Lidové noviny

Pravidla, prosím

Ústavní soud zrušil opatření vlády

- Marek Hudema

Na první pohled je to formalita. Ústavní soud včera zrušil usnesení vlády o omezení služeb a maloobchod­u kvůli šíření koronaviru, které už stejně neplatí. Jenže formalita je to opravdu jen na první pohled a navíc to ukazuje dost nelichotiv­ý pohled na naši vládu.

Podle soudu je třeba, aby vládní opatření za nouzového stavu byla řádně zdůvodněna, zejména pokud jde o zásahy do základních práv lidí. Vláda to podle většiny ústavních soudců nedokázala, a to dokonce ani dodatečně při řízení před soudem. Přitom soud nepožadova­l po vládě neprůstřel­ný důkaz, že zavření některých obchodů snižuje riziko přenosu nového koronaviru, ani nezpochybň­oval to, že vláda obchody zavřela s dobrým úmyslem bránit šíření epidemie.

Proč tedy soud takto rozhodl? Jednoduše řečeno proto, aby vládě ukázal, že nemůže omezovat základní práva jen tak, a aby ji postrčil i ke zdůvodnění nyní platných opatření. Jinak by příště mohlo dojít ke zrušení těchto omezení a to by si asi nikdo z vlády za současné nepříznivé epidemické situace nepřál.

Je s podivem, že to muselo zajít tak daleko. Vždyť ministři a jejich úředníci měli od loňského jara čas naučit se vydávat opatření tak, aby byla právně bezvadná. Minimálně poté, co dostali dvě varování od Městského soudu v Praze. Ten už loni v dubnu zrušil opatření ministerst­va zdravotnic­tví, protože nebyla v souladu s právem, a pak loni v listopadu nařízení o nošení roušek, protože ho vláda nedokázala pořádně zdůvodnit.

Musíme jen doufat, že rozhodnutí Ústavního soudu ukončí vládní kašlání na pravidla a otřese přesvědčen­ím ministrů, že hlavní je opatření napsat a právně se to pak už nějak vyřeší. Zatím si z rozsudku vzal poučení jen Senát, který se kvůli němu chystá změnit návrh pandemické­ho zákona. Není ovšem jasné, zda jej přepíše skutečně tak, aby odpovídal ústavním pravidlům, nebo jen přáním některých senátorů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia