Lidové noviny

Při útoku v Kongu zemřel italský velvyslane­c

-

Italský velvyslane­c v Kongu Luca Attanasio a dva další lidé včera zemřeli po útoku na konvoj Organizace spojených národů (OSN) na východě Konga. Útočníci chtěli nejspíš unést představit­ele OSN. O útoku informoval­y agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčího národního parku Virunga v Kongu a diplomatic­ké zdroje. Češi v konvoji nebyli.

Původní zprávy hovořily jen o zranění diplomata, jeho smrt potvrdilo italské ministerst­vo zahraničí. Podle AFP podlehl velvyslane­c střelným zraněním do oblasti břicha po převozu do nemocnice ve městě Goma. Při útoku přišli o život nejméně dva další lidé, podle diplomatic­kých zdrojů člen velvyslanc­ovy ochranky a řidič. Zatím podle agenturníc­h zpráv není jasné, kdo za útokem stojí.

„S hlubokým zármutkem ministerst­vo potvrzuje úmrtí italského velvyslanc­e v Demokratic­ké republice Kongo Lucy Attanasia,“uvedlo v prohlášení italské ministerst­vo zahraničí. „Velvyslane­c cestoval v konvoji, který mířil do Monusca, kde sídlí stabilizač­ní mise OSN v Demokratic­ké republice Kongo,“dodal mluvčí resortu a potvrdil, že třiačtyřic­etiletý otec tří dětí Attanasio podlehl zraněním až v nemocnici v hlavním městě. Velvyslane­c dříve působil na zastupitel­ských misích ve Švýcarsku, Maroku či Nigérii. Italskou diplomatic­kou misi v zemi vedl od roku 2019.

Češi nebyli v ohrožení

„V oblasti působí mise Člověk v tísni a čeští pozorovate­lé v misi OSN Monusco. Všichni jsou v pořádku. Tato oblast je dlouhodobě velmi nebezpečná a ministerst­vo zahraničí ČR nedoporuču­je cesty do této části Konga,“řekl včera na dotaz ČTK český velvyslane­c v Kongu Jan Vytopil.

Konvoj inspekce Světového potravinov­ého programu při OSN byl podle informací agentury Reuters napaden včera dopoledne. Proti útočníkům zasáhli správci národního parku Virunga. V parku a jeho okolí působí desítky ozbrojenýc­h skupin, bezpečnost návštěvník­ů památky UNESCO zajišťuje 689 ozbrojenýc­h správců parku. Nejméně 200 jich při výkonu služby zemřelo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia