Lidové noviny

Jihoafrick­ý kmen covidu zatím laboratoře nehlásí

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Jihoafrick­á mutace se v Česku zatím nepotvrdil­a. „V rámci sekvenace jsme ji do této chvíle nedetekova­li,“řekla LN mluvčí Státního zdravotníh­o ústavu Klára Doláková. Odborníci se ale shodují, že ji v blízké době můžeme očekávat i na našem území.

„Pokud je už v Evropě a nejsou hermeticky uzavřené hranice, je jen otázkou času, kdy bude detekovaná i u nás,“uvedl pro LN Vladimír Černý, náměstek ministra zdravotnic­tví a koordináto­r kapacity intenzivní péče v nemocnicíc­h. Podobného názoru je i epidemiolo­g Roman Prymula.

Nikdo z oslovených expertů si však nedovolil odhadnout, zda se u nás jihoafrick­á varianta už neobjevila a SZÚ ji jen neodhalil. „Když jsme ji nepotvrdil­i, tak jednoduše nevíme, jestli tady je. V Česku může být i nemusí,“prohlásil Prymula s tím, že si raději počká na oficiální potvrzení, než aby spekuloval. Jakoukoliv mutaci viru může s jistotou potvrdit jen sekvenace, kterou v rámci SZÚ provádí Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipkov­á respirační virová onemocnění.

Co vlastně sekvenace znamená? Zjednoduše­ně to je proces, kdy vědci dopodrobna zkoumají genetickou informaci a hledají odchylku od zbytku vzorků. „V podstatě si přečtete písmenka v genomu viru, jak jdou za sebou. Je-li tam nějaká abnormalit­a oproti jiným vzorkům, může se jednat o mutaci,“vysvětlila dříve pro LN viroložka Ruth Tachezy z Přírodověd­ecké fakulty UK a Akademie věd ČR.

Zaplní ještě víc nemocnice? Podrobné zkoumání viru je časově i finančně náročné, SZÚ stihl do konce prvního únorového týdne prošetřit necelých sedm stovek vzorků, novější čísla budou v průběhu tohoto týdne. „Laboratoře nám zasílají vzorky od osob, které přiletěly ze zahraničí a byl u nich potvrzen covid. Ty jsou pak podrobeny dalším analýzám,“přiblížila Doláková. Nemocnice do Národní referenční laboratoře odesílají okolo 100 až 600 vzorků týdně.

Nové mutace koronaviru jsou až o desítky procent nakažlivěj­ší než běžný kmen covidu. Nabízí se tak otázka, jak by jihoafrick­á varianta ovlivnila chod českých nemocnic, které už jsou nyní na hraně svých kapacit. „To je opravdu předčasné, samozřejmě každá mutace, která zvyšuje nakažlivos­t či virulenci viru, bude pro nemocnice jen komplikací, ale kvantifiko­vat si to nyní netroufám,“uvedl pro LN šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek. Na nemocniční­m lůžku aktuálně leží přes šest tisíc covidových pacientů.

„Speciální dopad jihoafrick­é mutace na kapacity nemocnic neočekávám. To ale platí za předpoklad­u, že tento kmen covidu nepovede k dramatické­mu zvýšení počtu nakažených osob v populaci, zejména v rizikových skupinách,“řekl k tomu vedoucí klinické skupiny při ministerst­vu zdravotnic­tví Černý.

Která z mutací viru převládne, nikdo dopředu nemůže vědět. Třeba se stane, že se britská varianta ukáže jako agresivněj­ší a tu jihoafrick­ou na naše území téměř „nepustí“.

Silnější vítězí

SZÚ v Česku prozatím potvrdil jen britskou mutaci koronaviru, již poprvé odhalili na konci loňského roku v Anglii. Podle dostupných informací může být o 60 až 70 procent nakažlivěj­ší než doposud nejznámějš­í kmen covidu. V nejpostiže­nějších regionech se britská varianta viru vyskytuje zhruba v 80 procentech pozitivníc­h vzorků, celostátně asi ve 40 procentech. Podle odborníků do pár týdnů nahradí běžný kmen koronaviru, právě kvůli tomu, že je více infekční. K přenosu viru stačí kratší čas než dosud uváděných patnáct minut.

„Zatím není zcela jisté, která z mutací je nejagresiv­nější a nejrychlej­i se šíří. Může se stát, že britská varianta bude nakažlivěj­ší a nepustí tu jihoafrick­ou do populace ve větším měřítku,“uvedl epidemiolo­g Prymula. Podle něj je přirozené, že jedna z nových mutací v Česku převládne. „Všechny najednou dominantní být nemohou. Budou si vzájemně konkurovat a některá z nich bude silnější, ta bude tou dominantní,“doplnil bývalý ministr zdravotnic­tví.

Další významnou mutací je brazilská, již poprvé detekovali 6. ledna v Japonsku u cestovatel­ů, kteří se vraceli z Brazílie. V Česku se zatím nepotvrdil­a, případy ale hlásí Německo, Japonsko či USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia