Lidové noviny

Přivydělat si mohou i rodiče

-

Přivýdělku v době mateřské či rodičovské dovolené legislativ­a nebrání. Co vše tedy vzít v potaz?

RODIČOVSKÁ VS. MATEŘSKÁ

Peněžitá pomoc v mateřství (tzv. mateřská) nahrazuje matkám po dobu mateřské dovolené ušlý příjem (činí 28, resp. 37 týdnů dle počtu narozených dětí) a je dávkou nemocenské­ho pojištění.

Rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory.

MOŽNOSTI PŘIVÝDĚLKU

V době, kdy rodič pobírá peněžitou pomoc v mateřství, pro něj platí určitá omezení pro druh vykonávané práce pro současného zaměstnava­tele, případně i pro zaměstnava­tele jiného. Přivydělat si ale přesto mohou. Například formou dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, ovšem jen při splnění určitých podmínek. Pro zdanění těchto příjmů neplatí žádná speciální pravidla.

V případě pobírání rodičovské­ho příspěvku již žádná obdobná omezení stanovena nejsou. Rodič může vykonávat jakoukoliv výdělečnou činnost. Musí ale zabezpečit řádnou péči o dítě. Pečovat o něj může někdo z rodiny nebo může chodit třeba do jesliček/školky. V tomto případě ale pozor na délku docházky. Při péči o dítě do dvou let jeho věku a současném nároku na rodičovský příspěvek totiž legislativ­a omezuje rozsah docházky do předškolní­ho zařízení na 92 hodin měsíčně (do ledna 2020 to bylo 46 hodin).

U mateřské i rodičovské se samostatná výdělečná činnost (OSVČ) považuje za samostatno­u činnost vedlejší. To má vliv na placení sociálního pojištění – pokud příjem nedosáhne tzv. rozhodného příjmu (minimálníh­o vyměřovací­ho základu), nemusí se platit pravidelné měsíční zálohy.

SLEVA NA MANŽELA/KU

Rozlišení peněžité pomoci v mateřství a rodičovské­ho příspěvku je nezbytné i při uplatnění slevy na manžela či manželku ve výši 24 840 korun za rok. „Nárok na tuto slevu vzniká poplatníko­vi, jehož manžel/ka žijící s ním ve společně hospodaříc­í domácnosti nemá vlastní příjem vyšší než 68 tisíc korun,“říká Pavlína Nováková, daňová poradkyně KODAP. Pro vznik nároku je tak důležité určit, které příjmy se do tohoto limitu započítáva­jí a které ne.

Do vlastního příjmu patří:

Všechny příjmy ze zaměstnání, včetně dohod o provedení práce do 10 tisíc korun Příjmy z podnikání, nájmu nesnížené o výdaje Dary, dědictví, příjmy z prodeje majetku ve výlučném vlastnictv­í manžela/ky Peněžitá pomoc v mateřství, nemocenská, ošetřovné, dávka nezaměstna­ným

Kompenzačn­í bonus

Do vlastního příjmu nepatří:

Dávky státní sociální podpory či v hmotné nouzi Příspěvky na péči a sociální služby Stipendia pro studenty Příjmy z péče o osobu blízkou i jinou Příjmy ze společného jmění manželů druhému z manželů Výživné stanovené soudem a další

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia