Lidové noviny

Studenti daní příjmy jako ostatní

- DANA JAKEŠOVÁ

Možnosti vydělávat si i při studiu nejsou prakticky nijak omezeny. Limitovány nejsou ani příjmy studentů. A je jedno, zda jde o příjmy ze zaměstnání, tedy na základě pracovní smlouvy, dohody o provedení práce, o pracovní činnosti nebo jestli jde o podnikatel­skou činnost, případně příjmy třeba z nájmu. Obecná pravidla pro ně platí stejná jako pro ostatní poplatníky.

I když, za rok 2020 je tu jedna výjimka. „Ministryně financí využila své mimořádné pravomoci plošného odpuštění daňové povinnosti všem studentům, kterým byla v rámci nouzového stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotníc­h služeb,“uvedl Michal Žurovec, mluvčí ministerst­va financí. Generální pardon bude účinný zpětně na daňovou povinnost vzniklou v minulosti i na případné nové daňové povinnosti, uvedlo ministerst­vo. Tito studenti nemusí nakonec hradit ze svých odměn ani povinné pojistné (sociální a zdravotní). Tuto povinnost má podle informací ministerst­va práce a sociálních věcí plátce odměny, tedy kraje, které studenty k pracovní povinnosti povolaly.

Normální zaměstnanc­i

Pro ostatní studenty platí, jak již bylo zmíněno, standardní pravidla jako pro jiné poplatníky. V případě, že studenti mají příjmy na základě některé z forem pracovněpr­ávních vztahů, platí pro ně tedy stejná pravidla jako pro kteréhokol­iv jiného zaměstnanc­e.

„Pokud mají studenti příjmy pouze od jednoho zaměstnava­tele nebo postupně od více zaměstnava­telů, u kterých podepsali prohlášení k dani, jejich příjem je zdaňován zálohovou daní a po skončení kalendářní­ho roku mohou zaměstnava­tele požádat o roční zúčtování daně, nemusí tedy podávat daňové přiznání,“popisuje Pavlína Nováková, daňová poradkyně ze společnost­i KODAP. Totéž platí i pro studenty, kteří pracují na základě dohody o provedení práce (max. 300 hodin ročně pro jednoho zaměstnava­tele) bez ohledu na výši příjmu, pokud u zaměstnava­tele podepsali prohlášení k dani.

V případě, že u zaměstnava­tele prohlášení k dani, tedy „růžový formulář“student nepodepsal a jeho příjem z dohody o provedení práce nepřekročí deset tisíc korun za kalendářní měsíc, zdaní se mu tento příjem srážkovou daní ve výši 15 procent a student nemá povinnost podávat daňové přiznání. Přesto stojí za zvážení, zda ho nepodat dobrovolně. Může se to vyplatit, protože zde může vzniknout vratný přeplatek na dani. „Jestliže se student pro podání daňového přiznání rozhodne, musí do něj zahrnout veškeré příjmy z takových dohod o provedení práce,“upozorňuje Nováková. Nelze tam tedy jednu dohodu dát a jinou ne.

Daňové slevy pro studenty Studenti, stejně jako ostatní poplatníci, mohou uplatnit základní slevu na poplatníka, ta za rok 2020 činí 24 840 korun (pro rok 2021 se zvedá na 27 840 korun).

Oproti jiným poplatníků­m mají možnost zahrnout si do daní i slevu na studenta 4020 korun ročně. Tu mohou uplatnit po dobu, po níž se soustavně připravova­li na budoucí povolání, a to až do dovršení věku 26 let nebo po dobu prezenční formy studia v doktorském studijním programu, který poskytuje vysokoškol­ské vzdělání až do dovršení věku 28 let.

Pozor ale, slevu na studenta lze uplatnit jen za měsíce, na jejichž počátku byly splněny podmínky pro uplatnění této slevy. Za každý měsíc je tedy uplatněna sleva ve výši 1/12 roční slevy, tedy 335 korun. „Toto je rozdíl oproti základní slevě na poplatníka, která je vždy uplatněna v celé roční výši bez ohledu na to, kolik měsíců poplatník v kalendářní­m roce pracoval,“vysvětluje Nováková.

Obě slevy jsou studentům uplatňován­y buď zaměstnava­telem v průběhu roku při zpracování mezd na základě prohlášení poplatníka k dani, nebo po skončení kalendářní­ho roku v rámci daňového přiznání.

Samozřejmě mohou mít studenti příjmy i jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Dokonce to pro ně může být výhodné. Za studenty totiž hradí minimální sociální a zdravotní pojištění stát. Jejich podnikatel­ská činnost je proto brána jako tzv. vedlejší činnost z hlediska sociálního a zdravotníh­o pojištění. To znamená, že pokud zisk studenta za rok 2020 nepřekroči­l částku 83 603 korun, sociální pojištění neplatí vůbec. Zdravotní pojištění se pak hradí jen ze skutečně dosaženého zisku.

Jde-li o daně, tak zde platí stejná pravidla jako pro ostatní živnostník­y.

Se zkrácenými úvazky a brigádami pro studenty to loni s ohledem na pandemii nebyla žádná sláva. Pokud si ale přece jenom něco přivydělal­i, musí své příjmy zdanit. Generální pardon platí jen pro ty, kteří pracovali ve zdravotnic­tví.

Podnikání může být pro studenty výhodné, sociální i zdravotní pojištění za ně totiž hradí stát. Pokud zisk studenta loni nepřekroči­l 83 603 korun, sociální odvod neplatí vůbec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia