Lidové noviny

Nanorouška? Ideální ochrana pro děti

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Přestože podle obchodních řetězců nehrozí nedostatek respirátor­ů, alternativ­ou k nim je nanorouška. „Lidé se nemusí bát, že by jich bylo málo,“říká v rozhovoru LN Jiří Kůs, šéf Asociace nanotechno­logického průmyslu.

LN Poptávka po nanoroušká­ch v posledních dnech výrazně vzrostla. Je jich nyní dost?

Máte pravdu, v pátek lidé zvedli počet objednávek na patnáctiná­sobek. Nicméně nanoroušek je dost. Měsíční výroba jde do desítek milionů kusů. Nemáme tedy problém s tím, že by nebyly na skladě, ale komplikací je logistika, tedy způsob, jak roušky dopravit k lidem. Ten je úzkým hrdlem. Ze dne na den se nanoroušky nedokážou doskladnit a rozvézt.

LN Loňský scénář, kdy byl náhlý nedostatek ochranných prostředků, tedy nehrozí?

Lidé se nemusejí bát, že by jich bylo málo. Nezopakuje se jaro 2020. Ale tím, že vláda vše vyhlašuje na poslední chvíli, tak by se musel stát zázrak, při kterém by z nebe spadlo sto kamionů a tisíc dělníků, co to na ně budou nakládat. Nicméně vyrábí se o sto šest, výrobci stíhají. Jediné, co to zpomaluje, je právě logistika.

LN Kde koupit kvalitní nanoroušku?

Kvalitní certifikov­anou nanoroušku lze sehnat jen online nebo v některých lékárnách. Supermarke­ty

mají jen nejlevnějš­í čínské respirátor­y.

LN Lze nosit šátek?

Určitě. A ten je navíc i velmi vhodnou alternativ­ou pro děti.

i nanovláken­ný

LN Respirátor­y jsou pro děti často nepříjemné, navíc se pro ty nejmenší ani nevyrábějí. Je proto nanorouška cestou pro rodiče, kteří chtějí chránit své děti?

Dětský respirátor pořádně neexistuje. Ano, nanorouška je ideální cestou pro děti, dělají se nanovláken­né roušky v dětských velikostec­h. U dětí je tedy jedinou možností nanovláken­ná rouška dětské velikosti, ty na trhu jsou.

LN Mohly by se dodávat do škol? Nekontakto­vala vás vláda s touto možností?

Tato poptávka za celou dobu ze strany vlády nepřišla, nikdo se tím nezabýval, nikdy to nebylo téma. Česko je přitom v nanovláken­ných produktech v Evropě jedinečné. Vyvíjíme na vládu tlak už rok, ale běhá tady pořád čínský odpad. To, že by nakupovali nanovláken­né roušky, je sci-fi. Víc bych v tomto věřil iniciativě krajů, k nějakým jednáním už došlo. Ale to vše jde mimo vládu, u té to asi nehrozí.

LN Kdyby se to přesto stalo, byli by výrobci schopni takové množství dodat?

Pokud by to někoho napadlo, výrobci by byli kapacitně schopni dostatečný počet nanoroušek dodat. Na jejich straně problém není, linek na výrobu je tu hodně. Nebude to ale nikdy ze dne na den, musí se to dopředu řešit. A to vláda nedělá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia