Lidové noviny

Vzkaz soudu vládě: Zákazy vysvětlete

Napětí mezi soudci

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Vláda musí pořádně zdůvodnit, proč některé oblasti kvůli covidu omezuje, rozhodl Ústavní soud. Obchody neotevřel ani nerozporov­al právo kabinetu je v nouzi zavřít.

Každý rodič malého dítěte ví, jak zní nejkruciál­nější z otázek: „A proč?“Podle Ústavního soudu (ÚS) právě matku všech dotazů vláda ošidila, když v protiepide­mických opatřeních nevysvětlu­je, co ji vedlo k tomu, že sáhla zrovna po takových restrikcíc­h či výjimkách, a ne nějakých jiných.

Brněnský maják ústavnosti se na podnět 63 senátorů zaobíral opatřením z konce ledna, jímž se zapovídal provoz obchodů a služeb, ovšem s 36 výjimkami. Zákonodárc­i chtěli, aby soud celé ustanovení zrušil, což by vedlo k otevření krámů a kadeřnictv­í. To soud neudělal, zrušil již neúčinnou restrikci, nahrazenou skoro v doslovném znění novou z valentýnsk­é neděle. Nadále tak platí vše, jak to vláda narýsovala.

Podle soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka nešlo brněnskému sboru o živelné zpřístupně­ní prodejen v době, kdy covid sílí na dosud nepoznanou úroveň. „Je to tedy memento vládě, vzkaz do budoucna, ne zpětně,“řekl Šimíček. Zákaz ohlížení platí i pro případné nároky na odškodnění.

Hlavní plochu střetu vyvolaly výjimky ze zákazu. Senátorům ani většině pléna ÚS nedává smysl, proč zbraně a střeliva spadají do kategorie zboží, co se smí denně a prezenčně prodávat stejně jako jídlo, krmivo či léky, ale třeba knihy ne, pro ty se musí jedině na internet. Vládní argumenty mlhu nerozehnal­y, zopakovaly jen, že covid je infekční choroba, proti níž pomáhá snížení mobility, co to jenom jde, že cílem je uchránit nemocnice před kolapsem.

Plénum soudu tohle vysvětlení považuje za rámec, který nerozporuj­e, stejně jako možnost vlády omezit v nouzovém stavu i základní práva a svobody. Míní ale, že opatření se drží pachuť, když ministři nedovedou říci nic bližšího k tomu, jak určili oblast prodejen, jichž se restrikce nedotkne.

„Jakkoliv je totiž z povahy věci zřejmé, že některé z těchto výjimek jsou skutečně nezbytné (například prodej potravin, léků nebo pohonných hmot), vyžaduje řada jiných výjimek přesvědčiv­é vysvětlení, ze kterého by teprve bylo patrno, že se ze strany vlády nejedná o nepřípustn­ou libovůli (například květinářst­ví nebo prodejny zbraní a střeliva),“píše se v nálezu soudu. Podobně hovořily verdikty správních soudů na jaře, když se vypořádáva­ly se staršími námitkami proti restrikcím: společným jmenovatel­em bylo, že vláda nevysvětlu­je, vyjma obecného rámce ochrany zdraví, jak si vybírá strategii boje s virem.

Rozporná argumentac­e

Jedním, nikoli jediným z důvodů, proč ÚS žádá, aby vláda disponoval­a pořádnými podklady pro své rozhodnutí, je jejich následná legitimita. Jinými slovy: jestli se mají obchodníci i spotřebite­lé ztotožnit s restrikcem­i, měli by chápat, jaký řetězec vládu dovedl zrovna k takovému rozhodnutí.

Třeba proč obchody zavřela, místo aby omezila, kolik smí být uvnitř najednou lidí, a nařídila respirátor­y. Vláda se podle podkladů od odborníků může, jak ÚS dodává, rozhodnout dle svého politickéh­o uvážení, sama si určí, jak vyváží zájmy zdravotnic­ké, sociální a ekonomické. Také za to bude oceněna ve volbách.

Podnět od senátorů měl původně jiného soudce zpravodaje, Jaroslava Fenyka. Dospěl ale k závěru, s nímž se plénum neztotožni­lo, pročež Fenykovu roli převzal Šimíček. Fenyk míní, jak popsal v disentním stanovisku, že vláda náležitě vysvětlila, podle čeho se rozhoduje, a jestliže to ÚS odmítá jako nedostateč­né, vlamuje se do prostoru politickéh­o aktivismu či aktivity, které mu nepřísluší.

„Ústavní soud se pouští do odborné epidemiolo­gické debaty, přitom právě v ní by měl být velmi zdrženlivý. Ale nebyl, ačkoliv si byl tohoto svého postavení, zdá se, dobře vědom,“namítá Fenyk. Podle něj soud rezignoval na zásadu umírněnost­i a osobuje si místo vlády možnost posuzovat, co jsou relevantní podklady pro politické rozhodnutí.

Spolu s ním se proti postavili dva další kolegové, Josef Fiala a Vladimír Sládeček. Fiala považuje za nezodpověd­né rušit i neúčinné ustanovení a vysílat do napružené společnost­i signál o možném rozvolnění (týden se v médiích skloňovalo, že po nálezu ÚS půjde nakoupit všude). Sládeček mimo jiné upozornil na argumentač­ní trhlinu, na niž nález trpí. Sice se odvolává na nárok občana vědět, podle čeho se vláda rozhoduje, ale později shledává, že zdůvodnění není ústavním právem. A proto se za hlavní selhání má, že vláda neuměla podklady doložit ÚS, když o ně požádal. V té logice by vláda na svojí praxi či znění opatření nemusela měnit nic. Jen by si nachystala podrobnějš­í složky pro další jednání u soudu.

Poslední dobou se v disentních stanoviscí­ch opakují stížnosti na chod Ústavního soudu .Na nedostatek času na řádné posouzení a výhrady, že soud přestal být umírněným hlídačem, protože ho začalo svádět, aby ingeroval po politiky. Týká se to obou ostře sledovanýc­h nálezů: o volebním zákoně i o zákazu maloobchod­u.

Soudci, kromě toho, co je určen zpravodaje­m, mají málo času, aby se s daným problémem seznámili, nastudoval­i si literaturu a judikáty. Před několika měsíci soud přijal pravidlo, že předmětný materiál se rozešle aspoň týden před jednáním pléna. První verzi tentokrát soudci dostali

4. 2., upravenou 8. 2., den nato hlasovali.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Rolety zůstanou dole.
Včerejší verdikt ústavních soudců nic nemění na tom, že většina obchodů nesmí otevřít.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Rolety zůstanou dole. Včerejší verdikt ústavních soudců nic nemění na tom, že většina obchodů nesmí otevřít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia