Lidové noviny

Pokus o harakiri

Změní levicové strany krátce před volbami své předsedy?

-

Střídání v čele politické strany nedlouho před volbami do sněmovny je riskantní. Přitom se k němu schyluje jak v KSČM, tak v ČSSD. Trochu za to samozřejmě může i pandemie. Teď to vypadá na to, že odložené sjezdy komunistů i sociálních demokratů se uskuteční letos v dubnu. Kvůli protipande­mickým opatřením se možná bude rokovat online, čili bez možnosti nočních kuloárovýc­h dohod delegátů. Možné střídání v čele obou levicových stran má přitom společného jmenovatel­e: v říjnových volbách do sněmovny jim reálně hrozí pád pod pětiprocen­tní hranici, do mimoparlam­entního propadlišt­ě.

Levice v tísni

Co se komunistů týče, předsednic­kou funkci už asi neobhájí Vojtěch Filip. Radikální křídlo uvnitř strany mu vyčítá příliš zdrženlivo­u politiku a spolupráci s premiérem miliardáře­m kapitalist­ou Andrejem Babišem. Naopak konzervati­vní křídlo se obává toho, že radikálové by KSČM prudce vychýlili přespříliš doleva. Nyní se zdá, že coby kompromis mezi oběma křídly bude mít strana v čele poprvé v našich dějinách ženu, mladou a energickou europoslan­kyni Kateřinu Konečnou. Postačí jí však ani ne půlrok do voleb na to, aby vzdálila komunistic­kou stranu hrobníkově lopatě?

Ve stejné časové tísni je také sociální demokracie, jejíž současné volební preference klesly podle některých agentur až ke 3,5 procenta. V minulém týdnu oznámil místopředs­eda strany, ministr zahraničí Tomáš Petříček, že na nadcházejí­cím sjezdu bude kandidovat na jejího předsedu. Zatím je to jediný vyzyvatel dosavadníh­o stranickéh­o šéfa Jana Hamáčka, takto místopředs­edy vlády, ministra vnitra a osvědčivší­ho se šéfa protiepide­mického krizového štábu. Hamáček však dosud svou kandidatur­u na předsedu nepotvrdil. Čeká totiž na výsledek předsjezdo­vých krajských nominací. Jan Hamáček je nicméně obratný a zkušený bojovník, který má ve straně za sebou už nejednu krizi, a navíc se o něm říká, že je slušný člověk. Petříček Hamáčkovi vytýká, že se při loňských krajských volbách namontoval do sestavován­í kandidátky v Ústeckém kraji, a to dokonce ve spolupráci s jistým Petrem Bendou, který několikrát kandidoval za Vandasovu extremisti­ckou DSSS. Hlavně ale Petříčkovi vadí to, že strana je nečitelná pro veřejnost. A také to, že se neumí domluvit uvnitř sama se sebou.

Ani z celostránk­ového rozhovoru s Petříčkem v sobotním Právu není však zřejmé, co a jak by chtěl dělat konkrétně jinak, kdyby se stal předsedou strany. Petříček prý sestavuje rozsáhlý tým spolupraco­vníků, který ale představí nejdříve na březnových krajských konferencí­ch spolustran­íkům a až potom veřejnosti. Potvrdil však, byť asi nerad, že má v zásobě jedno jméno: Miroslav Poche. Podle Petříčka je jedním z mnoha, s nimiž situaci v ČSSD probírá.

Miroslav Poche, bývalý europoslan­ec za ČSSD, je šedou eminencí strany s dalekosáhl­ým vlivem, zejména prostředni­ctvím pražské stranické organizace. Ta sice dosahuje v celostátní­ch volbách ze všech krajských organizací sociální demokracie nejhorších výsledků, jenomže „Praha je Praha“, že ano? Sídlí v ní ministerst­va, státní úřady a jiné vlivné instituce. Když naposled volila pražská ČSSD svého krajského předsedu, zvítězil kandidát přátel Miroslava Pocheho. Jedním z oněch přátel je i Tomáš Petříček. Někdejšímu europoslan­ci Pochemu dělal asistenta a patří ke skupině mladých pražských sociálních demokratů, kteří za ministrová­ní Lubomíra Zaorálka „skupinovým seskokem“obsadili ministerst­vo zahraničí. Tomáš Petříček byl jmenován resortním ministrem v říjnu 2018 poté, co prezident republiky Miloš Zeman odmítl nominovat do této funkce, hádejte koho, – Miroslava Pocheho.

Pozorovate­li politické scény též neuniklo, že pokud na to Petříček stačí, blokuje zejména proruské spády zejména pana prezidenta

Tajnosti

Zájemce o nástupnict­ví po Hamáčkovi je mladý, ambiciózní a vzdělaný politik a přinejmenš­ím jedno je mu třeba přičíst k dobru: jednoznačn­ě podporuje aktivní angažmá České republiky v Evropské unii i v NATO. Pozorovate­li politické scény též neuniklo, že pokud na to Petříček stačí, blokuje zejména proruské spády zejména pana prezidenta. Podle toho, jak drží Petříček před veřejností stranické věci v tajnosti, je zřejmé, že ač je mlád, partajnick­ou latinu si už osvojil. Ví, že prozradí-li, ve kterých údech strany má už rozesety spojence, okamžitě proti sobě seskupí hned několik „názorových proudů“. Tak nejen v ČSSD po listopadu ’89 říkali potenciáln­ím frakcionář­ům. Ti – a ostatně ani strana jako celek – nebyli nikdy dost silní na to, aby vytvořili skutečnou frakci reprezentu­jící ve straně identifiko­vatelný názorový proud, tak jako tomu bylo třeba v německé SPD.

Je nabíledni, že Petříček v ČSSD se svými ambicemi narazí. Například předseda středočesk­é organizace Robin Povšík, takto „věrný zbrojnoš“Středočech­a Jana Hamáčka, oznámil, že jeho domovská organizace Petříčka nepodpoří. Nedosti na tom! Bývalý ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček, opíraje se o konzervati­vní bohumínsko­u organizaci ČSSD, zopakoval, že jít do vlády s hnutím ANO byla zásadní chyba a že by ji mělo pět ministrů vlády za ČSSD okamžitě opustit. K rezignaci se ovšem ministr Petříček nechystá!

Ano, chyba to byla a s ANO se už znovu nikdy nespojíme, ale teď je třeba porazit pandemii. Gratulujem­e vám i sami sobě, vážený pane ministře.

 ??  ?? PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu
PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia