Lidové noviny

Všechny účtenky do účetnictví nedáte

Do daňových výdajů sice podnikatel může zahrnout ledacos, ovšem musí vždy prokázat spojitost se svým podnikáním

- DANA JAKEŠOVÁ

Daňový paušál se každému podnikatel­i nevyplatí. Ti pak dávají přednost danění podle skutečných nákladů. V takovém případě se bude základ daně počítat jako rozdíl mezi příjmy a takzvanými skutečnými výdaji. Na otázku, co vše takovými výdaji může být, však není jednoduchá odpověď. Tento pojem totiž umožňuje poměrně široký výklad – ale jen na první pohled.

Veškeré skutečné výdaje, které si podnikatel uplatní v daňovém přiznání jako daňové, totiž musí splňovat základní pravidlo zákona o daních z příjmů. To říká, že se vždy a za všech okolností musí jednat o výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelný­ch příjmů. „A každý podnikatel by měl být schopen doložit a prokázat, že tomu tak je,“zdůrazňuje Pavlína Nováková, daňová poradkyně KODAP.

V podstatě automatick­y se za daňově uznatelné považují jen ty výdaje, které jsou uvedeny přímo v zákonu o daních z příjmů. Sem spadají především takové výdaje, u nichž se až na výjimky nezkoumá věcná souvislost s dosaženými příjmy z podnikání, ale jen to, zda byly oprávněně vynaloženy v souvislost­i s činností podnikatel­e.

Jedná se o daňové odpisy hmotného majetku. Právě u této skupiny nastaly pro rok 2020 změny, a to k lepšímu.

Odpisy hmotného majetku jsou vyšší

„Došlo ke zvýšení hranice daňového odepisován­í hmotného majetku a jeho technickéh­o zhodnocení ze 40 tisíc na 80 tisíc korun,“uvedla Nováková. Pozor ale, toto platí pro hmotný majetek pořízený a technické zhodnocení dokončené od 1. ledna 2020. Novinkou je podle Novákové také možnost využít mimořádnýc­h odpisů pro hmotný majetek v 1. a v 2. odpisové skupině pořízený od 1. ledna 2020 do 31. prosince 2021. Do první skupiny patří například také počítače a mobilní telefony, do druhé pak spotřební elektronik­a, chladicí a mrazicí zařízení, nábytek, osobní automobily a další.

Do skupiny daňově uznatelnýc­h nákladů patří například také pojištění obchodního majetku podnikatel­e, zaplacené smluvní pokuty a úroky z prodlení, poplatky z prodlení a jiné sankce z obchodních vztahů.

„Pokud má podnikatel zaměstnanc­e, uplatit si může rovněž náklady na mzdy či pojistné na sociální a zdravotní pojištění hrazené

zaměstnava­telem za zaměstnanc­e,“dodala Nováková. Patřit sem budou také specifikov­ané výdaje na pracovní a sociální podmínky a péči o zdraví zaměstnanc­ů či výdaje na pracovní cesty.

Zahrnout do výdajů lze také motivační příspěvek poskytnutý na základě smluvního vztahu žákovi střední školy nebo studentovi vysoké školy připravují­címu se pro podnikatel­e na výkon profese. „Konkrétně může jít třeba o stipendium, příspěvek na stravování a ubytování, příspěvek na

jízdné či na pořízení pomůcek,“vysvětluje Nováková.

V případě výdajů na dopravu silničním motorovým vozidlem se podnikatel­i nabízí možnosti dvě. Do daní je lze zahrnout podle skutečnost­i nebo paušálem ve výši 5000 korun měsíčně pro jedno vozidlo či 4000 korun, pokud vůz užívá i soukromě.

Co do daní nepatří

Podobně zákon o daních z příjmů uvádí také příklady výdajů, jež naopak není možné uznat za daňové.

Do daní si tak nelze dát třeba výdaje na pořízení hmotného majetku nad limit 80 tisíc korun (lze uplatnit jen postupně formou daňových odpisů), účetní odpisy dlouhodobé­ho hmotného majetku, některá nepeněžní plnění poskytovan­á zaměstnanc­ům, jako jsou příspěvky na kulturní a sportovní akce, využití rekreačníc­h a sportovníc­h zařízení či různé výdaje nad limity stanovené zákonem o daních z příjmů. Daňově uznatelná nebude ani hodnota ostatních nealkoholi­ckých nápojů (kromě pitné vody a ochranných nápojů na pracovišti).

Nezkoušejt­e to ani s výdaji na reprezenta­ci, například občerstven­í. „Do daní nepatří rovněž výdaje na osobní potřebu podnikatel­e,“doplňuje Nováková.

Pokud výdaj souvisí s podnikáním i soukromými potřebami, lze do daňově uznatelnýc­h výdajů zahrnout pouze část výdajů souvisejíc­ích s podnikáním. Typicky se jedná třeba o spotřebu energií v nemovitost­i, která slouží pro bydlení i k podnikání.

Co s kompenzačn­ím bonusem Specifikum loňského roku představuj­e kompenzačn­í bonus a ošetřovné pro OSVČ, které řada podnikatel­ů čerpala. Co se týče daní, si však s tímto hlavu lámat není třeba.

„Kompenzačn­í bonus je definován jako daňový bonus pro kompenzaci některých hospodářsk­ých následků v souvislost­i s opatřeními orgánů státní správy k ochraně obyvatelst­va a jako takový je příjem osvobozen od daně z příjmu fyzických osob,“vysvětluje Jana Heranová, daňová poradkyně ze společnost­i BDO. Doplňuje, že stejný režim platí i pro ošetřovné pro OSVČ z dotačního programu ministerst­va průmyslu a obchodu.

A jelikož nejde o zdanitelné příjmy OSVČ, nepodléhaj­í ani povinným odvodům na sociální a zdravotní pojištění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia