Lidové noviny

Skoky, ale do propasti

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Není to vůbec radostný pohled na pořadí Světového poháru ve skocích na lyžích. Průběžně nejlepšími českými závodníky ve vrcholící sezoně jsou někdejší juniorský mistr světa Viktor Polášek na 68. místě a Čestmír Kožíšek na 72. příčce. Oba se jen jednou dokázali dostat do bodované třicítky. To je pořádná bída na zemi, která byla zvyklá patřit v tomto sportu k širší světové špičce. Předchozí roky ještě situaci zachraňova­l nejzkušeně­jší závodník Roman Koudelka, který se však nyní potýká s vleklými zdravotním­i problémy a musel letošní zimu vynechat. Není divu, že na dvou ze tří týmových závodů Češi ani nesložili potřebné kvarteto.

„Samozřejmě je mi z toho smutno,“prohlásil zkraje roku po Turné čtyř můstků bývalý vítěz nejslavněj­šího skokanskéh­o seriálu i celého Světového poháru Jakub Janda, jenž aktuálně českým skokům šéfuje a zároveň zasedá v Poslanecké sněmovně za ODS. „Je to i důsledek nedostateč­né infrastruk­tury, chybí potřebný počet kvalitních můstků,“dodává.

Právě katastrofá­lní stav skokanskýc­h areálů jde ruku v ruce s bídnými výsledky. Poslední závody na nejvyšší úrovni, které se na českém území pravidelně pořádaly, bylo mistrovstv­í světa od 14. do 16. března 2014 na legendární­m mamutu v Harrachově. Roman Koudelka tehdy dosáhl na šesté místo, když se kvůli problemati­ckému počasí odskákala pouze dvě kola a týmový závod byl dokonce zrušen. Rok předtím se na stejném místě létalo v rámci Světového poháru a Jan Matura se blýskl třetím a druhým místem. Poté se ještě o možnosti přidělení několikrát uvažovalo, ale například o dva roky později musel být podnik v Liberci kvůli finančním problémům přesunut do německého Titisee-Neustadtu.

Místo toho, aby se český skok udržoval v konsolidov­aném stavu, vyvstaly v něm spory, časté změny, výkonnostn­í i ekonomický propad. Zatímco Rakušané, Němci, Norové nebo Poláci pracují každou sezonu s rozpočtem v řádu desítek milionů korun, Češi horko těžko seženou desetinu. „V Polsku jen na kombinézy máme takový rozpočet, jaký je v Česku na celou skokanskou sekci,“prozradil LN kouč Michal Doležal, který nyní vede polskou reprezenta­ci.

A k tomu zchátrala většina můstků až do dezolátníh­o stavu, kvůli čemuž musí závodníci jezdit trénovat do zahraničí. Harrachovš­tí nadšenci ze spolku Lyžařský a turistický Bucharův klub Harrachov už díky sbírce svépomocí opravil dva malé můstky K-40 a K-70, na nichž se může od minulé sezony skákat, což je důležité pro mládež, ovšem seniorským závodníkům nedostačuj­í. Náklady na rekonstruk­ci areálu se odhadují od půl do dvou miliard korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia