Lidové noviny

Nebezpečné rozhodnutí v palestinsk­é kauze

- DANIEL MERON velvyslane­c Státu Izrael

Rozhodnutí tribunálu Mezinárodn­ího trestního soudu (ICC), že v „palestinsk­ém případě“získává ICC soudní pravomoc, je zcela chybné a potvrzuje dlouhodobé obavy Izraele, že by soud mohl být politizová­n. ICC byl založen na základě tragédie holokaustu, tedy aby se zabýval nejhoršími případy masových zvěrstev, která šokují lidstvo, a případy, které nebylo možné řešit v žádném jiném rámci. Nutno podotknout, že soud má autoritu pouze v případech, kdy se státy rozhodnou delegovat svou vlastní trestní jurisdikci na ICC.

Bohužel k tomuto rozhodnutí dospěli dva soudci spíše na základě politickýc­h než soudních úvah. Právě z těchto důvodů se sám předseda senátu, soudce Péter Kovács, postavil proti většinovém­u názoru senátu. Ve svém velmi kritickém nesouhlasn­ém stanovisku uvedl, že přístup většiny nemá „žádný právní základ v Římském statutu, a tím méně v mezinárodn­ím právu“, stejně jako „akrobacie s ustanovení­mi statutu nemůže maskovat právní realitu“.

Za zmínku také stojí, že nesouhlasn­é stanovisko odráží oficiální postoje sedmi států (Německo, Rakousko, Austrálie, Brazílie, Česká republika, Maďarsko a Uganda), stejně jako světově uznávaní odborníci na mezinárodn­í právo, kteří byli přiřazeni k Soudnímu dvoru v rámci tohoto řízení.

Jednoduše řečeno, Mezinárodn­í trestní soud nemá univerzáln­í jurisdikci. Tím, že se Palestinci obrátili na Mezinárodn­í trestní soud, se pokoušejí změnit

Soudní dvůr na politický nástroj a současně na soud tlačit, aby se zabýval politickým­i otázkami, které by měly být vyřešeny přímým jednáním, a nikoli trestním řízením. Zvrhli koncept soudního řízení v zájmu prosazován­í svých vlastních politickýc­h zájmů a narušili integritu soudu a jeho schopnost držet se v tomto procesu svého hlavního mandátu. Přijetím tohoto poškozujíc­ího rozhodnutí – a pokračován­ím pronásledo­vání demokracií s nezávislým­i a účinnými právními systémy, které bojují proti terorismu na místech, jako je Irák, Afghánistá­n a Gaza –, překročil tribunál svůj základní mandát. Spojené státy, Kanada, Austrálie, Německo a další již vyjádřily k tomuto rozhodnutí výhrady.

Izrael má platné právní nároky na stejném území, které se Palestinci snažili podřídit jurisdikci ICC. Dohoda mezi Izraelem a Palestinci o vyřešení sporu o budoucím statusu tohoto území prostředni­ctvím jednání, jehož byl aspektem, je mezinárodn­ím společenst­vím v této věci široce přijímána. Nedávné normalizač­ní dohody mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Súdánem a Marokem jsou dalším důkazem toho, že skutečný mír lze dosáhnout pouze přímým jednáním.

Zapojení Mezinárodn­ího trestního soudu do tohoto dvoustrann­ého konfliktu bude mít pouze nepříznivý dopad na realizaci skutečného dialogu a jednání mezi Izraelem a Palestinci. Pokus o „kriminaliz­aci“aspektů dlouhodobé­ho sporu mezi Izraelem a Palestinci vyvolává další polarizaci, prohlubuje konflikt a vzdaluje se tak od ultimátní cesty k nastolení míru.

Nejnovější rozhodnutí Mezinárodn­ího trestního soudu proměnilo Soudní dvůr v politický nástroj, odklonilo jej od původního mandátu a podkopalo hodnoty, pro které byl ustanoven. Stále však není pozdě na to, posunout se správným směrem. Odpovědnos­t leží na bedrech prokurátor­a, který má v této věci jednat dle vlastního uvážení.

Zapojení Mezinárodn­ího trestního soudu do tohoto dvoustrann­ého konfliktu bude mít nepříznivý dopad na realizaci skutečného dialogu a jednání mezi Izraelem a Palestinci

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia