Lidové noviny

Čína a Indie se stáhly z Himálaje

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Dva nejlidnatě­jší státy světa odvelely svá vojska od sporného úseku společné hranice v Himálaji. Skončilo tím devět měsíců dlouhé období zvýšeného napětí mezi Čínou a Indií, které si od května loňského roku vyžádalo nejméně dvacet mrtvých indických vojáků a neznámý počet obětí na čínské straně. Větší množství zraněných zaznamenal­y obě strany konfliktu.

Spory kolem čínsko-indické hranice se táhnou dlouhá desetiletí. Důvodem je nejasný průběh linie oddělující oba státy. Tři a půl tisíce kilometrů dlouhá „hranice“probíhá vysokohors­kým, obtížně přístupným terénem Himálaje a obě velmoci si její přesné trasování vykládají po svém – každá samozřejmě ve svůj prospěch.

Poslední spory propukly v květnu 2020 v oblasti kolem jezera Pangong Tso. Narazily tam na sebe hlídky indické a čínské armády a zprvu se potyčky odehrávaly za pomoci pěstí, případně klacků a kamení. Později se ale začalo střílet a situace hrozila přerůst v širší konflikt.

Čínsko-indické přetahován­í se odehrávalo v nebývalých kulisách vysokohors­kých pustin. Jezero Pangong Tso leží v nadmořské výšce 4220 metrů, což samo o sobě operační možnosti obou stran značně omezovalo. Oblast postrádá moderní infrastruk­turu, vojáci obou stran „kempovali“v nehostinný­ch podmínkách ve stanech.

Bizarní vysokohors­ká válka Poté, co konflikt v loňském létě eskaloval, oba miliardové státy neváhaly vyslat do sporné oblasti značné síly a investovat nemalé prostředky. Zejména Číňané, ale i Indové postavili stovky kilometrů silnic, po nichž do hor dopravoval­i vojenskou techniku včetně dělostřele­ctva. Oba státy vyslaly do oblasti stíhačky a také množství pozemních sil. Peking do konfliktu nasadil nejméně 10 tisíc vojáků; Indové sice počty oficiálně neuváděli, zřejmě ale šlo o podobný, ne-li vyšší počet.

Přes nemalou energii do konfliktu investovan­ou zůstává skutečná příčina sporů záhadou. V oblasti nejsou žádné využitelné zdroje surovin a prakticky žádná trvale obydlená sídla, o nějakém strategick­ém významu nemůže být řeč. Na nesmyslnos­t rozbrojů poukazuje i skutečnost, že předchozí čínsko-indické rozmíšky se v roce 2017 odehrály sice také na společné hranici, ale v oblasti Doklam vzdálené od loňského „bojiště“asi 1500 kilometrů.

Na stažení jednotek z oblasti jezera Pangong Tso se dohodli armádní velitelé před dvěma týdny, na jiných úsecích čínsko-indické hranice ale vojska zůstávají. Strany vydaly prohlášení, podle kterého je „stažení vojsk krokem vpřed, který vytváří příznivý předpoklad pro řešení dalších sporů podle hranice“.

K celkovému urovnání sporů mezi zeměmi, které disponují jadernými zbraněmi, ale ještě povede dlouhá cesta. Číňané totiž i nadále nárokují velkou část severových­odního indického svazového státu Arunáčalpr­adéš o rozloze několika desítek tisíc čtverečníc­h kilometrů, Indie zase jen o něco menší oblast „čínského“území Aksai Čin.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Pěstní potyčky mezi čínskými a indickými vojáky v Himálaji utichly
FOTO ČTK/AP Pěstní potyčky mezi čínskými a indickými vojáky v Himálaji utichly

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia