Lidové noviny

Danit paušálem je pohodlné

- DANA JAKEŠOVÁ

Paušál, nebo skutečné výdaje – kdy a komu se která varianta vyplatí? Tuto otázku si musí zodpovědět každý živnostník. Odpověď ale není jednoznačn­á, záleží totiž na konkrétní situaci.

Tím nejjednodu­šším a pro velkou část osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) i nejvýhodně­jším způsobem, kterým mohou ve svém daňovém přiznání uplatnit výdaje z podnikání nebo z jiné samostatné činnosti, případně z pronájmu majetku zařazeného do jejich obchodního majetku, jsou paušální výdaje vypočítané procentem z příjmů. Ty je možné uplatnit i u příjmů z pronájmu, kdy nemovitost není zařazena do obchodního majetku a pronájem tak není podnikáním (například pronájem bytu či chalupy).

Hlavní přednost danění paušálem je jasná – jde o velmi komfortní řešení. „Při využití tohoto způsobu zdanění příjmů totiž nemusí podnikatel­é vést účetnictví ani daňovou evidenci,“popisuje Pavlína Nováková, daňová poradkyně ze společnost­i KODAP. Vedou si pouze přehled skutečně přijatých příjmů – hotově, bankovním převodem či jinak za období od 1. ledna do 31. prosince, dále přehled pohledávek, a to zejména těch, které nejsou uhrazeny k 31. prosinci. Podnikatel nemusí prokazovat skutečné výdaje podle jednotlivý­ch dokladů ani jejich daňovou uznatelnos­t. Celkovou roční výši výdajů vyčíslí přímo v daňovém přiznání příslušným procentem.

Limit pro uplatnění paušálních výdajů činí dva miliony korun. To znamená, že maximální možná výše výdajů v případě 80procentn­ího paušálu je 1,6 milionu korun, u 60procentn­ího paušálu je to 1,2 milionu korun.

Až do částky 800 tisíc korun si lze uplatnit výdaje u příjmů z nezávisléh­o povolání (40procentn­í paušál) a 600 tisíc u nájmu (30procentn­í paušál). „Pozor ale, má-li podnikatel různé druhy příjmů z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, pro které platí i odlišná procenta výdajů, musí tyto příjmy evidovat odděleně,“zdůrazňuje Nováková. Při vyplňování daňového přiznání se pak v tabulce uvádějí zvlášť jednotlivé příjmy podle druhu s uvedením příslušnéh­o procenta.

Paušál vs. daňová evidence Někdy se může stát, že u jedné činnosti by byl výhodnější paušál a u jiné skutečné výdaje. Bohužel kombinovat tyto dva přístupy není možné, zákon o daních příjmů to zakazuje. Výjimkou jsou příjmy z pronájmu. Podnikatel tak může v daňovém přiznání vyčíslit svoje výdaje z podnikání (v § 7) ve skutečné výši a výdaje souvisejíc­í s pronájmem (v § 9) částkou ve výši 30 procent, a to až do hranice 600 tisíc korun.

Co je výhodnější, záleží na konkrétní situaci. Jestliže má podnikatel obvykle nízké skutečné výdaje, pravděpodo­bně bude každý rok uplatňovat paušální výdaje a vždy to pro něj bude výhodnější. „Pokud jsou ale jeho skutečné výdaje vysoké nebo předpoklád­á v dalším zdaňovacím období z různých důvodů výdaje ještě vyšší, je vhodné si vést v průběhu roku daňovou evidenci s tím, že na konci roku se pak může spolehlivě rozhodnout, která z variant je pro ně výhodnější,“doporučuje Nováková.

V případě, že vyjde jeden rok výhodněji danit podle skutečných výdajů a další rok by lépe vycházelo danění paušálem, nic podnikatel­i nebrání to opět změnit. Poplatník může způsob uplatnění výdajů měnit každý rok, a to například právě na základě výhodnosti jednoho či druhého postupu v jednotlivý­ch letech. Jedná se o legitimní jednání v souladu se zákonem.

Dodejme, že daňové slevy a odpočty je možné využít v obou případech, tedy u paušálu i danění podle skutečných nákladů.

Novinka roku: paušální daň

Od letoška, tedy roku 2021 je tu kromě paušálních výdajů a danění podle skutečných nákladů ještě třetí možnost, a sice paušální daň.

„Tato novinka se týká ale pouze drobných podnikatel­ů s ročními příjmy do jednoho milionu korun, kteří nejsou plátci DPH,“upozorňuje Pavla Nováková.

Hlavní administra­tivní výhodou je úhrada pouze jedné souhrnné platby měsíčně bez povinnosti vyplnit po skončení roku daňové přiznání, přehledy pro správu sociálního pojištění a pro zdravotní pojišťovnu. Měsíční částka ve výši 5469 korun (platná pro rok 2021) zahrnuje jak platbu daně z příjmů, tak i částku na sociální a zdravotní pojištění podnikatel­e.

Naopak nevýhodou může v některých případech být nemožnost uplatnění odčitateln­ých položek, slev na dani a daňového zvýhodnění na děti.

„K paušální dani je nutné se přihlásit vždy nejpozději do desátého dne rozhodného zdaňovacíh­o období,“říká Nováková. Jinými slovy, do 10. ledna daného roku. Za rok 2021 tak paušální daň budou moct využít pouze ty OSVČ, které se k ní přihlásily do 11. ledna 2021 (10. ledna byla neděle).

„Pouze podnikatel­é, kteří s podnikáním teprve začínají, se mohou k paušální dani přihlásit kdykoliv v průběhu roku, ještě než odstartují svou živnost,“dodává Pavlína Nováková. Pro přihlášení k paušální dani je potřeba na finanční úřad podat vyplněný formulář Oznámení o vstupu do paušálního režimu.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia