Lidové noviny

Každý z nás trochu čaroval

V naší lokalitě není přetlak firem, které by se zabývaly úklidem komunikací a chodníků. Ani se nedivím

-

Tak nám letos po letech opět zasněžilo a příroda si alespoň na chvilku mohla ze svého šatníku vybrat a obléci krásný romantický bílý kabát. Tak a touto první větou vše krásné a pozitivní, co nám za těch pár zasněženýc­h dnů letošní zima přinesla, začíná i končí.

Vše ostatní je již stará, obehraná písnička. Jako vždy v minulosti, po napadnutí čtyř a půl centimetru sněhu, začíná to pravé zimní šílenství. Jeden telefonní hovor stíhá druhý a všichni se ptají na totéž. Kdy se už konečně v té či oné ulici objeví technika, která umožní těm, kdo řádně platí daně, vyjet ze svého pozemku za prací či nákupem?

Vypadá to, že představa řešení takových problémů je u 75 procent naší populace takřka pohádková. Starosta si podle nich stoupne na náves a svým hlubokým hlasem pronese zaklínadlo, stejně jako rytíř Brtník ve filmu Ať žijí duchové. Jen namísto zedníků a tesařů povolá cestáře, kteří zanechají spánku, vezmou lopaty, hrabla, traktory a vyrazí k nám do vsi uklízet sníh. Úplnou samozřejmo­stí by pak mělo být to, že každá ulice v obci má pro tento případ přistaveno­u techniku s partou pomocných hrabačů sněhu, protože tak to má být a tak je to správné, jak se říká v jiném, ne však pohádkovém filmu. Ale realita je úplně jiná.

Tak jako jinde se řešení i tohoto problému točí kolem financí. Všechna technika a potřebný personál zajišťujíc­í úklid komunikací a chodníků se musí samozřejmě zaplatit, ale nejdříve sehnat. Problémem je fakt, že v naší lokalitě není přetlak firem, které by se touto činností zabývaly. Po pravdě řečeno se nemůžeme ani divit. Již několik let žádný velký sníh nenapadl a držet techniku, která mnohdy slouží k jedinému účelu, je pro firmy nákladné a nerentabil­ní. S trochou nadsázky starosta v tomto případě doopravdy tak trochu čaruje. která by na nás ráda dýchla svou romanticko­u náladu, se během pár dní změní k nepoznání.

Ale abych nekončil zcela pesimistic­ky, musím přiznat, že přece jen nějaká ta pozitiva letošní zima má. Třeba skutečnost, že si víc než kdy jindy mladí i staří užívají a vychutnáva­jí zimní radovánky. A myslím si, že při tom nikdo neporušil žádné covidové vládní nařízení a v nejbližším okruhu svého obydlí naplno pocítil tu správnou dávku endorfinu, která se všem při pohybu a pobytu v zimní přírodě vyplaví do těla.

 ?? FOTO ARCHIV OBCE ?? Zasněžená lavička.
FOTO ARCHIV OBCE Zasněžená lavička.
 ??  ?? MARTIN MUCHKA starosta obce Vráto, ODA
VRÁTO (Jihočeský kraj)
MARTIN MUCHKA starosta obce Vráto, ODA VRÁTO (Jihočeský kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia