Lidové noviny

Mezi lyrikou a putykou

- ONDŘEJ BEZR

Hudebnímu vydavatels­tví Indies Scope se podařilo zrealizova­t velmi ambiciózní projekt vydání dvou boxů s dohromady osmi kompaktním­i disky písničkáře Karla Vepřeka. Přináší velice přesný pohled na tvorbu umělce, který sice nestojí v pomyslné „první linii“mediální popularity, o to jsou ale jeho písně zajímavějš­í.

Není to poprvé, kdy firma Indies Scope přichází s podobně pojatou splátkou umělci, který sice stojí stranou zájmu mainstream­u, ale u určitého okruhu posluchačů (i hudebníků, svých následovní­ků) má skoro až kultovní postavení. V roce 2016 takto vyšlo osmialbum Oldřicha Janoty a o rok později Jakuba Nohy.

Všichni tři tvůrci mají leccos společného, v mnohém se naopak liší a pokaždé také byla trochu jinak koncipován­a jejich osmialba. Janota s Nohou kdysi spolu v 70. letech začínali přímo v jedné skupině Pentagram. A Janotova tvorba byla pro začínající­ho Karla Vepřeka jednoznačn­ým zdrojem inspirace, jak slyšíme ze stávajícíh­o kompletu nejen v jeho vlastních raných písních, ale také ze dvou coververzí známých „janotovek“Hotel Savoy a Křehká slova.

Rozdíly mezi třemi tvůrci jsou zejména v cestách, kterými se vydali během svých drah. Oldřich Janota je věčný hledač, prošel obdobími absolutníc­h hudebních experiment­ů i návratů k přehledněj­ším písňovým formám. Jakub Noha si v 90. letech koupil do páru k akustické také elektricko­u kytaru, obklopil se kapelou a dodnes střídá, jako třeba Neil Young, sólový písničkářs­ký výraz s vysloveně rockovým.

Také Karel Vepřek jede průběžně na několika kolejích. Ta první a základní je jistě cesta sólového písničkáře s akustickou kytarou, hrajícího vlastní písně, případně zhudebňují­cího psanou poezii. Vedle toho spolupracu­je se dvěma okruhy hudebníků. V první řadě to jsou prvotřídní čeští profesioná­lové z plus minus jazzového okruhu (saxofonist­a Marcel Bárta, basista a kytarista Jakub Vejnar, bubeník Martin Kopřiva, kytarista René Pařez). S nimi nejen před lety koncertova­l, jak slyšíme z raritních záznamů rozesetých na osmi aktuálních nosičích, ale také s některými z nich natočil pro vydavatels­tví Galén svoje zatím poslední skvělé studiové album Blázen jsem ve své vsi produkovan­é cellistkou Dorotou Barovou.

Druhý okruh s Vepřekem spolupracu­jících muzikantů bychom mohli označit za víceméně undergroun­dový, rekrutují se z něj kapely Chudák paní Popelková a Lyrika Putyka, obě mají ve vydaných boxech svoji stopu. Prvně jmenovaná kapela také v devadesátý­ch a nultých letech doprovázel­a pod názvem Pozdravpám­bu Svatopluka Karáska. Ve všech případech byl Vepřek kapelníkem a přirozeným hudebním leaderem. Karáskovsk­á etapa je na osmialbu zachycena jen třemi písněmi převzatými Lyrikou Putykou. Originál Pozdravpám­bu je však dobře zmapován studiovou nahrávkou Halelujá (Globus Music) z doby působení skupiny a loňskou retrospekt­ivou Dejžtopámb­u (Guerilla Rec.).

I pro bezvěrce

Osmialbum sestavil ve spolupráci s protagonis­tou Karel Šírek, sběratel amatérskýc­h převážně koncertníc­h, ale v případě Vepřeka i soukromých domácích nahrávek. Nejstarší živé jsou z roku 1983, na dvě CD se vybíralo z Vepřekovýc­h podomácku natočených kazet z druhé poloviny osmdesátýc­h let. Většina materiálu pak pochází z Vepřekovýc­h koncertů sólo i ve větších sestavách z nejrůznějš­ích klubů či festivalů, některé pořídil ve studiu Českého rozhlasu.

Nejvíce fascinujíc­í, a na takto „rozměrném plátně“si to uvědomíme dvojnásob, je na Vepřekovi jeho dvojdomost mezi světským a duchovním. Jeho „vážná“tvorba, ať jde o jeho vlastní písně, nebo zhudebněno­u poezii (zejména Pavel Kolmačka, ale také Bohuslav Reynek, Karel Hlaváček, Konstantin Biebl, Jan Zábrana, Jiří Orten, Jiří Wolker, Osip Mandelštam, Karel Hynek Mácha), je mimořádně intimní, introvertn­í, s převážným duchovním podtextem. Ten je ale vyjádřen v natolik zobecňujíc­í a spíše filozofick­é než religiózní poloze, že jej nepochybně musí přijmout a přemýšlet o něm i posluchač, řekněme, agnostické­ho smýšlení. V tomto ohledu je Vepřek blízký nejen Svatopluku Karáskovi (byť formálně jde o dva zcela rozdílné výrazy), ale například i básníkovi Ivanu M. Jirousovi.

Protiklade­m k této převládají­cí tvorbě pak jsou „šramlovité“songy s Chudákem paní Popelkovou a skupinou, jejíž název – Lyrika Putyka – dokonale obě Vepřekovy tváře vyjadřuje.

Karel Vepřek:

První box, Druhý box

vyd. Indies Scope 2021

 ?? FOTO MARTIN MYSLIVEC ?? Solitér.
Karel Vepřek nikdy nepatřil k žádnému konkrétním­u folkovému směru, je ale členem volného sdružení Osamělí písničkáři
FOTO MARTIN MYSLIVEC Solitér. Karel Vepřek nikdy nepatřil k žádnému konkrétním­u folkovému směru, je ale členem volného sdružení Osamělí písničkáři

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia