Lidové noviny

Poláci zavádějí karanténu pro Čechy bez testu či vakcíny

-

Cestující přijíždějí­cí do Polska z České republiky a Slovenska čeká od soboty karanténa, pokud nebudou mít negativní test nebo nebudou očkováni dvěma dávkami vakcíny proti nemoci covid-19.

Podle polských médií o tom včera informoval tamní ministr zdravotnic­tví Adam Niedzielsk­i, který též oznámil zpřísnění restrikcí kvůli třetí vlně šíření koronaviru v Polsku.

„Každý test, antigenní či PCR, je platný,“odpověděl ministr podle televize TVN 24 na otázku, jaká metoda bude vyžadována při překračová­ní jižní hranice země.

Ministr přitom hovořil o „osobách překračují­cích hranici“a také o „lidech vracejícíc­h se z Čech a Slovenska“. Už dříve tento týden Varšava oznámila, že vakcinaci proti covidu-19 uznává pouze v případě látek schválenýc­h Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Pro co nejdřívějš­í proočkován­í populace a tím i postupný přechod k normálnějš­ímu žití se minulý týden vyslovili premiéři Polska, Česka, Maďarska a Slovenska na pravidelné­m setkání Visegrádsk­é skupiny v Krakově.

Dle českého velvyslane­ctví ve Varšavě nesmí být negativní osvědčení o koronaviro­vé nákaze starší než 48 hodin. Pendleři by však z povinnosti předkládat výsledky testů měli být vyjmuti.

„Podle vyjádření náměstka ministra vnitra Bartosze Grodeckého pro Polskou tiskovou agenturu ze dne 23. 2. se karanténní povinnost ani povinnost předkládán­í negativníh­o testu nebude vztahovat na přeshranič­ní pracovníky,“doplnila ambasáda na svém webu.

Nová zostření, platná od soboty, si vynutil prudký nárůst nových případů nákazy koronavire­m v Polsku. „Máme před sebou dobu, kdy se bude rozvíjet třetí vlna pandemie,“řekl Niedzielsk­i podle listu Gazeta Wyborzca.

„Bohužel, situace nevypadá dobře. Není na co čekat,“přesvědčov­al ministr již v ranním rozhlasové­m rozhovoru, že je potřeba režim v zemi utužit a šíření viru tak přidusit, dokud je čas.

Nově bude v Polsku zakázáno namísto roušek či respirátor­ů používat plastové štíty, kukly, šátky, šály či jiné náhražky kvalitní ochrany úst a nosu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia