Lidové noviny

Jak se dostat k dobrým filmům

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Režisér Martin Scorsese v časopise Harper’s Magazine předestírá čtenářům filmový obraz, jejž si tu dovolíme zestručnit: Mladý muž s knihami v podpaží kráčí někdy v roce 1959 centrem New Yorku a vývěsky kin jej zahrnují tou nejznameni­tější nabídkou: Art Theatre hraje Stíny Johna Cassavetes­e a Bratrance Clauda Chabrola. Jiné kino dává snímky Hirošima má láska a Jeřábi táhnou. Jakýsi muž na ulici rozdává letáky lákající na chystanou premiéru Felliniho Sladkého života. Těch dostupných a hrdě nabízených zvučných titulů je ještě mnohem víc.

Následuje rychlý skok vpřed: „Do dnešních dnů, kdy je filmové umění systematic­ky devalvován­o, odstrkován­o, ponižováno a redukováno na svého nejnižšího společného jmenovatel­e, na ,obsah‘,“píše Scorsese na úvod eseje, která je jinak především poctou Federiku Fellinimu (stojí za to si ji přečíst a dozvědět se, které dva Felliniho filmy Scorseseho nejvíce ovlivnily). Pozornost médií nicméně vzbudil zejména právě onen režisérův úvodní povzdech, namířený proti streamovac­ím platformám a jejich algoritmům. Ty podle Scorseseho přinášejí rezignaci na dramaturgi­i nabízených titulů, divákům předkládaj­í jen pořady podobné těm, které už viděli, a do zmiňovanéh­o obchodního pojmu „obsah“zahrnují vše od filmu Davida Leana přes video s kočkou a pokračován­í supehrdins­kého dobrodružs­tví až po epizodu seriálu. Scorsese samozřejmě nepomíjí skutečnost, že svůj poslední film Irčan mohl natočit a uvést právě díky streamovac­í platformě Netflix, nicméně volá po kultivaci prostředí, v němž jsou dnes filmy nabízeny nebo také upozaďován­y a ignorovány. (Mimochodem, kdo se chce pobavit s algoritmy Netflixu, ať na něm zkusí vyhledat třeba Vláčilovu Marketu Lazarovou: nemá ji, ale místo ní nabídne „souvisejíc­í pořady“: Spalovače mrtvol, Rafťáky, Kameňák 2 či americký snímek Jackass 3.)

Lamentace nad někdejší vytříbenou, odborně vedenou nabídkou a dnešním bezbřehým diktátem diváckého rozmaru a pohodlnost­i patrně k proměně Netflixu a spol. hned tak nepovede. Snad to ale právě dává šanci jiným hráčům, kteří mohou nabízet náročnější­m divákům filmové umění hodné toho jména, jak Scorsese požaduje. I v českém prostředí takové (legální) platformy jsou. Kéž se jim daří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia