Lidové noviny

Přiznání za rok 2020

-

Po vyčíslení základů daně přichází na řadu případné odečty, které tento základ snižují. Vyplňují se v oddíle 3. Pokud si chcete odpočty uplatnit, musíte k přiznání přiložit i dokumenty, které váš nárok na ně dokládají. Jedná se o poskytnuté dary (ř. 46), zaplacené úroky z hypotéky (ř. 47), příspěvky na penzijní připojiště­ní, penzijní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření (ř. 48), příspěvky na soukromé životní pojištění (ř. 49), odborové příspěvky (ř. 50) nebo úhradu za zkoušky (ř. 51). Další odpočty se týkají jen úzké skupiny podnikatel­ů. Součet těchto položek uveďte na ř. 54.

Základ daně po uplatnění odpočtů – rozdíl mezi ř. 45 a 54 – doplňte na ř. 55. Vyjde-li záporné číslo, vyplňte 0. Základ se zaokrouhlí na celé stokoruny dolů (ř. 56) a z něj se vypočte daň 15 procent (ř. 57). Řádek 59 se týká jen těch, kdo platí solidární daň. Řádek 60 je součtem ř. 58 a 59. Daňovou ztrátu z ř. 41a přenesete bez znaménka minus na ř. 61.

Oddíl 5 se týká slev na dani. Řádky 62 a 63 vyplníte, jen pokud uplatňujet­e slevu na zaměstnanc­e se zdravotním postižením nebo slevu z titulu investiční­ch pobídek.

Na třetí straně vyplňte na ř. 64 částku 24 840 korun – nárok na celou slevu na poplatníka máte, i když jste pracovali jen část roku. Uplatňujet­e-li slevu na manžela/ku s příjmy do 68 tisíc korun, vyplňte jeho/jí jméno a rodné číslo v záhlaví této strany a dále na ř. 65a počet měsíců a částku slevy. Do limitu je nutné započítat i kompenzačn­í bonus, pokud jej manžel/ka obdržel/a. Uplatňujet­e-li další slevy, například na studenta, školkovné či invaliditu, vyplňte je do příslušnéh­o řádku. (66–69b).

Na ř. 70 sečtete všechny uvedené slevy a na ř. 71 o ně snížíte základ daně, který vám vyšel na ř. 60. Pokud by vám vyšlo záporné číslo, tak na ř. 71 uvedete 0.

Chcete-li uplatnit daňové zvýhodnění na děti, údaje o nich vyplňte do tabulky č. 2. Do ř. 72 doplňte částku, měsíční výše zvýhodnění na první dítě je 1267 korun, na druhé 1617 a na další děti 2017 korun. Částku je třeba vynásobit počtem měsíců uvedených v tabulce dětí. Slevu na konkrétníh­o potomka si může uplatnit jen jeden z rodičů.

Pokud je ř. 71 vyšší nebo roven ř. 72, na ř. 73 uvedete částku z ř. 72, na ř. 74 pak rozdíl těchto řádků (kladný nebo 0). Je-li zvýhodnění na děti vyšší než daň po uplatnění slev, můžete uplatnit daňový bonus (ř. 75). Pokud jste měli příjmy ze zaměstnání a byl vám v některých měsících vyplácen daňový bonus, vyplníte ř. 76 podle údajů v potvrzení o zdanitelný­ch příjmech (ř. 13).

Vyplňujete-li řádné přiznání, oddíl 6 se vás netýká. Pokud jste měli příjmy ze zaměstnání, byla vám strhávána zálohová daň – vyplňte ji dle potvrzení na ř. 84 v oddílu 7. Podnikatel­é, kteří platili zálohy na daň, uvedou jejich úhrn na ř. 85. Příjmy z dohod (chcete-li je do přiznání dát), resp. sraženou daň vyplňte na ř. 87a. Ř. 87b až 90 se vyplňují pouze výjimečně. Daň, již máte zaplatit, vám vyjde na ř. 91.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia