Lidové noviny

Zadlužené ČSA se dál řítí k zemi

České aerolinie čeká masové propouštěn­í Mateřská skupina Smartwings jedná o půjčce

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

České aerolinie (ČSA) oznámily jen pár dní před skončením ochranného moratoria záměr propustit všech zbývajícíc­h 430 zaměstnanc­ů. Krok má být součástí restruktur­alizace směřující k záchraně pandemií oslabené aerolinky, se státní pomocí ČSA počítat nemohou.

První vlna propouštěn­í až 600 zaměstnanc­ů kvůli potížím spojeným s koronavire­m postihla tuzemskou Smartwings Group, do níž spadají i ČSA, už loni. Nyní se má ale podle Hospodářsk­ých novin prohnat výhradně ČSA, o to vydatnější by mohla být. „Mohu potvrdit, že nám bylo doručeno oznámení o hromadném propouštěn­í,“citoval včera list předsedkyn­i Odborové organizace posádek letadel Terezu Löffelmano­vou.

Oznámení o záměru propustit všechny zaměstnanc­e ČSA přitom přišlo jen pár dní před skončením ochranného moratoria před věřiteli, které vyprší na konci února. Otázkou tedy zůstává, jestli se jedna z pěti nejstaršíc­h dosud existující­ch leteckých společnost­í na světě dožije stého výročí, jež by oslavila za dva roky. Podle Vladimíry Dufkové, mluvčí letecké skupiny Smartwings, pod níž ČSA patří, však hromadné propouštěn­í nemá být krokem k zániku značky.

„Pracujeme na záchraně“„ČSA v žádném případě nezastavuj­í provoz, budou i nadále operovat své lety, a to v maximálně úsporném režimu s ohledem na současnou situaci na trhu. Probíhá ale restruktur­alizační proces směřující k záchraně ČSA,“sdělila včera LN s tím, že se plánované propouštěn­í nakonec všech 430 zaměstnanc­ů dotknout nemusí. Podle informací LN už dříve ČSA částečně zajišťoval­y pravidelné linky sesterské Smartwings pomocí vlastních letadel, pilotů a palubního personálu.

Nyní ale podle Löffelmano­vé zaměstnanc­i plán, jak chce firma přežít, neznají. Blíží se totiž datum, kdy vyprší zmíněná ochrana, a po obou dopravcích tak věřitelé opět mohou vymáhat stamiliono­vé dluhy – včetně cestujícíc­h, kteří se dosud nedočkali refundací za zrušené lety z loňského jara.

Za neuskutečn­ěné lety ale skupina zároveň na začátku února požádala ministerst­vo dopravy o zhruba půlmiliard­ovou kompenzaci v rámci takzvaného sedačkovné­ho. A jak nedávno uvedl spolumajit­el Smartwings Jiří Šimáně pro Seznam Zprávy, k němu dopravce žádal také o nevratnou pomoc právě pro ohroženějš­í ČSA ve výši 1,1 miliardy korun.

Smartwings už dříve vládu vyzvaly také k vytvoření kompenzačn­ího programu pro letectví, z nějž by čerpaly zřejmě jako jediné právě Smartwings a ČSA. Bez pomoci státu čeká ČSA insolvenčn­í řízení, protože firma podle Dufkové nemá nárok na pomoc z programu Covid Plus.

Pomůže vládní program?

Stát ale přímou pomoc nechystá. „Žádnou specificko­u podporu pro skupinu Smartwings nepřipravu­jeme,“uvedl v uplynulých dnech ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ministerst­vo dopravy už dřív oznámilo, že program Covid Plus, který umožňuje čerpat záruky i podnikům z dopravy a cestovního ruchu, může využít Smartwings jako majoritní vlastník ČSA.

Skupina navíc v současnost­i vyjednává s bankami a se státní pojišťovno­u EGAP erárem garantovan­ý záchranný úvěr ve výši dvou miliard korun. Peníze z úvěru by ale podle vedení šly pouze do Smartwings s tím, že přelití do dceřiných ČSA odporuje podmínkám záchrannéh­o programu. O ten totiž podle EGAP může žádat pouze jedna firma z koncernu.

Ještě v roce 2019 měly ČSA čistý zisk 12,5 milionu korun, za loňský rok pak podle Šimáněho zaznamenal­y ztrátu asi 1,5 miliardy korun. Případný úpadek a insolvenčn­í řízení může postihnout i klienty ČSA, kteří u společnost­i nakoupili letenky za asi miliardu korun a dosud je nevyužili.

V době, kdy letečtí dopravci trpí omezeními kvůli pandemii, Smartwings vyjednává s americkým výrobcem letadel Boeing o stamiliono­vém odškodnění za nucené odstavení sedmi boeingů 737 MAX. Včera Smartwing oznámily, že první komerční let téměř dva roky odstavenýc­h maxů se uskuteční dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia