Lidové noviny

Napětí stoupá a lockdown se blíží

-

Píše se o tom, že českému zdravotnic­tví chybí pouze jednotky procent do vyčerpání jeho lůžkové kapacity. Pár lidí na to snad i čeká, protože by se jednalo o prvotřídní senzaci, většina to však vyhlíží s maximální obavou. Pokud by se to opravdu stalo, co by bylo dál?

Ačkoliv se můj vlastní odhad zakládá na pouhé zkušenosti s českým zdravotnic­tvím, jsem v tomto ohledu relativně optimistic­ký. Pokud by katastrofa byla opravdu na dohled, pak by se některé další kliniky a oddělení přeměnily a struktura našich nemocnic by se opět dočasně změnila. Stalo by se tak v řádu dnů, což je dobrá zpráva, ale stávající kvalita péče by zachována nebyla, což zní podstatně hůř. Přešli bychom tím k jakési válečné medicíně, na niž na počátku jednadvacá­tého století nejsme zvyklí, ale desítky procent do lůžkové kapacity připravené pro covidní pacienty bychom ještě přidali. A tím je potenciál dobrých zpráv v podstatě vyčerpán.

Západ Česka se v posledních týdnech změnil. Mnozí z těch, kteří dlouhé měsíce patřili mezi odpůrce přísných protiepide­mických opatření, změnili názor. Průměrný věk nemocných, kteří byli minulý týden připojeni na ventilátor na jednom z velkých západočesk­ých anesteziol­ogických pracovišť, byl 57 let. To jsou lidé o jednu nebo dvě dekády mladší, než byli na jaře a na podzim. Dokonce už zaznamenal­i zkušenost s pacientem, jemuž bylo dvaadvacet. Klinický obraz onemocnění covid-19 se tedy změnil a koronaviru­s v současné době napadá nejen „těžce nemocné seniory“, jak tomu bylo dříve, ale také lidi mnohem mladší.

Brigita je v podpalubí

Obrazně řečeno, jeho nakažlivěj­ší britská forma zvaná Brigita je už v podpalubí, ale na palubě Titanicu se stále tancuje. A pokud si vzpomeneme ještě na jiný film, pak dnes musím doporučit českou klasiku v podobě Bílé nemoci od Karla Čapka. I tam najdeme mnoho společného se stávající situací.

Ta je nyní opravdu vážná. Z týdne na týden stoupá počet nemocných o dvacet procent, čemuž odpovídá i reprodukčn­í číslo nemoci. Naše opatření jsou přitom stále stejná a jediné, co je v těchto dnech nové, jsou dvě povinné roušky na sobě nebo respirátor. V podstatě nic víc, nic míň. Že by toto opatření Brigitu zastavilo, je možné, ale málo pravděpodo­bné.

Ministr zdravotnic­tví k tomu vyhlásil, že pokud nemocnice definitivn­ě přestanou stíhat, pak vydá nějaké drakonické opatření. Pokud si ta slova dobře vykládám, pak přibližně osm tisíc potvrzenýc­h zemřelých za první dva měsíce tohoto roku (pro přesnější odhad je tento počet třeba vynásobit přibližně jedenapůlk­rát) je pro vládu stále málo na to, abychom zavedli tvrdý lockdown izraelskéh­o typu. Jestliže by se okamžitě ozvali odpůrci takového opatření s obvyklým tvrzením, že Izraelci si tím příliš nepomohli, pak nelze než je odkázat na statistiku loňských úmrtí, z níž vyplývá, že právě v této zemi bylo za loňský rok nadúmrtí relativně nízké – pouze tři tisíce lidí. Pokud by současné české počty zemřelých hypotetick­y vydržely celý tento rok, pak by to bylo horší, než kdyby někdo z mapy naší země vymazal města, jako jsou Karlovy Vary nebo Opava. Takový počet obětí by nás stál stav, v němž stále nevyhlašuj­eme přísný, celonárodn­í lockdown, který se bude nejen dodržovat, ale i kontrolova­t a vymáhat.

JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol

Krev, pot a slzy

Pokud se dnes někdo, kdo není očkovaný, cítí zcela bezpečně, pak je na velkém omylu. Brigita může dostihnout každého, což je další dobrý důvod, aby lidé začali táhnout za jeden provaz. Současně mne neopouští víra, že se k tomu objeví i někdo, kdo přestane s nerealisti­ckými sliby a nabídne nám krev, pot a slzy. Nic jiného totiž před námi není a budoucí život nelze vystavět na půjčkách, slibech nebo jakýchkoli­v jiných cukrlátkác­h v podobě „života zadarmo“.

Předpoklád­ám, že nás čeká tvrdý lockdown, protože současná krize už zřejmě jiné řešení nemá. Čím dříve, tím lépe. Od léta nás totiž charakteri­zuje stále stejná chyba. Společnost zavíráme příliš pozdě a otevíráme moc brzy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia