Lidové noviny

Čtu, čteš, čteme

Dokážete seřadit jednotlivé části textu, aby na sebe navazovaly?

-

Dnešní poslední díl si pokládá jednu důležitou otázku: Čtete? Pokud ano a rádi, jste na dobré cestě zlepšovat svou slovní zásobu a také svou náladu! Knihy nám nejen ukazují jiný, mnohdy lepší a daleko zajímavějš­í svět, než v jakém žijeme my, ale také nás cvičí ve čtenářské gramotnost­i – jednu z jejích forem si dnes procvičíme v uspořádací­m typu úlohy.

Vaším úkolem je v ní vhodně seřadit proházené části textu tak, aby na sebe logicky navazovaly, aby byly řazeny postupně, chronologi­cky za sebou. Není to jednoduché a už vůbec se nejedná o rychlý typ cvičení! Abyste získali maximální počet bodů za veškeré správně seřazené části (zpravidla značené A–F), je potřeba si text několikrát důkladně přečíst a především vnímat sebemenší detaily – obsahové, ale také jazykové, jakými jsou zájmena, spojovací výrazy, slovesné tvary apod. Ty nám totiž pomohou v nalezení návaznosti jednotlivý­ch částí, neboť především díky nim text tzv. drží pohromadě. Nejlépe si to ukážeme v praxi. Přečtěte si tedy následujíc­í propletený text, a to nejlépe hned dvakrát!

Uspořádejt­e jednotlivé části textu (A–F) tak, aby na sebe navazovaly:

A) Děti jedly a téměř nepromluvi­ly. Tomy a Anika přemýšlely v tichosti o tom, jaká je to nádhera, že je léto a do konce prázdnin je ještě daleko. O čem přemýšlela Pipi, to nikdo neví. „Pipi, bydlíš už ve vile Vilekule celý rok,“řekla najednou Anika a stiskla Pipi ruku.

B) „Koukejte, tamhle zrovna jde,“řekla a ukázala prstem k vrátkům. Třemi skoky byla u nich. Tomy a Anika šli váhavě za ní a najednou viděli, že se Pipi vrhá kolem krku velice tlustému pánovi v modrých námořnický­ch kalhotách a se zrzavými, krátce přistřižen­ými kníry.

C) „Kdopak ví,“odtušila Pipi. „Já myslím, že tatínek na tom černošském ostrově nezůstane věčně. Jen co si postaví novou loď, tak si asi pro mě přijede.“

D) Jednoho letního večera seděli Pipi, Tomy a Anika u Pipi na schodech verandy a jedli jahody, které si dopoledne natrhali. Byl překrásný večer, ptáci cvrlikali, květiny voněly a – ano, jahody chutnaly. Všude vládl klid a mír.

E) „Táto Efraime!“křičela Pipi, a jak mu visela kolem krku, klátila nohama ve vzduchu, až jí spadly boty. „Táto Efraime, ty jsi ale vyrostl!“„Pipiloto Citrónie Cimprlíno Mucholapko Dlouhá punčocho, drahé dítě moje! Právě jsem ti taky chtěl říct, jak jsi vyrostla!“

F) „Ano, utíká to, utíká, a my stárnem,“řekla Pipi. „K podzimku mi bude deset, takže nejlepší léta už má člověk za sebou.“„Myslíš, že tu budeš bydlet pořád?“zeptal se Tomy, „totiž až do té doby, kdy budeš tak velká, že se staneš námořním lupičem?“(A. Lindgrenov­á:

Pipi Dlouhá punčocha)

Pokud se vám podaří nalézt začátek textu, máte napůl vyhráno – můžete totiž na těchto základech dále stavět. První část obsahuje úvod, seznámení nás čtenářů se situací, popřípadě pohádkové fráze typu Byl jednou jeden... V našem pracovním textu jistě samotný začátek snadno najdete – nachází se v bodu D) a začíná slovy Jednoho letního večera. Popisuje účastníky děje (Pipi, Tomyho a Aniku) a prostředí, v němž se začínající děj odehrává (prázdninov­ý večer na verandě). Jednotícím prvkem s následujíc­í, druhou ukázkou jsou jahody, které děti jedí – možnost A) je uvedena slovy Děti jedly (tedy ony jahody) a končí poznámkou ohledně bydlení, kterou pronese Anika směrem k Pipi. A Pipi v možnosti F) reaguje povzdechnu­tím, že to utíká. Do hry zasahuje i Tomy, který se Pipi ptá na to, jak vidí svou budoucnost ve vile Vilekule. Pipi odpovídá nejistě: „Kdopak ví.“v možnosti C). A rozhovoří se o svém tatínkovi, který se pak osobně zcela náhle v příběhu objeví – v možnosti B), jež obsahuje jeho popis. Závěr příběhu naleznete v možnosti E), v níž se Pipi a její tatínek vzájemně vítají. Nebude na škodu, pokud si takto již seřazený celistvý text znovu přečtete a utvrdíte se ve svém názoru, že jste postupoval­i správně – že veškeré detaily sedí a situace na sebe opravdu navazují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia