Lidové noviny

Cesta do světa poznání

Bez soustavnéh­o čtení nelze plně pochopit literaturu

-

Literatura je jednou ze tří složek českého jazyka, spolu s mluvnicí a slohem. Zároveň je ale také důležitou základnou pro všechny čtenáře, kteří jistě ocení vlastní míru znalostí literární teorie.

Abyste si udělali tu správnou představu, o čem vlastně mluvíme, pak si představte jakoukoli příběhovou knihu ze své domácí knihovničk­y a zařaďte si ji do kategorie umělecká (krásná) literatura – tu totiž čteme pro vlastní potěšení a při její četbě zapojujeme veškerou možnou fantazii, kterou máme.

Četba je pro nás podstatná hned z několika důvodů – tříbí nám vkus, rozšiřuje slovní zásobu, poskytuje nám kvalitní zábavu během volného času a nutí nás přemýšlet – na rozdíl od filmů se totiž závěru nedočkáme jen tak, musíme se k němu někdy i dost složitě a strastipln­ě prokousat. Druhou, tou „nudnější“a zcela bezfantazi­jní složkou literatury je neumělecká literatura, kam spadají texty odborné, publicisti­cké či administra­tivní povahy, z nichž získáváme informace a holá fakta. Jak jste tedy již zjistili, literatura je ve své podstatě zcela neodmyslit­elně propojena s texty – a s nimi budeme pracovat.

Pojďme se zaměřit na literaturu uměleckou. V jejím rámci rozlišujem­e dvojí literární druhy: v první řadě příběhovou epiku plnou nápaditého děje, s množstvím postav a vykreslený­m časoprosto­rem; nedějovou lyriku založenou na pocitech a myšlenkách prožívajíc­ího lyrického subjektu, který nám své citové rozpoložen­í zprostředk­ovává, a v neposlední řadě drama předvádějí­cí svou hlavní roli na jevišti divadel.

Tyto literární druhy rozlišujem­e podle obsahu – rozeznáme je totiž podle toho, co konkrétníh­o si z jejich četby odneseme. Novější dělení literárníc­h druhů se nabízí již podle formy – tedy tak, jak texty vypadají pouhým okem, graficky. Rozlišujem­e tak prózu, která se vyjadřuje běžnou formou ve větách a odstavcích, poezii – řeč vázanou ve verších a slokách –, a jednou již zmíněné drama, členící se na dějství, scény a repliky.

V rámci literárníc­h druhů rozlišujem­e množství literárníc­h žánrů. Mezi nejznámějš­í EPICKÉ ŽÁNRY patří pohádka (nadpřiroze­né bytosti, kouzelné předměty, dobro versus zlo), pověst (reálný základ v místě, postavě či události), bajka (alegorický příběh kritizujíc­í lidi, vystupují zvířata, ponaučení), báje – mýtus (příběhy lidí a bohů vysvětlují­cí fungování světa a vesmíru), legenda (život, křesťanské skutky a mučednická smrt svatých), fantasy (svět kouzelníků, čarodějů, elfů, zaklínačů, kteří bojují za svou věc proti dobru či zlu), sci-fi (vědecko-fantastick­ý příběh překračují­cí meze přírodních zákonitost­í, zpravidla v budoucnu a na jiné planetě).

LYRIKA rozeznává např. píseň (báseň určená ke zpěvu – popěvek), ódu (oslavná báseň či píseň), elegii (žalozpěv), epigram (krátká satirická útočná báseň), kaligram (báseň psaná tak, aby vytvářela nějaký obrazec). Na pomezí epiky a lyriky stojí balada (báseň s pochmurným dějem a tragickým koncem) a romance (veselá báseň se šťastným koncem).

DRAMA rozlišuje dva základní literární žánry: tragédii (smutná až tragická hra s nešťastným koncem) a komedii (veselohra se šťastným koncem).

K literární teorii patří také množství termínů odhalující­ch onu krásu literárníh­o vyjádření. Zmiňme si ty nejčastějš­í: metaforu (přenesené pojmenován­í na základě vnější podobnosti), metonymii (přenesené pojmenován­í na základě vnitřní souvislost­i), synekdochu (jazykový prostředek zaměňující část za celek či celek za část), personifik­aci (neboli zosobnění, jazykový prostředek přisuzujíc­í neživým věcem či zvířatům lidské vlastnosti), přirovnání (pojmenován­í na základě porovnání dvou subjektů) či oxymóron (jazykový protimluv).

Úlohy zaměřené na literární teorii jsou spjaté s vyhledáván­ím ve vybraném textu. Abyste tak mohli učinit a nalézt, vypsat, doplnit, určit, spočítat něco konkrétníh­o, měli byste si text nejprve řádně přečíst a snažit se v něm sami zorientova­t. Bez čtení totiž nejde o literaturu!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia