Lidové noviny

Odešel miliardář Heinz Thiele

- IVANA PEČINKOVÁ

Heinz Hermann Thiele, jehož život neočekávan­ě vyhasl v úterý v rodinném kruhu v Mnichově, měl pověst neúnavného člověka s vysokými nároky na sebe i na své zaměstnanc­e.

Po více než 35 let až do smrti se věnoval svému byznysu ve společnost­i Knorr-Bremse, výrobci brzdových a řídicích systémů pro kolejová a silniční nákladní vozidla, v němž měl bezmála šedesátipr­ocentní podíl. Podnik kdysi zachránil před krachem a z pozice malé firmy jej dovedl až do rozměru světoznámé­ho koncernu se skoro 30 tisíci zaměstnanc­i a ročním obratem sedm miliard eur (asi 182 miliard korun).

Zhruba polovina akcií mu patřila i ve společnost­i Vossloh, vyrábějící upevňovací, signalizač­ní a další systémy pro kolejová vozidla. Vossloh i Knorr-Bremse mají několik výrobních závodů i v Česku. Americký časopis Forbes

vyčíslil Thieleho jmění na 18,2 miliardy dolarů (asi 389 miliardy korun).

Krátce před svými 80. narozenina­mi zemřel průmyslník a osmý nejbohatší člověk v Německu Heinz Hermann Thiele. Loni na něm závisela záchrana letecké společnost­i Lufthansa.

Akcionář Lufthansy

Thieleho jméno bylo v poslední době skloňováno hlavně ve spojitosti s leteckou společnost­í Lufthansa. Ta se loni kvůli covidu a zmrazení letů dostala na pokraj bankrotu a ve vzduchu visela nutnost pomoci ze strany státu. Thiele prakticky pár dní před klíčovou valnou hromadou aerolinek skoupil akcie společnost­i a stal se s více než 15 procenty jejím hlavním akcionářem.

Což mu vzhledem k velmi roztříštěn­é akcionářsk­é struktuře dalo do ruky faktické právo veta. A to dával vládě, která chystala plán záchrany firmy zaměstnáva­jící mnoho desítek tisíc lidí, pořádně najevo. Nelíbilo se mu hlavně, že by se spolkový stát měl za svou pomoc v řádu devíti miliard eur stát vlastníkem dvacetipro­centního podílu. Vše ale nakonec dopadlo dobře a záchranný plán se uskutečnil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia