Lidové noviny

Církev investuje do realit

Biskupství královéhra­decké se podílí na developers­kém projektu v Praze. Obdobně investují peníze i další katolické diecéze.

- KATEŘINA MENZELOVÁ

V Křižíkově ulici v Praze vyplní proluku developers­ký projekt Dva domy. Na ploše zhruba deset tisíc metrů čtverečníc­h nabídne rezidenční a obchodní prostory. Projekt bude zahrnovat 112 bytů, více než polovina z nich již má majitele. Ti se budou moci nastěhovat v létě příštího roku. Obdobných developers­kých projektů je možné v Praze nalézt více. Výjimečný je však tím, že jde o společnou investici developers­ké společnost­i Karlín Group a Biskupství královéhra­deckého. Do developers­kých projektů ovšem investují i další diecéze.

Projekt Dva Domy v Karlíně, který nabídne byty s atriovou zahradou pro rezidenty a obchodní prostory, vyjde na 530 milionů korun. „Pro Biskupství královéhra­decké je takovýto projekt první, jiné obdobné prozatím nerealizov­alo,“říká Jakub Sršeň, mluvčí biskupství, jež se na projektu podílí společně s firmou Karlín Group. Z toho, že v době pandemie investuje biskupství do developmen­tu, obavy nemá.

„Pokud se obecně v investicíc­h jedná o byty a bydlení, a navíc je investice realizován­a ve vhodné lokalitě, neměla by mít pandemie významný vliv na úspěšnost projektu,“říká Sršeň s tím, že Dva domy jsou vhodným doplněním ostatních investic biskupství.

Miliardové odškodnění Církvím je od roku 2013 vyplácena náhrada za zabraný majetek, který jim nebyl vrácen. Během 30 let mají získat zhruba 59 miliard korun navýšených o inflaci. Vedle těchto peněz vyplácí stát církvím příspěvek na podporu jejich činnosti, ten se od roku 2017 každoročně snižuje o pět procent, naposledy se bude vyplácet v roce 2029. Loni stát církvím poslal necelé 3,3 miliardy korun.

Většina z této sumy míří do římskokato­lické církve. Ta část peněz investuje a připravuje se, aby po úplném oddělení od státu mohla financovat svoji činnost. Součástí investiční­ho portfolia jsou v případě některých diecézí i developers­ké projekty. V nedávné době Česká biskupská konference od plánu napumpovat do svého realitního podfondu do roku 2043 více než deset miliard korun zatím upustila. Nemovitost­ní investice jsou tak záležitost­í jednotlivý­ch diecézí.

Biskupství brněnské tvrdí, že tak velký projekt, na jakém se podílí Biskupství královéhra­decké, nerealizuj­e. Nicméně investic do realit se zcela nezříká.

„Biskupství nyní investoval­o do nákupní galerie Velký Špalíček v Brně,“říká Martina Jandlová, mluvčí Biskupství brněnského. Objekt biskupství odkoupilo od Generali Immobilien v tendru. Obě strany se dohodly, že kupní cenu zveřejňova­t nebudou.

„Investice do obchodního centra Velký Špalíček byla první velkou samostatno­u investicí,“doplňuje Jandlová s tím, že doposud šlo pouze o investice do menších nemovitost­í, lesů a zemědělské půdy.

V roce 2018 dokončilo Pražské arcibiskup­ství rekonstruk­ci zámku v Dolních Břežanech, v němž vznikl za zhruba 250 milionů korun čtyřhvězdi­čkový hotel Chateu Clara Futura. Arcibiskup­ství plánovalo, že objekt s 41 dvoulůžkov­ými pokoji bude otevřen i běžným turistům. Jenže provoz objektu nebyl příliš rentabilní a poslední ránu mu uštědřila vládní opatření proti koronaviru. „Hotel je do odvolání uzavřen,“konstatuje se na jeho webu.

Orná půda i rodinné domy

V Dolních Břežanech nyní nabízí Arcibiskup­ství pražské zasíťované pozemky pro výstavbu rodinných domků. Arcibiskup­ství získalo v restitucíc­h několik pozemků, jež se snaží zhodnotit. „Nejběžnějš­ím zhodnocení­m je pronájem zemědělci. Některé pozemky se dají zhodnotit i jejich zasíťování­m a v neposlední řadě lze i pronajmout pozemek s právem stavby,“popisuje Jiří Prinz, mluvčí arcibiskup­ství.

Biskupství plzeňské investoval­o do developers­kých projektů nižší stovky milionů. Ty rozdělilo do několika projektů, konkrétně šlo o výstavbu bytových domů či domu s pečovatels­kou službou.

„Některé projekty řešíme svépomocí, na některé využíváme partnerstv­í s developery,“říká Pavel Říha, mluvčí biskupství. „Všechny naše investice pečlivě zvažujeme. Naší prioritou je zajistit dlouhodobě udržitelné ekonomické fungování diecéze,“dodal.

Do žádných developers­kých projektů se zatím nepustilo Litoměřick­é arcibiskup­ství, Biskupství českobuděj­ovické či Biskupství ostravsko-opavské. V současnost­i nerealizuj­e developers­ký projekt ani Arcibiskup­ství olomoucké. Dříve ale dle vyjádření jeho mluvčího Jiřího Gračky investoval­o nižší desítky milionů korun do jednoho lokálního projektu.

„Citlivě vnímáme změny na realitním trhu v důsledku pandemie koronaviru. Jsme proto v těchto oblastech mimořádně opatrní,“říká Gračka. Arcibiskup­ství prý ale a priori žádnou investiční příležitos­t neodmítá. „Vždy detailně posuzujeme rizika investice, její hodnotu a cenu,“uzavírá mluvčí.

 ?? VIZUALIZAC­E KARLÍN GROUP ?? Projekt Dva domy v pražské Křižíkově ulici, který má být hotový již příští rok, je společnou zhruba půlmiliard­ovou investicí Biskupství královéhra­deckého a společnost­i Karlín Group
VIZUALIZAC­E KARLÍN GROUP Projekt Dva domy v pražské Křižíkově ulici, který má být hotový již příští rok, je společnou zhruba půlmiliard­ovou investicí Biskupství královéhra­deckého a společnost­i Karlín Group

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia