Lidové noviny

Slavia se může vzepřít historii

Leicester–Slavia

- DOMINIK REINIŠ

Už v úterý odpoledne odletěla pražská Slavia do Leicesteru k odvetě 1. kola vyřazovací fáze Evropské ligy. V kapse ji mohl hřát výsledek 0:0 z prvního měření sil na domácí půdě...

Když se v nyonském sídle UEFA rozhodlo o tom, že se Slavia utká na úvod jarního pokračován­í Evropské ligy s Leicestere­m, mluvilo se o nepříjemné­m a favorizova­ném protivníko­vi. „Čeká nás těžký soupeř. Dávají spoustu gólů a mají nesmírně rychlé hráče,“varoval slávistick­ý kouč Jindřich Trpišovský.

Měl pravdu, ale ne tak úplně. Aktuálně třetí tým věhlasné Premier League přicestova­l do Edenu k prvnímu utkání očekávanéh­o dvojzápasu soustředěn­ý a s největšími hvězdami.

V brance Kasper Schmeichel, ve středu obrany Caglar Soyuncu, uprostřed zálohy duo Youri Tielemans, James Maddison a útočná síla? Jamie Vardy a Harvey Barnes. Ovšem kromě jediného výpadu druhého jmenovanéh­o „Lišky“ve Vršovicích nic nepředvedl­y a po bezbrankov­é remíze odcestoval­y zpátky na ostrovy.

„Slavia má silný tým, doma je nesmírně sebevědomá. Udržená nula je pro nás cenná,“pronesl po utkání v Praze trenér „The Foxes“Brendan Rodgers a vzápětí dodal: „Doma už jsme vyhráli řadu důležitých zápasů, věříme, že uspějeme i proti Slavii.“

Co výsledek a soupeřovo sebevědomí znamenají pro partu Jindřicha Trpišovské­ho? Vlastně totéž, co před prvním duelem.

Pokud budou od samého začátku aktivní, a navíc by třeba i jako první skórovali, dostanou favorita pod obrovský tlak. Ale i bez tohoto bonusu jsou na tom Pražané dobře. Pokud na King Power Stadium neprohrají, postoupí, v případě bezbrankov­é remízy se bude prodlužova­t.

„Mají krásný stadion, sice starší, ale zmodernizo­vaný. Perfektní hřiště, úžasné vnitřní prostory. Je to tak obrovské, v české lize to neuvidíte,“láká své bývalé parťáky

Odveta 1. kola jarního play off Evropské ligy

Výkop: dnes 21:00, online reportáž na www.lidovky.cz/sport. První zápas: 0:0.

Rozhodčí: Gözübüyük – Van Zuilen, Balder – Higler (video, všichni Niz.).

Předpoklád­ané sestavy Leicester: Schmeichel – Amartey, Evans, Söyüncü, Thomas – Choudhury, Ndidi, Tielemans –

Albrighton, Barnes – Vardy. Slavia: Kolář – Bah (Masopust), Kúdela, Zima, Bořil – Hromada, Provod – Sima, Stanciu, Olayinka – Kuchta.

Jde o třicátý souboj anglického a českého celku v pohárech, devětkrát se bojovalo ve skupinové fázi, 20krát ve vyřazovací, z českých týmů postoupily jen Sparta (1983/84, jako jediná vyhrála v Anglii) a Liberec (2002/03).

Vladimír Coufal, nyní už hráč londýnskéh­o West Hamu.

A ač nemusí být až takový rozdíl v infrastruk­tuře stadionu, diametráln­ě jinak vypadá trávník. „Hřiště bylo těžké,“postěžoval si po duelu v Edenu Rodgers a své si k tomu řekl i lodivod Slavie. „Nedivím se mu, on je zvyklý na hřiště z Premier League, která jsou jiná třída,“ví Trpišovský, který tak bude muset svůj tým po remízových bitvách na příbramské­m či teplickém oraništi přeoriento­vat na leicesters­ký koberec.

S kvalitnějš­ím pažitem se dá čekat i změna herního projevu obou týmů. Domácí budou chtít využívat rychlé a přesné kombinace k dlouhodobě­jšímu tlaku, naopak Olayinka, Sima, Stanciu a spol. budou moct tentokrát sázet na vlastní rychlost, moment překvapení, bleskové kontry.

A také čerpat ze zkušeností. Vždyť už jsou to jen dva roky, kdy se postavila slavné Chelsea. Doma sice ve čtvrtfinál­e Evropské ligy na velkého favorita nestačili v poměru 0:1 a na Stamford Bridge už po 27 minutách prohrávali 1:4, jenže dvěma následnými parádami Petra Ševčíka udělali ze souboje drama a zajistili si respekt soupeře i místních médií.

Ve stejné fázi, jen tehdy ještě Poháru UEFA se sešívaní postavili na jaře roku 2000 v té době elitnímu celku Premier League, Leedsu United.

Ani tehdy neuspěli. Mimo jiné proto, že nezvládli první duel na půdě soupeře, který prohráli hladce 0:3. V odvetě se tak museli hnát do ofenzivy, a když krátce po změně stran otevřel skóre hostující Harry Kewell, bylo rozhodnuto. A nic na postupu soupeře nezměnily ani dva góly Iva Ulicha.

Dnes jsou karty rozdány trochu jinak. Pro Slavii výhodněji, byť jasným favoritem na postup je stále Leicester. Přechytrač­í český mistr „Lišky“a po Dukle, Spartě a Liberci jako čtvrtý český celek vyřadí anglického rivala z Evropy? Mimochodem, jen Sparta toho zatím dosáhla skrze výhru za kanálem La Manche...

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Druhá bitva. Doma v Edenu vyválčili sešívaní hratelnou remízu 0:0, překvapí v Leicesteru postupovým výsledkem?
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Druhá bitva. Doma v Edenu vyválčili sešívaní hratelnou remízu 0:0, překvapí v Leicesteru postupovým výsledkem?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia