Lidové noviny

K obnovení íránské dohody je stále daleko

- ŠTĚPÁN HOBZA

Uplynulý víkend prokázal, že uvolnění vztahů s Íránem, ke kterému se zavázala administra­tiva amerického prezidenta Joea Bidena, bude v praxi mnohem složitější než na papíře. Írán odmítá nadále dodržovat dodatečný protokol takzvané jaderné dohody, jenž umožňoval Mezinárodn­í agentuře pro atomovou energii (IAEA) vykonávat bleskové inspekce jeho jaderných provozů. Dohodu v roce 2015 společně s Francií, Británií, Ruskem, Čínou a Německem podepsala administra­tiva prezidenta Baracka Obamy a za americkou stranu ji v roce 2018 vypověděl jeho nástupce Donald Trump.

Íránští lídři se zároveň nijak netají svými jadernými možnostmi. Tamní nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí sice v pondělí zdůraznil, že Teherán nikdy neusiloval o jadernou zbraň, pokud by ji však chtěl, nikdo mu v tom nemůže zabránit. Jeho země prý bude moci v budoucnu obohacovat uran až o 60 procent, pokud to bude zapotřebí.

Již v lednu Teherán oznámil, že ve svém jaderném závodě Fordo začal s obohacován­ím uranu na 20 procent, čehož dosahoval před podepsáním dohody z roku 2015.

Pro jaderné elektrárny se uran obohacuje v jednotkách procent, pro výrobu zbraně hromadného ničení je třeba obohacení na více než 85 procent.

Asertivní postup Íránu v praxi značně komplikuje americkou pozici. Bidenova administra­tiva sice minulý týden signalizov­ala, že je ochotna jednat, bude-li pozvána zpět k jednacímu stolu, zároveň však zdůraznila, že se tak nemůže stát dřív, než perská velmoc začne plně dodržovat ujednání z roku 2015.

Teherán ale tvrdí, že o tom nemůže být ani řeč dřív, než USA zruší sankce, které na íránskou ekonomiku uvalily v roce 2018. Výsledkem je diplomatic­ká hra na kočku a na myš, která uvolnění napětí v nejbližší době rozhodně nevěstí.

Domácí komplikace

Na íránské straně je největší překážkou ve sbližování domácí politická scéna. Zatímco vláda prezidenta Hasana Rúháního by snad byla svolná ke kompromisu, parlament trvá na konfrontač­ní pozici. Někteří zákonodárc­i, kteří se s vládou simultánně přou kvůli opožděnému schválení rozpočtové­ho zákona, dokonce pohrozili postavením prezidenta před soud. Informoval o tom server Al Jazeera.

Zpátky se nedrželo ani vlivné sdružení expertů, mezi jehož pravomoci patří mimo jiné volba íránského nejvyššího vůdce. „Globální arogance (termín íránských politiků pro Spojené státy – pozn. red.) si musí uvědomit, že návrat či nenávrat USA (k jaderné dohodě) nebude mít jakýkoli vliv na odpor ctihodného íránského lidu,“uvádí se v jejich prohlášení.

Pro Joea Bidena je postup ve věci Íránu rovněž politicky choulostiv­ý. Jadernou dohodu uzavřenou Obamovou administra­tivou, jejíž byl současný prezident součástí, ostře kritizoval nejen Donald Trump, ale prakticky celá Republikán­ská strana, a dokonce i mnozí demokrati. Během prezidents­ké kampaně v roce 2020 se od ní distancova­lo hned několik kandidátů z Bidenovy strany, mezi jinými vlivní senátoři Cory Booker a Amy Klobucharo­vá. Pokud chce Biden dohodu s Íránem prodat jako politický úspěch, musí na Teheránu dosáhnout značných ústupků, což se však v současnost­i zdá krajně nepravděpo­dobné.

Írán znemožnil Mezinárodn­í agentuře pro atomovou energii inspekci svých jaderných zařízení. Dodržování­m sjednaných omezení z roku 2015 přitom americký prezident Joe Biden podmínil návrat Spojených států k jednacímu stolu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jaderný program Íránu je dál pod drobnohled­em
FOTO ČTK/AP Jaderný program Íránu je dál pod drobnohled­em

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia