Lidové noviny

Evropané nechtějí AstraZenek­u

- ŠTĚPÁN HOBZA

Vakcína britsko-švédské společnost­i budí v lidech nedůvěru v Německu, Itálii, Bulharsku a dalších státech. Důvodem je sporná účinnost proti mutacím, efektivita u populace nad 65 let, i problémy s dodávkami.

Ještě před měsícem se Evropská unie s Brity přetahoval­a o dodávky vakcíny od společnost­i AstraZenec­a. V Oxfordu vyvinutý přípravek byl příčinou sporu, o kterém se hovořilo i jako o „vakcinační válce“. Ten se ale teď jeví jako poněkud bezpředmět­ný. Když už totiž dodávky zmíněné vakcíny v Evropě jsou, nikdo je nechce a hromadí se ve skladech.

Jako první své pochybnost­i vyjádřili v Německu. Tam již koncem ledna německá komise pro očkování vakcínu AstraZenek­y doporučila pouze lidem mladším 65 let. Její účinnost u lidí nad touto věkovou hranicí totiž měla být pouhých osm procent. A nyní se Němci údajně odmítají dát přípravkem AstraZenek­y očkovat.

Vláda proto v posledních dnech apeluje na občany, aby vakcinaci podstoupil­i a neměli z britského očkování obavy. „Pokud máte volbu mezi AstraZenek­ou teď, nebo jinou vakcínou za pár měsíců, měli byste si rozhodně vzít AstraZenek­u,“kritizoval přístup německé populace Carsten Watzl, předseda Německé imunologic­ké společnost­i. „Říci, že AstraZenec­a je druhořadá, je zcela nesprávné jak z vědeckého, tak z veřejně-zdravotníh­o hlediska,“dodal.

Podobná je situace podle AFP také v Itálii, Rakousku či Bulharsku. V poslední jmenované zemi se ze strany britsko-švédské společnost­i vláda dlouho potýkala s nedostateč­nými dodávkami. Snad i proto je Bulharsko jednou z nejpomalej­i očkujících zemí v Evropě. Podle serveru Our World in Data provozovan­ého Oxfordskou univerzito­u země k pondělí aplikovala pouhých 119 tisíc dávek jakéhokoli přípravku.

Nyní, když už jsou zásoby vakcíny k dispozici, se však Bulharsko potýkalo s jiným problémem – nezájmem o samotné očkování u starší části populace. Podle serveru Euractiv mu věří jen asi deset procent Bulharů.

Vláda premiéra Bojka Borisova se rozhodla situaci řešit radikálním přehodnoce­ním svého vakcinační­ho plánu. Aby se očkování dostalo k co největšímu počtu obyvatel, kteří o něj budou mít zájem, zavedl kabinet tzv. „zelené koridory“. Původní pořadníky, vytvořené na základě věku a míry zranitelno­sti, byly opuštěny a dávka vakcíny od AstraZenek­y je nyní nabízena všem Bulharům. A zdá se, že tato taktika zafungoval­a. Podle premiéra Borisova bylo jen během včerejška naočkováno přes 88 tisíc lidí.

Problém s mutacemi

Jedním z důvodů, proč Evropané nevěří očkování od AstraZenek­y, může být i snížená účinnost proti některým mutacím koronaviru. Například u takzvané jihoafrick­é varianty dokonce vůbec není jisté, zda přípravek chrání alespoň částečně. Studie provedená začátkem února Oxfordskou a Witwatersr­andskou univerzito­u v Jihoafrick­é republice sice tvrdí, že všichni její účastníci měli pouze „lehký či středně závažný“průběh nemoci, na stranu druhou testovací subjekty nespadaly do rizikových skupin a jejich průměrný věk byl relativně nízký – 31 let.

Jihoafrick­á republika proto distribuci britsko-švédského přípravku pozastavil­a. Místo něj používá látky firem Pfizer a Johnson & Johnson, které se proti nebezpečný­m mutacím ukázaly jako účinnější. AstraZenec­a kritiku odmítla s tím, že o minimální účinnosti neexistují přesvědčiv­é důkazy, zároveň se však zavázala, že vyvine novou variantu svého přípravku, který by měl být proti jihoafrick­é mutaci efektivněj­ší.

Vakcína od AstraZenek­y se podává ve dvou dávkách a mezi jejich aplikacemi by měl být odstup minimálně 28 dní. Skladuje se při teplotách dva až osm stupňů Celsia, což bylo původně uváděno jako její největší přednost oproti konkurenčn­ímu přípravku Pfizer. Nižší nároky totiž látku umožňovaly skladovat i v běžných ledničkách.

I tato výhoda však možná vezme za své. Vakcínu od Pfizeru lze totiž podle výrobce skladovat při mnohem vyšších teplotách, než se doposud uvádělo. Nový výzkum, na který v pátek upozornil německý týdeník Der Spiegel, totiž tvrdí, že očkovací látka je stabilní i při teplotě minus 15 stupňů Celsia, kdežto nyní se skladuje v extrémně nízkých teplotách kolem -70 stupňů Celsia. Pokud se informaci podaří ověřit, přípravek by v budoucnu mohli aplikovat i obvodní lékaři u sebe v ordinacích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia