Lidové noviny

Daňové přiznání řádek po řádku

Vyplnit správně několikast­ránkový formulář přiznání není jednoduchá disciplína. Zvláště pokud chcete uplatnit daňové slevy a odpočty. Poradíme, jak na to.

- DANA JAKEŠOVÁ

První stránka tiskopisu je snadná. Vyplníte finanční úřad, který je určen podle vašeho trvalého bydliště. Nezapomeňt­e také na kolonku „za zdaňovací období (kalendářní rok)“, kde uvedete „2020“.

Na ř. 01 uvedete DIČ, pokud ho máte přidělené. Jinak řádek proškrtnět­e a uveďte své rodné číslo na ř. 02. Na ř. 03 označte křížkem pole „řádné“. Ř. 04 se vyplňuje jen výjimečně. Pokud si daňové přiznání podáváte sami, tak na ř. 05 zaškrtnete pole „ne“.

Následují údaje o poplatníko­vi: příjmení, jméno, trvalá adresa, telefon, e-mail. „Vyplníte-li telefonní číslo, finanční úřad vás může rychleji kontaktova­t, bude-li třeba doplnit nějaké informace,“říká Eliška Krčálová, daňová poradkyně společnost­i KODAP.

Řádky 23–29a se týkají jen úzké skupiny poplatníků. Na ř. 30 zaškrtněte pole „ne“, pokud jste neuskutečn­ili transakce se zahraniční spojenou osobou.

Druhá strana daňového přiznání je již určena pro konkrétní částky vztahující se k vašim příjmům dle jednotlivý­ch druhů. „Příjmy ze zaměstnání a příjmy z kapitálové­ho majetku se vyplňují přímo do této části daňového přiznání. V případě příjmů z podnikání, z nájmu a ostatních příjmů je nutné vyplnit speciální přílohy k daňovému přiznání,“vysvětluje Krčálová.

Pokud jste měli příjmy ze zaměstnání, tak vyplňujete ř. 31 až 36a. Vezměte si k ruce potvrzení o zdanitelný­ch příjmech od všech svých zaměstnava­telů, pro které jste v roce 2020 pracovali. Na ř. 31 sečtěte řádky 1 ze všech potvrzení (úhrn zúčtovanýc­h příjmů), na ř. 32 přiznání sečtěte řádky 6 potvrzení (úhrn pojistného).

Pokud se rozhodnete zahrnout do daňového přiznání i příjmy z dohod o provedení práce zdaněné srážkovou daní, potřebujet­e potvrzení o zdanitelný­ch příjmech ze závislé činnosti a o sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z těchto příjmů. Částku uvedenou na ř. 1 tohoto potvrzení je nutné zahrnout na ř. 31 přiznání. Pojistné se z těchto dohod neplatí, a proto do ř. 32 přiznání z těchto potvrzení nic neuvádíte. Nemáte-li příjmy ze zaměstnání ze zahraničí, vyplníte již jen ř. 34 (součet ř. 31 a 32).

„Na řádku 37 se uvádí základ daně z příjmů, které máte z podnikání. Abyste mohli vyplnit konkrétní částku do tohoto řádku, je potřeba nejdříve vyplnit přílohu č. 1 k daňovému přiznání,“popisuje Krčálová. Zde nejprve zaškrtnete příslušné pole podle toho, zda vedete daňovou evidenci, účetnictví, nebo uplatníte paušální výdaje.

Vyplníte-li telefonní číslo, finanční úřad vás může rychleji kontaktova­t, bude-li třeba doplnit nějaké informace

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia