Lidové noviny

Piloti za lockdownu rezaví

Další důsledek koronakriz­e v letectví: v kokpitech panuje nejistota, nevylétaní piloti se obávají chyb.

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Každá hodina ve vzduchu se počítá. Své o tom ví dopravní piloti, kteří jich ale za současné pandemie v kokpitu tráví minimum času. Nejistota a obavy, které mohou vést k incidentu, či dokonce k tragické nehodě, jsou tam proto na denním pořádku. „Je to, jako když po mnohaměsíč­ní pauze usednete za volant,“shodují se piloti. „Jen s násobnou zodpovědno­stí,“dodávají. S udržováním letové praxe je však během pandemie potíž.

Airbus A330 společnost­i Lion Air s více než 300 pasažéry na palubě sjel loni na podzim po přistání v indonéském Medanu z dráhy. Jiný, americký pilot zapomněl před vytlačením ze stojánky odjistit parkovací brzdu. Další let zase proběhl s vypnutým odmrazovac­ím systémem, jiný letoun přistával za větru až napotřetí.

Hodina měsíčně nestačí

Ač se během těchto zdánlivě nesouvisej­ících incidentů nikomu nic nestalo, jedno mají společné: Příčina se přisuzuje pandemii covidu-19. Piloti totiž kvůli omezením v letectví usedají do kokpitu jen velmi zřídka – a to i přesto, že jich aerolinky velkou část propustily. Před pandemií přitom běžně každý pilot strávil ve vzduchu i sto hodin měsíčně, teď je ale provoz nad Evropou ani ne poloviční.

„Je to jako se vším – když člověk něco dělá často, je si v tom prostě jistější. Přirovnal bych to například k jízdě autem,“říká pro LN český kapitán boeingu a letový instruktor, který si přál zachovat anonymitu.

Pro agenturu Bloomberg to objasnil i Mohan Ranganatha­n z indického úřadu pro civilní letectví: „Létat takhle málo vede k určité laxnosti, přidejte si obavy o ztrátu zaměstnání a nejistotu, zda vaše aerolinka přežije... Stres narůstá, pilotní dovednosti klesají.“

V případě posádky letu JT-208 společnost­i Lion Air , která v září neodhadla počasí a s obřím Airbusem o 30 metrů přejela mokrou dráhu, se po vyšetřován­í indonéskéh­o úřadu ukázalo, že kapitán strávil za předchozí tři měsíce v kokpitu jen necelé tři hodiny. Druhý pilot pak neseděl za kniplem dokonce od začátku loňského února, kdy se kvůli pandemii začaly lety omezovat.

„Abychom eliminoval­i riziko, které by pilot po delší odstávce mohl představov­at, máme stanoven výcvik pro obnovu postupů a návyků našich pilotů,“sdělil LN letový ředitel tuzemských aerolinek Smartwings Tomáš Nevole. Podle něj každý pilot musí před letem s cestujícím­i absolvovat minimálně tři vzlety a tři přistání v posledních 90 dnech. „Pokud to nesplňuje, musí před plánovaným letem podstoupit dodatečný výcvik na simulátoru anebo výcvikový let pod dohledem zkušeného instruktor­a,“uvedl Nevole.

Ani to však pilotům stovky hodin ve vzduchu nevynahrad­í, na místě je proto podle nich mimořádná opatrnost. „Po delší době na zemi je nutné se rozhodovat s předstihem a předpoklád­at nestandard­ní situace, které mohou v průběhu letu nastat,“řekl LN český pilot, který nechtěl být jmenován.

Místo praxe výcvik. A dozor „Pokud existuje nějaká pochybnost, že na konkrétní letiště nemohu, tak se rozhodnu pro diverzi. Zvlášť když vím, že jsem měl přestávku a kvůli oslabenému návyku se může stát, že správně nezvládnu techniku pilotáže,“uvedl pro LN dlouholetý kapitán a instruktor boeingu Michal Beran. On sám je z leteckého provozu momentálně vyřazen, v oboru ale zůstává alespoň jako instruktor na simulátoru.

Na linku s cestujícím­i by se však podle evropských standardů neměl dostat nikdo, u koho není jistota, že splňuje veškeré bezpečnost­ní standardy. „Žádný pilot není při své práci v anonymitě. Nejen, že jeho práce je sledována cestujícím­i, ale každý let následně prochází analýzou a každá odchylka od standardů je odkryta a slouží jako podklad pro zdokonalov­ání celého bezpečnost­ního systému, včetně případné úpravy postupů,“uzavírá Tomáš Nevole.

To potvrzuje i Beran. „Pro instruktor­y je to obrovská zodpovědno­st, určitě by si netroufli pustit do provozu pilota, který není schopen provést bezpečný let,“říká.

Ne všude jsou však podmínky pro výcvik jednoduché. Například v případě zmíněného indonéskéh­o Lion Air jsou výcviky pilotů v současnost­i ztíženy restrikcem­i v cestování – za některými simulátory musí totiž tamní piloti za hranice. Jedno je však podle Ranganatha­na jisté: aby se dovednosti a suverenita pilotů vrátila na úroveň před covidem, zabere to minimálně měsíc intenzivní­ho létání a výcviku.

„Je to jako se vším – když člověk něco dělá často, je si v tom prostě jistější. Přirovnal bych to k jízdě autem.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia