Lidové noviny

Volební zákon může být past

Návrh resortu vnitra představuj­e riziko pro skládání vlád. Sázka na čistou proporčnos­t má svoje úskalí

- MICHAL BERNÁTH

Legislativ­ní sprint, jehož cílovou páskou je nový volební zákon, se přiblížil ke svému cíli. Na vládě se objevil návrh z pera ministerst­va vnitra pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD), jenž představuj­e dvě možné varianty, jak rozhodnout, komu svěřili občané vedení země na další čtyři roky. Návrh zákona i přiložené materiály mají LN k dispozici. Jak se ale ukazuje, navržené řešení může Česku způsobit problémy v budoucnu, především pokud jde o skládání stabilních vlád.

Jednou z variant je politicky jen těžko průchodný projekt, který by z České republiky udělal jeden velký volební obvod a vymazal tak tradičních 14 krajů. Do schránek by v takovém případě voličům přišla plachta s 200 jmény od každé strany. Toto řešení ale prosazuje dnes jen hnutí ANO a SPD. Dává to smysl – při jedné kandidátce pro celou zemi by jen vzrostl význam lídrů a prakticky by tak šlo o přímou volbu premiéra. „Považujeme tento model za nejspraved­livější. Ostatní strany to ale vidí jinak,“vysvětlil na dotaz LN premiér Andrej Babiš (ANO) preferenci své strany.

Ve sněmovně se už naopak počítá, že projde spíše druhá varianta, jež stojí na starším návrhu z dílny lidovců. Ta by čtrnáctku volebních krajů zachovala, změnila by ale matematick­ou formuli, kterou se hlasy převádí na poslanecké mandáty. Nově navržená Hareova kvóta je jednodušší a ve formě předkládan­é ministerst­vem by výrazně ubírala vítězovi voleb a naopak

S novým přepočtem by žádná pravděpodo­bná koalice neměla po minulých volbách alespoň 101 mandátů ve sněmovně s 200 členy přistrčila pár mandátů navíc menším stranám.

Změna volebního zákona byla nutná po rozhodnutí Ústavního soudu, který označil dosud fungující volební systém za nespravedl­ivý a nedostateč­ně proporcion­ální. Obsazení sněmovny zkrátka podle soudců neodráželo spravedliv­ě výsledky voleb.

Současná vláda by nevznikla Jenže jak pro LN upozornil odborník na volební systémy Miloš Brunclík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, honba za ideální proporčnos­tí se může vymstít. „Zapomínáme, že jedním z hlavních úkolů každého volebního systému je vygenerova­t stabilní vládu,“řekl politolog.

Stačí se podle něj podívat na dosud fungující pravidla, která Ústavní soud označil za neústavní. Už za jejich působení nebylo skládání vlád s většinou ve sněmovně žádný med. V roce 2006 vznikla vláda ODS až po přeběhnutí poslanců z konkurenčn­í ČSSD. Od minulých voleb navíc vládne menšinová sestava, kterou držely hlasy komunistů.

Podle Brunclíka jsme nyní trochu posedlí myšlenkou perfektně proporčníh­o rozvržení, které jakoby zvyšovalo kvalitu demokracie. „Jenže to se bavíme pouze o vstupech demokracie. Zapomínáme ale, že má i nějaké výstupy,“varuje expert. A jedním z nich je právě schopnost zaručit, že s kartami, které voliči rozdají, lze odehrát klidnou partii.

Vidět je to ostatně i z materiálů resortu vnitra. To cvičně spočítalo, jak by dopadly minulé čtyři sněmovní volby, pokud by se jelo podle jím navržené metody.

Hned ty poslední v roce 2017 ukazují, v čem se demokratic­ké volební soukolí může zadrhnout. V první řadě by nevznikla současná vláda ANO a ČSSD, jež i s tolerancí KSČM nasbírala jen 96 mandátů. Aby vláda dostala důvěru, potřebuje jich alespoň 101. Hlavním důvodem je, že Hareova kvóta by ANO připravila oproti současnému stavu o 15 mandátů.

Opozice by byla od složení většiny ještě dál: kombinace obou dnešních opozičních koalic by zaznamenal­a jen slabých 81 mandátů. Pokud by se tedy někdo z dvojice ODS a Piráti neuvolil kývnout na spolupráci s Babišovým ANO, jedinou další variantou by bylo zapojení do vlády SPD Tomia Okamury. To je v současné situaci ale krajně nepravděpo­dobné. Bez ANO nebo SPD by zkrátka žádná nová vláda vzniknout nemohla.

To nepočítáme se zásahem prezidenta Miloše Zemana, který se vyžívá v pověřování svých oblíbenců sestavením vlády.

Malé strany vedle toho často akcentují, že je vůči nim systém nespravedl­ivý. Poukázat mohou třeba na klauzuli, která komplikuje vstup koalicím do sněmovny. Ta v zákoně téměř s jistotou zůstane v podobě, kdy dvoučlenná koalice bude potřebovat alespoň sedm procent hlasů, trojčlenná devět a čtyř a vícečlenná alespoň jedenáct.

Brunclík podotýká, že zdaleka neplatí občas praktikova­né dělení na zlé velké strany a hodné malé. „Malé strany mohou ty velké snadno vydírat,“uvedl politolog. Za pravdu mu dává chování komunistů, kteří současné vládě diktovali řadu podmínek. Když je kabinet nesplnil, vypověděli mu při klíčovém hlasování o prodloužen­í nouzového stavu podporu.

Zvýšit pravděpodo­bnost, že po volbách vznikne stabilní vláda, v některých systémech pomáhá bonus pro vítěze. Ten například v roce 2017 přihrál ANO zmíněných 15 poslanců navíc, když posbíralo tzv. zbytkové mandáty, které po prvním kole přepočtu hlasů na křesla nikomu nepřipadly.

Jenže mezi politiky po bonusu poptávka není. „Bonus pro vítěze rozhodně nepreferuj­eme,“řekla LN šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Stejně to vidí také lidovci a další strany opozice. Vzhledem k tomu, že v průzkumech preferencí zatím na prvním místě stále figuruje hnutí ANO, nelze u opozice čekat v tomto směru názorový posun.

 ??  ?? Rozdělení mandátů po volbách v roce 2017
Jak by se mandáty dělily se stejnými volebními zisky podle hlavní varianty navrhované ministerst­vem vnitra
ANO (78) ODS (25) Piráti (22) SPD (22) ČSSD (15)
KSČM (15) KDU-ČSL (10) TOP 09 (7) STAN (6)
Výsledek v roce 2017 byl: Myslitelné koalice
ANO (78) + ČSSD (15) s hlasy podle nového přepočtu: komunistů (15) = 108 mandátů Současný vládní půdorys:
ANO+ČSSD+KSČM = 96 mandátů
ANO (63) ODS (24) Piráti (23) SPD (23) KSČM (17) ČSSD (16) KDU-ČSL (12) STAN (11) TOP 09 (11) Opoziční snaha by také pohořela: ODS+STAN+Piráti+TOP09+KDU-ČSL = 81 mandátů Varianta s SPD ve vládě: ANO+ČSSD+SPD = 102 mandátů Vládu by nešlo sestavit bez účasti ANO či SPD.
Rozdělení mandátů po volbách v roce 2017 Jak by se mandáty dělily se stejnými volebními zisky podle hlavní varianty navrhované ministerst­vem vnitra ANO (78) ODS (25) Piráti (22) SPD (22) ČSSD (15) KSČM (15) KDU-ČSL (10) TOP 09 (7) STAN (6) Výsledek v roce 2017 byl: Myslitelné koalice ANO (78) + ČSSD (15) s hlasy podle nového přepočtu: komunistů (15) = 108 mandátů Současný vládní půdorys: ANO+ČSSD+KSČM = 96 mandátů ANO (63) ODS (24) Piráti (23) SPD (23) KSČM (17) ČSSD (16) KDU-ČSL (12) STAN (11) TOP 09 (11) Opoziční snaha by také pohořela: ODS+STAN+Piráti+TOP09+KDU-ČSL = 81 mandátů Varianta s SPD ve vládě: ANO+ČSSD+SPD = 102 mandátů Vládu by nešlo sestavit bez účasti ANO či SPD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia