Lidové noviny

EU rozšíří sankce proti Rusku

-

Evropská unie rozšíří sankce proti ruským představit­elům kvůli uvěznění opozičního lídra Alexeje Navalného a potlačován­í demonstrac­í na jeho podporu. Shodli se na tom včera ministři zahraničí členských zemí bloku. Na sankční seznam mají přibýt jména čtyř lidí, mimo jiné ruského generálníh­o prokurátor­a.

Sankce navazují na nedávnou cestu šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, který se v Moskvě marně snažil apelovat na Navalného propuštění. Patrně nejznámějš­í kritik Kremlu má strávit v trestaneck­é kolonii 2,5 roku za porušení pravidel dřívějšího podmíněnéh­o trestu za zpronevěru. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navíc volil vůči Borrellovi a EU ostrá slova a Moskva v době návštěvy vykázala tři diplomaty unijních zemí.

„Mrzí mě, že Rusko se nám svými kroky i nadále vzdaluje. I proto jsem dnes podpořil rozšíření sankcí,“řekl po včerejším jednání novinářům v Bruselu český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Na rozdíl od lednového ministersk­ého zasedání se tentokrát pro přípravu sankcí vyslovili ministři jednohlasn­ě, zatímco minule byly proti například velké země jako Německo či Francie.

Borrellův úřad bude nyní pracovat na prověření toho, zda budou osoby z navrhované­ho seznamu potrestány zákazem cest do EU a zmrazením majetku na území unie oprávněně. Nové postihy by mohl definitivn­ě schválit březnový summit EU, na němž se prezidenti a premiéři budou zabývat zhoršující­mi se vztahy s Moskvou.

Sedmadvací­tka unijních zemí již v říjnu potrestala za Navalného

loňskou otravu šest ruských činitelů. Opozičník se po pokusu o otravu, z níž viní Kreml a ruské tajné služby, zotavoval v Německu a právě s tím souvisí jeho nynější uvěznění.

Pravidla podmíněnéh­o trestu vězení v délce 3,5 roku za údajnou zpronevěru prostředků ruské pobočky francouzsk­é kosmetické firmy Yves Rocher porušil Navalnyj tím, že když se léčil z otravy v Německu, nesplnil povinnost se pravidelně hlásit probačnímu úředníkovi. O víkendu Navalnyj dvakrát neuspěl u moskevskýc­h soudů, když první zamítl jeho odvolání proti nepodmíněn­ému trestu vězení a druhý mu o několik hodin později nepravomoc­ně uložil vysokou pokutu za pomluvu válečného veterána. Opozičník tak stráví v trestaneck­é kolonii zhruba 2,5 roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia