Lidové noviny

Nezničitel­né české duo táhne WHU

České duo ve West Ham United

- TEREZA JANOVSKÁ

Největší překvapení právě probíhajíc­í sezony Premier League? Jednoznačn­ě West Ham. Boj o záchranu vystřídal boj o Ligu mistrů. A velkou měrou i díky českým fotbalistů­m Tomáši Součkovi a Vladimíru Coufalovi.

České duo baví a překvapuje Anglii. Oba bývalí slávisté se v Londýně zvládli perfektně aklimatizo­vat a v sestavě West Hamu září. „Jako dvě kuličky hrachu v lusku,“okomentova­l klub na svých sociálních sítích jejich společnou fotografii.

A není daleko od pravdy, spolupráce jim podobně skvěle jako ve Slavii funguje také na britských ostrovech.

West Ham je z obou hráčů přímo nadšený, fanoušci jejich jména skloňují čím dál častěji. „Rychlá otázka: Jakou pózu byste chtěl zaujmout pro svou sochu před londýnským stadionem? Zeptejte se také Coufala,“napsal jeden z fanoušků pod Součkův status.

Slova, pod která by se nyní podepsala snad většina fanoušků „Kladivářů“.

Právě oni teď zažívají euforii, o které se jim na konci uplynulé sezony snad ani nezdálo. Ještě před pár měsíci se modlili, aby z Premier League nevypadli, nyní se dívají vstříc postupu do Ligy mistrů. „Samozřejmě chci být ambiciózní, ale nechci se unést a pouštět do hloupých prohlášení. Nebudu tvrdit, že nemůžeme skončit v první čtyřce, ale současně nebudu ani vyhlašovat, že v ní budeme,“krotil nadšení trenér David Moyes.

Sám připustil, že i letos je na jeho bedrech určitý tlak, ale v úsměvu připomněl, že zcela jiný, než tomu bylo vloni. „Na začátku sezony by asi nikdo nevěřil, že můžeme být tak vysoko. Podařilo

se nám ale podepsat několik skvělých hráčů a naše forma je skutečně dobrá,“zmínil.

Zatím jen samá chvála

Mezi těmi nejlepšími novými hráči je bezesporu právě záložník Souček, který West Hamu pomohl už loni k záchraně (tehdy ještě v rámci hostování). Právě on klubu později doporučil Coufala.

V Anglii jeho nákup za „pouhých“5 milionů liber dokonce označují za transfer roku (ostatně i sám slávistick­ý boss Jaroslav

TOMÁŠ SOUČEK

Věk: 25 let

Post: defenzivní záložník

Zápasy za West Ham: 25

Minuty: 2249 minut

Góly: 8

Asistence: 0

Žluté karty: 4

Skluzy: 47 (30. v lize, 3. ve WHU) Střely celkem: 25 (28./1.)

Vyhrané vzdušné souboje: 145 (1./1.) Počet zblokovaný­ch střel: 9 (49./2.)

VLADIMÍR COUFAL

Věk: 28 let

Post: krajní obránce

Zápasy: 21

Minuty: 1884 minut

Góly: 0

Asistence: 3

Žluté karty: 2

Skluzy: 53 (15. v lize, 1. ve WHU) Střely celkem: 9 (203./12.)

Vyhrané vzdušné souboje: 27 (86./6.) Počet zblokovaný­ch střel: 2 (163./9.)

Tvrdík nedávno připustil, že v jeho případě měl být u domlouvání ceny tvrdší).

„Moyes ukázal svou sílu. Přivedl neznámé, ale naprosto špičkové hráče. Skoro nikdo nedokázal vymazat Jacka Grealishe z Aston Villy jako Coufal a Souček je velkou hrozbou pro všechny soupeře,“složil poklonu kouči West Hamu televizní expert Jamie Redknapp.

A právě ten byl z českých fotbalistů nadšený i v zatím posledním utkání, kdy West Ham v městském derby porazil Tottenham 2:1. Hned v úvodu utkání totiž po souboji s Davinsonem Sánchezem skončil Souček na zemi s roztrženým obočím. Ač mu po obličeji tekla krev, neváhal a okamžitě se postavil na nohy, aby pokračoval v bránění akce.

„Je jako Terminátor (video s tímto motivem následně umístil na své sociální sítě i samotný klub), nezničitel­ný. To je přesně to, co chcete mít ve svém týmu,“chválil ho ve vysílání Sky Sports.

„Je jako lidská hora. Jeho mentalita je na úplně jiném levelu,“souhlasil další z expertů Micah Richards, bývalý řízný a urostlý obránce Manchester­u City.

Co Souček znamená pro West Ham, ukázalo i právě toto jeho zranění. Moyes se rozhodl hrát raději několik dlouhých minut v deseti, než aby musel bývalého kapitána Slavie střídat. „Mít Tomáše v týmu je snem každého trenéra. Pokorný a skvělý kluk. A nesmírně důležitý hráč, který nám pomáhá,“vysvětlil po zápase.

„Znovu sešívaný! A tentokrát železnou svorkou. Náhoda?“ptal se v žertu po zápase Souček na svém Twitteru a přidal fotografie svého zranění.

„Zatímco se většina moderních fotbalistů válí, jako by jim usekali nohy pokaždé, když se jich někdo sotva dotkne, vy vstanete a skáčete před míč, abyste zabránil potenciáln­ímu gólu, zatímco vám po tváři stéká krev. Jste hrdina,“reagoval jeden z fanoušků. Že nebyl sám, není třeba dodávat.

V utkání s Tottenhame­m pocítil tvrdost Premier League i druhý z Čechů, Coufal se při jedné akci střetl s brankářem a skončil na zemi. I on se ale zvládl brzy postavit na nohy, a později dokonce trefil tyč.

Mimochodem, Moyes poprvé po patnácti prohrách dokázal porazit tým pod vedením Josého Mourinha. A zatímco o osudu Portugalce na lavičce rivala se začíná stále hlasitěji spekulovat, skotský stratég míří za životním manažerský­m úspěchem. I zásluhou české dvojice bojovníků...

 ?? FOTO WEST HAM UNITED ?? Kladiváři. České duo Tomáš Souček (vlevo) a Vladimír Coufal se během chvíle stali duší i tělem londýnskéh­o celku.
FOTO WEST HAM UNITED Kladiváři. České duo Tomáš Souček (vlevo) a Vladimír Coufal se během chvíle stali duší i tělem londýnskéh­o celku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia