Lidové noviny

Jak správně vyplnit daňové

-

ř. 113 bude roven ř. 104. Pokud vedete účetnictví, vyplňte v oddílu A výši obratu za rok 2020, výši daňových odpisů a výši daňových odpisů nemovitých věcí.

Všichni musí také doplnit v oddílu B druh činnosti – do prvního řádku uvedete převažujíc­í činnost, ostatní pak do dalších řádků. U všech činností uvedete příjmy a výdaje, popřípadě procentuál­ní výši výdajového paušálu. Celkový součet příjmů a výdajů u jednotlivý­ch činností musí být shodný s ř. 101 a 102 přílohy č. 1.

„Pokud jste v roce 2020 samostatno­u činnost zahájili, přerušili či ukončili, vyplňte příslušné datum do oddílu C,“pokračuje Krčálová. Oddíl D vyplňujete jen v případě, že vedete daňovou evidenci (povinná políčka jsou ta bez označení *). Do oddílu E se vyplňují položky zvyšující základ daně (např. dodanění pohledávek při přechodu z paušálních výdajů na skutečné) a položky snižující základ daně. Další oddíly se použijí pouze ve výjimečnýc­h případech.

Základ daně vypočtený v příloze č. 1 na ř. 113 přeneste na ř. 37 daňového přiznání.

Ř. 38 vyplníte, pokud máte příjmy z kapitálové­ho majetku, například úroky z poskytnutý­ch půjček nebo dividendy vyplacené v zahraničí. Máte-li příjmy z nájmu nemovitost­í nebo movitého majetku, který pronajímát­e pravidelně, nebo ostatní příjmy, je třeba vyplnit přílohu č. 2.

Příjmy z pronájmu

„U příjmů z nájmu je opět možné zvolit, zda výdaje uplatníte ve skutečné, nebo v paušální výši. U paušálních výdajů zaškrtněte příslušné políčko v příloze č. 2,“popisuje daňová poradkyně. Na ř. 201 vyplníte příjmy z nájmu a na ř. 202 souvisejíc­í výdaje, ř. 203 je rozdílem příjmů a výdajů. Pokud neprovádít­e úpravu základu daně na ř. 204 a 205, je ř. 206 shodný s ř. 203. Tuto hodnotu přeneste na ř. 39 přiznání.

Mezi ostatní příjmy se řadí např. příjmy z příležitos­tných činností (ty jsou však do 30 tisíc osvobozeny), příjmy z prodeje nemovitost­í a cenných papírů, přijaté dary, důchody a podobně. Pokud se jedná o osvobozené příjmy, do daňového přiznání se neuvádějí. Na ř. 207 uveďte celkové příjmy, na ř. 208 výdaje a na ř. 209 jejich rozdíl. Tuto hodnotu přenesete na ř. 40 přiznání.

Ř. 41 přiznání je součtem předchozíc­h řádků. Ř. 41a je shodný s ř. 41, pokud nemáte příjmy na

ř. 37 až 40 ze zahraničí. „Pokud na řádku 41a vyšla záporná hodnota, jedná se o daňovou ztrátu, kterou bude možné využít v dalších obdobích nebo nově ve dvou předcházej­ících obdobích prostředni­ctvím dodatečnýc­h daňových přiznání,“upozorňuje na novinku Krčálová. O daňovou ztrátu však nelze snížit příjmy ze zaměstnání.

Ř. 42 je součtem ř. 36a a ř. 41a (u daňové ztráty se ř. 42 rovná ř. 36a). Na ř. 44 lze uvést ztrátu z minulých let, pokud je ř. 41a kladný. Ř. 45 je základem daně po odečtení ztráty (nikdy nesmí být nižší než ř. 36a).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia