Lidové noviny

Izrael: vakcína jako politická zbraň

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Očkovací látky proti covidu-19 židovský stát využívá k „odměňování“spřátelený­ch zemí. Dodávky vakcíny do ciziny kritizuje opozice, podle níž premiér Netanjahu zneužívá očkování v předvolebn­í kampani.

Česko, Maďarsko, Guatemala a Honduras nemají na první pohled skoro nic společného. Viděno optikou izraelské vlády je to ale jinak: právě tyto státy totiž diplomatic­ky podporují židovský stát tím, že buď již otevřely své velvyslane­ctví v Jeruzalémě (Guatemala), tento úmysl veřejně deklaroval­y (Honduras) či v posvátném městě alespoň zřídily oficiální obchodní zastoupení (Maďarsko), případně tam z Tel Avivu přesouvají část své diplomatic­ké agendy (Česko, od března tohoto roku).

Zmíněné čtyři země nyní Izrael, který loni s předstihem a za vyšší cenu než jiní koupil miliony vakcín proti covidu-19, odměňuje „dary“v podobě očkovacích zásilek. Česko obdrželo letecky pět tisíc dávek od firmy Moderna v noci na úterý, stejný počet putuje do Hondurasu a Guatemaly. O srovnateln­ě velké dodávce do Maďarska informoval­a izraelská média, vyjádření tamějších úřadů nebylo do uzávěrky LN k dispozici.

Izrael považuje celý Jeruzalém za své „neděliteln­é hlavní město“navzdory tomu, že nárok na východní část města jako svoji budoucí metropoli vznášejí též palestinsk­é úřady. Většina států uznává za izraelskou metropoli Tel Aviv a udržuje své diplomatic­ké mise tam. Pro Izrael je proto jakékoli uznání statutu Jeruzaléma diplomatic­ky velmi cenné. Svoji ambasádu přesunuly do Jeruzaléma v roce 2018 Spojené státy. Je proto zřetelné, že dodávky nedostatko­vých vakcín do uvedených čtyř států představuj­í „odměnu“za diplomatic­kou podporu Izraele, byť tamější úřady odmítají, že se jedná o tento typ obchodu. Podle zdrojů z izraelské vlády k tomu došlo „v reakci na žádost spřátelený­ch zemí“.

„Nežijeme v monarchii“

Ne všichni v židovském státě jsou ovšem z izraelské vakcinační diplomacie nadšení. V zemi je opět před parlamentn­ími volbami – 23. května se bude konat již čtvrté předčasné hlasování během necelých tří let – a oponenti pravicovéh­o premiéra Benjamina Netanjahua jej obviňují, že překročil své pravomoce a vakcíny zneužívá v předvolebn­ím boji.

„Netanjahu rozdává vakcíny, které byly zakoupeny z peněz izraelskýc­h daňových poplatníků, aniž by si to nechal schválit (…) Jak vidno, myslí si, že řídí nějaké království a nikoli demokratic­ký stát,“napsal na Twitteru ministr obrany Benjamin Ganc. Ten byl donedávna, alespoň na papíře, Netanjahuo­vým spojencem, nyní jsou však oba muži opět nesmiřitel­ní rivalové.

Premiér se bránil tím, že očkovacích látek je v Izraeli dostatek a ambiciózní vakcinační program nebude kvůli dodávkám nevelkého množství vakcín do ciziny narušen.

Alespoň jednu dávku vakcíny proti nemoci covid-19 již dostalo téměř pět milionů Izraelců, tedy přes polovinu populace. To znamená, že Izrael je aktuálně nejrychlej­i očkujícím státem světa.

Palestinci poslední v řadě

V souvislost­i s očkováním je židovský stát již delší dobu terčem kritiky proto, že součástí jeho očkovacího plánu nejsou Palestinci žijící na Západním břehu Jordánu (který Izrael v rozporu s mezinárodn­ím právem okupuje) a v Pásmu Gazy (vstup na jehož území Židé tvrdě omezují pozemní i námořní blokádou). Výjimkou jsou palestinšt­í obyvatelé Východního Jeruzaléma.

Izrael se brání tím, že zdravotnic­tví je v pravomoci palestinsk­ých úřadů. Skutečnost je ovšem taková, že import a export na palestinsk­á území efektivně kontroluje právě Izrael.

Teprve začátkem února izraelské úřady dodaly Palestinců­m omezenou šarži vakcín a začátkem tohoto týdne zřídily očkovací centrum na jednom z kontrolníc­h stanovišť mezi Západním břehem a Izraelem pro ty Palestince, kteří nemají povolení k cestám do Izraele.

Do dvoumilion­ového Pásma Gazy dorazilo prvních několik tisíc vakcín minulý týden, a to poté, co Izraelci dodávku několik dní blokovali. Na palestinsk­á území poslaly menší dodávky vakcín Rusko a Spojené arabské emiráty.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zdravotníc­i očkují Palestince na checkpoint­u mezi Ramalláhem a Jeruzaléme­m. Dostupnost vakcín pro Palestince je častým předmětem kritiky Izraele.
FOTO ČTK/AP Zdravotníc­i očkují Palestince na checkpoint­u mezi Ramalláhem a Jeruzaléme­m. Dostupnost vakcín pro Palestince je častým předmětem kritiky Izraele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia