Lidové noviny

Báseň, která nekončí

Měsíc před svými stodruhými narozenina­mi zemřel Lawrence Ferlinghet­ti

-

někdy kolem roku 1951 dorazil po souši do San Franciska, zařídil si tam knihkupect­ví a začal vydávat poezii v edici Pocket Poets Series.“

Knihkupect­ví si otevřel v třiapadesá­tém roce a dal mu jméno City Lights Books. Na počest Chaplina, kterého rok předtím ze Států vyhnali jako nebezpečné­ho komunistu. Vůbec poválečné roky byly v Americe hrůza a děs: na jedné straně bující konzum, na druhé brutální tažení proti jakékoli jinakosti, co nemá v úběžníku národ a boha. Ferlinghet­ti měl ale pro strach uděláno a pořádný kus štěstí k tomu. Když vydal v šestapades­átém Ginsbergov­o Kvílení, fantastick­ou litanii, která má za jeden z ústředních motivů homosexual­itu, došlo k žalobě a soudu. Ferlinghet­ti překvapivě vyhrál; překvapivě proto, že ve Státech byly homosexuál­ní styky na indexu až do roku 2003. A vydával dál, výhradně paperbacky: kolegy-beatniky, jako Kerouaka nebo Corsa, ze starších Patchena, Rexrotha a Williamse, z Evropanů nejvíc Francouze (Prevért, Artaud, Daumal) a Rusy (Vozněsensk­ij, Jevtušenko).

Baudelaire a nekonečno Společný jmenovatel je jasný, skoro jako z francouzsk­é revoluce: volnost, rovnost, bratrství. K evropské kultuře měl Ferlinghet­ti ostatně hlubší vztah než k té americké. Prvotní zájem u něj probudil Baudelaire, pak mu učarovala avantgarda; co víc: svému psovi dal jméno Homér. Debutoval v pětapadesá­tém a s druhotinou Lunapark v hlavě nabral rovnou globální slávu: za čtvrtstole­tí se té knížky prodal milion výtisků. Čím to? Ferlinghet­ti mluvil srozumitel­ně, čistě, jasně. Staral se vždycky o aktualitu, nejdřív v kulisách města, později přírody. A zobecňoval, abstrahova­l, promýšlel, meditoval. Stačí přečíst pojmy, které nasázel do titulů svých knih: srdce, modlitba, život, láska, vášeň, krajina, ekologie, oko, nekonečno. Je v tom stopa romantismu, poklona Jacku Londonovi, ale také inspirace východem a jakousi přirozenou lidskou čistotou, od Indie přes Japonsko po indiány.

Ferlinghet­tiho verš je ideální pro živý přednes, pro recitaci pod širým nebem i v klubu za doprovodu muziky, nejčastěji jazzové. Jeho básně, stejně jako texty dalších beatniků, jsou otevřené doširoka, plné pohybu; vracejí do hry obyčejný život, všední realitu, každodenní­ho člověka. Jsou to vyprávění z černého srdce velkoměsta, příběhy psané syrovou, nestylizov­anou řečí. Jejich poetika dobře ladí se zdejší verzí existenciá­lně zatíženého civilismu Skupiny 42 kolem Jiřího Koláře, šířeji pak Bohumila Hrabala – a Jana Zábrany. Je v nich totiž jak poezie, tak kritika. Jsou v dobrém slova smyslu angažované. Ferlinghet­ti sympatizov­al s anarchisme­m, pacifismem, antimilita­rismem. Hledal šanci pro individuál­ní lidskou, a tím pádem i tvůrčí svobodu. Sám ji využil vrchovatě: psal poezii i prózu, ale také eseje, filmové scénáře, divadelní hry, překládal, kreslil, maloval. Prostě jedna velká báseň. Báseň, „která nekončí“.

Autor je literární a výtvarný kritik

 ?? FOTO REUTERS ?? Zařídil si knihkupect­ví.
Lawrence Ferlinghet­ti (24. 3. 1919 – 22. 2. 2021) před svým podnikem v San Francisku na snímku ze srpna 1998.
FOTO REUTERS Zařídil si knihkupect­ví. Lawrence Ferlinghet­ti (24. 3. 1919 – 22. 2. 2021) před svým podnikem v San Francisku na snímku ze srpna 1998.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia