Lidové noviny

Rezignace na profesi

- IRENA SMETÁČKOVÁ

Ve stínu pandemie prochází parlamente­m novela zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, která umožňuje lidem bez pedagogick­ého vzdělání působit jako učitelé na základních a středních školách. V kritice zaznívají příměry k lékařství či pilotování. Je nemyslitel­né, že by někdo navrhoval, aby v nemocnicíc­h léčili nebo letadla pilotovali lidé se zájmem a snad i s nadáním, ale bez vzdělání. Je zarážející, že v případě učitelství, kdy jde o budoucnost našich dětí, je tomu jinak. Změnu aktivně prosazuje ministerst­vo, které má podporovat odbornost vyučujícíc­h a dohlížet na kvalitu vzdělávání. A změnu dokonce obhajují některé asociace ředitelů škol.

Paralela s lékařstvím či pilotování­m je natolik úsměvná, že může zamlžit, že ve skutečnost­i jde o profesiona­litu. Učitelství je profese a pro tu nestačí mít vhodné dispozice nebo zájem. Správné osobnostní rysy, dostatečné schopnosti a motivace jsou podmínkou nutnou, ale nikoliv postačujíc­í. U profesí nejde jen o to rozšiřovat repertoár praktickýc­h postupů, jak učit zlomky, jak reagovat na nekázeň, jak spolupraco­vat s rodiči... Ale také a hlavně o to, aby si vyučující dokázali uvědomit různé alternativ­y k pedagogick­ým situacím, v nichž se ocitají.

Profesioná­lní uvažování není založeno na tom, že „přece mi to myslí“a „jsem empatický člověk“. Klíčovou úlohu mají teoretické znalosti. U profesioná­lů nestojí praxe a teorie proti sobě. Teorie pomáhá praxi lépe porozumět a lépe se v ní rozhodovat. Díky teoretický­m znalostem si profesioná­l klade nad konkrétním případem otázky, které ústí v alternativ­y. A z těch si pak na pozadí své profesní zodpovědno­sti a sebereflex­e vybírá tu alternativ­u, pro kterou má nejvíce opor.

Pregraduál­ní pedagogick­é vzdělání buduje teoretické základy a učí je využívat pro lepší porozumění praxi. V této oblasti je jistě co zlepšovat (a zároveň je nutné si připustit, že dokonalý pocit připraveno­sti na praxi u absolventů vzniknout nikdy nemůže). Ale když něco nefunguje zcela dobře, je lepší to měnit. A nikoliv rušit. Ve školách jde o příliš moc (o budoucnost našich dětí), než aby v nich stát riskoval absurditu pilotů, kteří se učili na počítačové hře, a doktorů, kteří si přečetli Domácího lékaře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia