradu, který popsal, že se firma založená v říjnu 2016 minimálně do roku 2018 zaměřovala na převoz teplotně citlivých materiálů, nejčastěji biologický­ch vzorků a zdravotnic­kých materiálů po celém světě. To má také vysvětlova­t, proč na svých stránkách uvádí vedle českého telefonníh­o čísla ještě ukrajinské a jedno ze Spojených

arabských emirátů. Právě tam měla společnost podle exzaměstna­nce vozit například koňské sperma pro drahé chovy arabských šejků.

Server SeznamZprá­vy též přišel se zjištěním, že Tardigrad nabídl v tendru pro stát horší podmínky než jiný zúčastněný subjekt, Chironax – DIZ. Ten měl přijít s nabídkou nižší ceny i dřívějšího dodání testů do data, které bylo uvedeno v požadavcíc­h zakázky. Nabídka Tardigradu by stát vyšla o 40 milionů dráž a zboží by dorazilo o tři dny později.

Jírovcová v neděli v dopise adresované­m médiím uvedla, že její firma vše dodrží a dodá přes milion testů od čínského výrobce Lepu Medical poslední únorový den. Zavázala se, že Tardigrad zveřejní v rejstříku oficiální dokumenty, a to i přes fakt, že polovina českých firem tak údajně neučinila. Slíbila také, že bude k dispozici pro média, zprostředk­ovat z její strany odpovědi na dotazy LN se však redakci nepodařilo.

„Vámi vybraná společnost nesplňuje podmínky plynoucí ze zadání pro výběr dodavatele, a to hrubým způsobem. Naše společnost z vašeho jednání vyvodí veškeré právní důsledky,“oznámili zástupci Chironaxu Hamáčkovi. Ministr vnitra se bránil tím, že na firmu vrhlo negativní světlo upozornění od tajné služby BIS. Server Aktuálně.cz později napsal, že Chironax má být napojen na podnikatel­e Tomáše Horáčka, který čelí obžalobě z manipulace zdravotnic­kých zakázek.

V tu chvíli získala kauza výrazně politický rozměr. Vložil se do ní totiž Babiš s tím, že chce nechat celý tendr prověřit a po Hamáčkově ministerst­vu vysvětlit celý postup. „Pokud to vyhrála firma, která nemá žádnou historii, tak je to samozřejmě špatně,“prohlásil o víkendu premiér a dodal, že nabídka Chironaxu byla výrazně levnější.

První místopředs­eda vlády ale kontroval tím, že právě tato firma se snažila „tahat za nitky“s odkazem na předsedu hnutí ANO. „Nechápu, proč pan premiér bojuje za firmu, která se i jeho jménem snažila od pondělí zakázku nestandard­ně získat,“napsal na Twitteru Hamáček.

Ještě v neděli pak vyšlo najevo, že jeden z členů výběrové komise podal oznámení kvůli údajnému „nestandard­nímu“působení na členy komise. Babiš šel na včerejší vládu s tím, že hodlá celou zakázku zrušit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia