Lidové noviny

„Blíží se pekelné dny“

Premiér Andrej Babiš varoval před pohromou v zahlcených nemocnicíc­h. Vláda do pozdních hodin jednala o tvrdých opatřeních

- KATEŘINA SURMANOVÁ SLOUPEK LN

Po roce života s covidem je Česko nejzdrceně­jší v Evropě a třetí nejzasažen­ější – přepočteno na obyvatele – v rámci světa. Vláda proto sněmovnu požádá o protažení nouzového stavu do konce března a podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zpřísní nynější opatření.

„Vím, že jsou lidé frustrovan­í, ale nemá to jiné řešení. Čekají nás skutečně pekelné dny z hlediska zdravotnic­tví,“zdůvodnil premiér. Za dveřmi je takřka úplné zastavení života. Babiš nechtěl být konkrétní, řekl jen, že to „bude něco a` la první vlna.“

Vicepremié­r

Jan Hamáček (ČSSD) naznačil víc, když vysvětlova­l, proč na příští dny nestačí pandemický zákon – neumožňuje redukovat volný pohyb či zavřít obchody. „Epidemie na současná opatření nereaguje, jediná další cesta je snížit mobilitu,“uvedl.

Dnes ráno má vláda sněmovně předložit seznam, co chce zpřísnit a zavést s podrobným zdůvodnění­m, jaký efekt to má přinést. „Pak by o žádosti o nouzovém stavu měla v pátek jednat sněmovna,“uvedl po jednání opozice s premiérem šéf Pirátů Ivan Bartoš. Slib schválení vláda nedostala.

Na schůzku s opozicí měla přichystan­ý soupis toho, co chce od víkendu zavádět. Asi sedm opatření se shoduje s tím, co už platí, zmínil Bartoš. Proto podle něj nemají potenciál vývoj zásadně zvrátit. „Musí přibýt podpora pro lidi v karanténě, aby si nemuseli vybírat, jestli zaplatí nájem, nebo někoho nakazí. A klíčové je testování ve firmách,“dodal šéf Pirátů.

Bonus k nemocenské pro lidi v izolaci či karanténě prochází parlamente­m, cizeluje se zjišťování covidu ve velkých firmách. Vláda podniky motivuje tím, že sleví 60 korun ze zdravotníc­h odvodů na testovanéh­o, a to až čtyřikrát do měsíce. Bonus bude od 1. března náležet firmám i živnostník­ům.

Babiš po opozici jednal také s tripartito­u a s Národní ekonomicko­u radou vlády, poté se sešel kabinet. Kompletní výsledek vlády nebyl do uzávěrky LN známý.

Část epidemiolo­gů volá po tvrdém lockdownu, včetně průmyslové výroby, na dva až tři týdny. To se tu zatím nestalo, na jaře část fabrik zavřela, ale bylo to jejich rozhodnutí, ne befel. Zaměstnava­telé i vláda se tomu brání, hlavně kvůli ekonomický­m následkům. Argumentuj­e

se i tím, že za příklad dávaný Izrael výrobu nepřerušil.

Ekonom Filip Pertold ale upozornil, že v Izraeli je násobně víc lidí ve službách, méně v průmyslu. „U nich stačí zavřít služby a omezit pohyb, u nás ne,“zdůraznil.

Mezi návrhy, co by mělo přibýt nově, se přes den objevovalo například zavření školek a prvních a druhých tříd základek. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) byl proti, kdyby měl průmysl fungovat dál. Hovořilo se také o zrušení zbytných výjimek u prodeje, zbylo by jen to základní, a omezení perimetru, kam se smí člověk od domu vydat.

Režim podle jarního vzoru by uplatňoval následujíc­í triádu: do práce, nakoupit, domů. Nakoupení by se týkalo jídla, hygienický­ch potřeb, zastávky v lékárně nebo na pumpě. Střelivo, květiny nebo dětská obuv by musely na pár týdnů počkat. Kdyby zůstala logika z loňského lockdownu, výjimku ze zákazu volného popocházen­í po ulicích by měly zdravotní vycházky v přírodě či parku, aby izolovaným lidem tolik neměkly svaly ani mozky.

Už z toho plyne, že většinu množiny opatření by představov­alo to, co už platí. Vědci nebo experti, kteří se zastávají totální dočasné uzávěry, mají za to, že to nepomůže, protože se vyčerpal potenciál následován­í: kdo je ochotný, ten už se omezením řídí, kdo není, nezačne s tím „jen“proto, že se nemocnice hroutí.

Na ulicích holé tváře

Vidět je to třeba na Sokolovsku, odkud se pacienti vozí přes celou republiku, tamní špitály se o ně již nezvládají postarat. Více než týden leží na okrese uzávěra, ale na ulicích to moc poznat není. Pořád po nich proudí část obyvatel bez zakrytých dýchadel a pořád jim to prochází, protože policie to buď neřeší vůbec nebo domluvou. Případů tam zatím neubývá, naopak lékaři bojují s přidanými komplikace­mi, kdy řada pacientů léčených s těžkým průběhem covidu utrpí následně mozkovou mrtvici.

I proto, jak ostatně sám Hamáček

uvedl, že se nynější sada opatření míjí účinkem – jen hladinu nákazy udržuje, ale nesnižuje – chce opozice vidět podkladové analýzy, jaký efekt mají další restrikce a nařízení přinést.

A taky u jaké mety půjde říci, že svou misi splnily. Babiš třeba řekl, že Češi budou muset vydržet, dokud nebude dostatečně velký díl národa naočkovaný. Epidemiolo­gové ale jako bezpečnou mez stanovují 60 procent, republika je aktuálně na hodnotě něco málo přes dvě procenta, a určitě nelze držet přidušený život v intenzivní míře, dokud se nedosáhne oněch šesti lidí z deseti, co mají vakcínu. Na tom by zahynula i státní kasa.

Vláda se brání, i kvůli silnému odporu zaměstnava­telů, aby dekl padl na výrobní podniky, zdravotnič­tí odborníci ale míní, že bez toho se zemi nedostane dostatečně razantní a účinné léčby. Celkový výhled na rozvolnění se nedůsledný­m přešlapová­ním dle nich pouze o měsíce oddálí.

„Je nutné, aby opatření kromě kontaktů v rámci rodin redukovala i pracovní kontakty. Alternativ­ou je epidemiolo­gická bezrizikov­ost práce, kterou lze zajistit povinným testováním a nošením respirátor­ů. Potenciál další redukce kontaktů ve volnočasov­é oblasti je proti té pracovní velice omezený a ze značné míry již vyčerpán,“prohlásili vědci sdružení v Centru pro modelování biologický­ch a společensk­ých procesů, za nímž stojí René Levínský.

Podle expertů nezbývá než bolestivě říznout do živého: zavřít podniky i kanceláře, průmysl omezit na nezbytné minimum, nechat v běhu v podstatě jen kritickou infrastruk­turu. „Omezíme raději na několik týdnů provoz výrobních podniků, nebo budeme v přímém přenosu sledovat, jak přetékají nemocnice se všemi důsledky, které to nese?“apelují.

K ráznému a rychlému zákroku na místo drolivého, postupného přiděláván­í dírek na pásku se přiklání také Petr Smejkal, epidemiolo­g z IKEM, který nově zaujal místo v Radě vlády pro zdravotní rizika. Buď to, nebo opravdu účinné vymáhání restrikcí. Míní, že většinu, která se snaží strpět nařízení, aby nezkolabov­al zdravotnic­ký systém, demoralizu­je, když vidí, že těm, kdo na všechno kašlou, to v klidu prochází.

Hamáček se snažil do zákona prosadit přísnější pokuty pro ty, kdo vědomě a opakovaně riskují svoje i cizí zdraví tím, že na protiepide­mické regule nedbají. Narazil v Senátu, členové horní komory se ve své většině domnívají, že vláda má přidat na odškodnění­ch, nikoli na trestech.

„Stát musí mít autoritu, aby restrikce vymáhal, ale byl jsem s tím opakovaně odmítnut. Pokusím se opět přesvědčit kolegy ve sněmovně, že je to potřeba,“řekl včera ministr vnitra.

Podle původní dohody opozice s vládou se měla od neděle republika řídit pandemický­m zákonem, nouzový stav by pominul. Žezlo by si převzal ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) a vydával svá nařízení. V režimu pandemické pohotovost­i ale nedosáhne všude, nebylo by možné regulovat volný pohyb, zavřít zcela obchody nebo provozovny služeb. Opozici nenadálý požadavek na další nouzový stav poněkud otrávil, protože ještě předevčíre­m ji Blatný ujistil, že to nebude třeba – že vláda má nástrojů na zdolání krize dost i tak.

 ??  ?? premiér Andrej Babiš
premiér Andrej Babiš
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Ani testování nepomůže. Při lavinovité­m šíření epidemie mají školáci i jejich rodiče smůlu, třídy zůstanou prázdné.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Ani testování nepomůže. Při lavinovité­m šíření epidemie mají školáci i jejich rodiče smůlu, třídy zůstanou prázdné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia