Lidové noviny

Stát mírní obavy z britské vakcíny

- ELIŠKA NOVÁ

V některých krajích AstraZenek­u starším ročníkům ani nenabízejí, někde ji používají pro vězeňskou službu. Stát, ale i Evropská agentura pro léčivé přípravky se snaží rozptýlit obavy z britské vakcíny.

Evropa jí věřila nejvíc. Vakcíny pod hlavičkou oxfordské univerzity proto také objednala velké množství dávek. Teď je mezi očkovacími látkami AstraZenec­a jakýmsi otloukánke­m. Některé státy její použití omezily na mladší generaci. Česko sice touto cestou nešlo, přesto něco podobného funguje v praxi.

Ministerst­vo zdravotnic­tví se nyní snaží některé obavy z oxfordské vakcíny rozptýlit. Podobně to udělala i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která vydala k AstraZenec­e podrobné informace v každém jazyce.

Obavy kolem britské očkovací látky se netýkají jen použití u seniorů, ale také samotné účinnosti vakcíny. Až dosud se AstraZenec­e obecně přisuzoval­a účinnost 70,4 procenta. To je ve srovnání se dvěma dalšími vakcínami, kterými nyní Česko disponuje, celkem málo. Pfizer je účinný z 95 procent, Moderna z 94,1 procenta.

Chce to delší interval

Podle vakcinolog­a Romana Chlíbka může být ovšem účinnost oxfordské vakcíny až 81 procent. Stačí, když se prodleva mezi oběma dávkami natáhne na dvanáct týdnů.

Interval mezi 28 dny a až dvanácti týdny přitom doporučuje sám výrobce. To je oproti Pfizeru a Moderně rozdíl, ačkoli se nyní i u nich interval mezi oběma dávkami prodloužil, důvodem byl nedostatek očkovacích látek, nikoliv doporučení výrobce.

V případě AstraZenec­y je delší odklad přímo žádoucí. „Poslední studie ukázaly, že pokud se druhá dávka podá až po třech měsících, prudce narůstá její účinnost,“sdělil včera Chlíbek. Vakcinolog­ická společnost, které předsedá, vydala doporučení, že očkovat by se mělo právě po dvanácti nebo dokonce třinácti týdnech. Metodiku chystá nyní také ministerst­vo zdravotnic­tví. Hotová by měla být ještě tento týden.

Šéfka zdravotní péče AstraZenek­y pro Česko Jarmila Dolečková už dříve řekla, že vakcína má 22 dní po aplikování první dávky účinnost 76 procent. „Tuto účinnost udržuje až do druhé dávky, což je dostatečně na to, aby naočkované ochránila před těžkým průběhem a hospitaliz­ací,“uvedla Dolečková. To je víc než například u Pfizeru, kde se účinnost po první dávce odhaduje okolo padesáti procent.

Chlíbek včera poukázal rovněž na to, že AstraZenec­a funguje jako prevence proti úmrtí ze sta procent. Stejnou měrou chrání i před hospitaliz­ací a těžkým průběhem. Ze zmíněných 81 procent chrání vakcína proti samotnému onemocnění. A ochrana mezi první a druhou dávkou je podle nejnovější­ch dat už 78 procent.

Chrání i proti britské mutaci Chlíbek sdělil také to, že oxfordská vakcína je účinná rovněž proti britské mutaci, která nyní sžírá Česko. A to až ze 75 procent. Menší ochrana platí v případě jihoafrick­é nebo brazilské mutace. Podle něj se tak dá předpoklád­at, že se vakcína ještě bude upravovat. „To, že tady nebudeme mít jihoafrick­ou mutaci, je nesmyslné. Musí se časem objevit,“míní vakcinolog.

Již dříve se mluvilo také o tom, že AstraZenec­a nejspíše chrání nejen očkovaného, ale zabraňuje i přenosu viru na druhého člověka. To přitom není samozřejmo­stí, a proto je také poptávka po vysoké proočkovan­osti populace. Podle Dolečkové redukuje očkovací látka přenos až o 67 procent.

AstraZenek­u odmítaly státy pro očkování nejstarší generace. Důvodem je nízký počet dobrovolní­ků v klinických studiích, z čehož vyplývá, že vlastně není známo, jak dobře u seniorů funguje. V Německu proto očkují AstraZenek­ou do 65 let, v Itálii jen do 55.

I když v Česku podobnou strategii ministerst­vo odmítlo, je zjevné, že někteří se britskému očkování brání. Zdravotníc­i dosud vyočkovali kolem 8800 dávek, což je 1,6 procent z celkového počtu podaných dávek od všech výrobců. Česko má přitom k dispozici desítky tisíc dávek AstraZenek­y.

Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) sice na konci minulého týdne odmítl, že by vakcína ležela ladem ve skladech.

To je na jednu stranu pravda, protože vakcína už do krajů rozvezena byla. Ovšem přišly jen jednotky tisíc. Jenže i s těmi jsou kraje evidentně opatrné. Důvodem je i to, že někde vakcínu senioři odmítají. V Ústeckém kraji ji odmítl dokonce jeden celý pečovatels­ký dům. V Libereckém kraji tak AstraZenek­u vyčlenili na očkování vězeňské služby. Vysočina ji pro starší ročníky ani nenabízí. Někde schovávají vakcínu pro očkování u praktickýc­h lékařů, které má začít prvního března.

Chlíbek se snažil včera rozptýlit i tyto obavy. Podle něj je množství protilátek, které vakcína poskytuje, dostatečné v každém věku, a to i u seniorů.

 ?? FOTO ČTK ?? Vakcíny, které stát nechal stát. Místopředs­eda sdružení Mladí praktici Vojtěch Mucha pózuje s balením vakcíny od společnost­i AstraZenec­a před dodávkou, kterou jsou praktičtí lékaři připraveni sami distribuov­at vakcíny proti koronaviru. Sdružení, k němuž se hlásí zhruba 500 praktickýc­h lékařů, kritizuje to, že oficiální distribuce vakcín do ordinací praktickýc­h lékařů začne až v březnu. Podle nich nyní vakcíny zbytečně leží nevyužité ve skladech.
FOTO ČTK Vakcíny, které stát nechal stát. Místopředs­eda sdružení Mladí praktici Vojtěch Mucha pózuje s balením vakcíny od společnost­i AstraZenec­a před dodávkou, kterou jsou praktičtí lékaři připraveni sami distribuov­at vakcíny proti koronaviru. Sdružení, k němuž se hlásí zhruba 500 praktickýc­h lékařů, kritizuje to, že oficiální distribuce vakcín do ordinací praktickýc­h lékařů začne až v březnu. Podle nich nyní vakcíny zbytečně leží nevyužité ve skladech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia