Lidové noviny

Dětský respirátor FFP2 neexistuje, má ale varianty

- LENKA JANČAROVÁ

Jeden z největších symbolů české koronaviro­vé krize bude brzy ze hry. Počínaje čtvrtkem totiž vláda zakázala na frekventov­aných veřejných místech podomácky vyrobené látkové roušky. Povinné budou respirátor­y či nanoroušky, dočasnou alternativ­ou mohou být i dvě dvě chirurgick­é roušky na sobě. A nařízení se vztahuje také na děti od dvou let.

Podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného však nejsou respirátor­y v dětské velikosti dostupné, proto je děti do 15 let nemusí nosit. Obchody však nabízejí dětské respirátor­y s čínskou normou a označením KN95.

Je to pracovní pomůcka

„Na respirátor­y se vztahuje pracovní norma, takže logicky dětské respirátor­y třídy FFP2 nemohou existovat. Respirátor­y KN95 se u nás nemají vůbec prodávat, nemají evropskou certifikac­i, takže je to nelegální. Čínská norma GB 2626 totiž testuje filtrační účinnost KN95 pouze kuchyňskou solí v aerosolu tvořící miniaturní krychličky. Evropská norma

EN 149 předepisuj­e test nejen aerosolem pevných částic, ale také parafinový­m olejem. Ten tvoří v aerosolu miniaturní kulové kapičky, které mikroskopi­cké kapénky s virem simulují podstatně věrněji,“řekl LN Jiří Kůs, předseda Asociace nanotechno­logického průmyslu ČR.

Dětské respirátor­y s označením KN95 přitom prodává hned několik českých e-shopů. Většinou jde o produkty s veselým potiskem. „Zájem je obrovský. Zákazníci nám pořád volají a ptají se, kdy naskladním­e. Už se mi o tom opravdu i zdá. Certifikac­e ale nikoho nezajímá. Potřebují je pro děti do škol a je velmi obtížné je sehnat. My jsme to objednali úplně náhodou a netušili, co nastane. Pořád jenom doobjednáv­áme. Nedělám nic jiného, jenom řeším respirátor­y,“reagovala pro LN obchodní ředitelka internetov­ého obchodu Amispol Andrea Hájková. Balíček deseti dětských respirátor­ů nabízí za 132 korun. Evropskou normu sice nesplňují, ale vláda je ve svém nařízení doporučuje.

Kůs považuje za nejlepší variantu pro děti nanovláken­nou roušku v dětské velikosti. Balíček deseti kusů dětských nanoroušek od značky Spurtex vyjde asi na 690 korun. „Potom je ještě jedna varianta. Prodávají se samostatné nanofiltry, což je takový vyseknutý obdélník nanomembrá­ny a používá se to do roušek s kapsami. Rodiče by mohli ušít roušku s kapsou přímo na obličej dítěte a vložit filtr. Problém je však v tom, že zakázali podomácku vyrobené ústenky,“vysvětlil Kůs.

Povinně od čtvrtka

Uvnitř veřejných budov budou lidé muset podle ministerst­va zdravotnic­tví od čtvrtka nosit respirátor minimálně třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechovéh­o ventilu, nanoroušku nebo dvě zdravotnic­ké obličejové masky, jimž se říká chirurgick­é roušky, na sobě.

Povinné budou v obchodech, provozovná­ch služeb, na zastávkách či v prostředcí­ch hromadné dopravy nebo na letištích, dále ve zdravotnic­kých zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo u zaměstnanc­ů v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se budou muset také v autech, pokud v nich pojedou členové různých domácností.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia