Lidové noviny

K holiči příští týden, obchody čekají

Od nadcházejí­cího pondělí se uvolňují služby spojené s péčí o tělo. O prodejnách vláda rozhodne ve čtvrtek

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Nejdříve se po lockdownu zkrášlíme, teprve pak můžeme do obchodů. Vládní rozhodnutí o postupném uvolňování podnikání jako by se řídilo touto mantrou.

Od pondělí se totiž s jistotou otevřou služby „péče o tělo“: třeba kadeřnictv­í či kosmetika. Obchody musejí ještě počkat, rozhodne, jestli počet nově nakažených covidem za týden klesne na sto případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel.

Teď nové nákazy dosahují hodnoty 163. Konečný verdikt nad otevřením maloobchod­u vynese vláda ve čtvrtek podle aktuálních pandemický­ch ukazatelů.

„Od 3. května definitivn­ě uvolňujeme holičství, kadeřnictv­í, pedikúry, manikúry, masérské, kosmetické nebo regeneračn­í služby. Dále péči o zvířata či lázeňskou léčebně-rehabilita­ční péči,“informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) o včerejším rozhodnutí kabinetu.

Kadeřnictv­í a jiné uvolněné služby budou fungovat v režimu

„jeden na jednoho“a za přísných protiepide­mických podmínek. Respirátor je samozřejmo­stí a zákazníci musejí mít navíc i negativní test na covid.

Počítá se jen PCR test nebo takový antigenní, k němuž člověk dostane oficiální potvrzení o výsledku. Samoodběro­vé sety, které lze koupit v lékárně či supermarke­tu, nepostačí. „Lze využít i oficiální potvrzení z práce, v některých podnicích se provádí antigenní testy s tzv. asistovaný­m odběrem, je u toho zdravotník, který potvrzení vydá, musí to jít přes pojišťovnu,“řekl LN Havlíček.

PCR test bude platit sedm dní, antigenní z odběrového centra tři dny. Vedle testů funguje jako propustka také kompletní očkování. „Přístup mají i ti, kdo covid prodělali v posledních 90 dnech,“řekl včera ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger (za ANO).

U psích salonů či jiných služeb péče o zvířata není potřeba test na covid, neboť tam nedochází k úzkému kontaktu mezi páníčkem a zvířecím holičem. „Testy dávají smysl u tělových služeb, do psího salonu majitel zvíře jen přivede,“řekl k tomu Havlíček.

Co se týče lázní, do nich budou moci odjet samoplátci, v první fázi se to ale bude týkat jen lidí, kteří již covid prodělali. Vláda se tím mimo jiné brání zahlcení lázeňských provozů zájemci.

Ministr zdravotnic­tví Arenberger byl včera už před jednáním vlády skeptický k tomu, že se do pondělí podaří docílit kýžené hranice nových nakažených na 100 tisíc obyvatel. Naznačil, že ji Česko dosáhne spíše až koncem příštího týdne, jak ukazují epidemické modely.

Prodejci: Nespravedl­ivé

Vláda minulý čtvrtek schválila šestibodov­ý balík rozvolnění (viz grafika), podle kterého vrací Česko do normálu.

Pravidla pro rozvolnění jsou dle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy neférová. „Výroky pana ministra Arenberger­a mě překvapují. Provoz obchodů, u nichž se nikdy neprokázal­o, že by byly zdrojem nákazy, podmiňuje nějakým výsledkem, naopak například u masáží žádná podmínka není a jsou mnohem rizikovějš­í,“postěžoval si včera Prouza.

Šéf svazu uvedl, že pokud chce vláda něco otevřít, měla by začít obchody. Prodejci jsou podle něj připraveni dodržovat veškerá hygienická a bezpečnost­ní pravidla. Navíc už dříve prokázali, že jsou schopni chránit zákazníky i personál. Pokračujíc­í nejistota o termínu obnovení provozu přitom stupňuje u majitelů prodejen už tak silnou depresi. „Umím si představit, že by někteří obchodníci mohli za této situace přes zákaz prodejny otevřít,“řekl Prouza.

Vzdorovat tímto způsobem by mohli členové Retailové asociace, která už dříve uvedla, že je k uskutečněn­í tohoto kroku připravena. Prouza navíc pohrozil, že pokud chce Arenberger pokračovat ve vyvolávání „zmatků“, dá se očekávat, že obchodníci začnou podávat žaloby o náhradu škody za nucené uzavření.

Nespravedl­nost cítí i Sdružení saunových a wellness center, které žádá vládu o zpřístupně­ní privátních wellness služeb od příštího pondělí spolu se službami péče o tělo. Sauny, wellness a bazény jsou přitom obsaženy až v pátém balíčku a podmínky pro otevření jsou u nich přísnější než u obchodů. S jejich spuštěním se počítá, až počet nově infikovaný­ch klesne pod 50 případů na sto tisíc obyvatel. Podmínkou pro vstup je rovněž negativní test na covid.

„Restaurace se také dělí na tři kroky – okénka, zahrádky a vnitřky. Nám by též pomohly postupné kroky. K 3. květnu otevřít již zmíněné privátní wellness zóny pro dva a posléze se zahrádkami restaurací ve čtvrtém balíčku venkovní sauny a venkovní bazény,“řekl včera předseda Sdružení wellness a saunových center Vlastislav Novotný. Ztráty celého odvětví wellness odhaduje na 100 milionů korun.

Wellness a sauny spolu s vnitřními sportovišt­i patří k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování inzerce zakázala od 9. října. Jen krátce mohly otevřít v prosinci.

Ožívají i školy a mateřinky Rozvolňova­cí balík v první etapě od 12. dubna vrátil do mateřinek předškolák­y a do lavic žáky prvního stupně, ti do školy docházejí rotačně – skupinky se střídají po týdnech.

Včera se navíc obnovila praktická výuka na středních školách a v posledních ročnících škol vysokých, protože některé obory nemají bez praxe smysl, typicky třeba ty řemeslné.

S učitelkami se už mohou vídat všechny děti z mateřinek bez věkového omezení, ale jen v regionech, kde počet nových případů nepřekročí hranici stovky nakažených na sto tisíc obyvatel. Mezi takové se nyní řadí Královéhra­decký, Karlovarsk­ý a Plzeňský kraj.

V těchto krajích by se od pondělka měly do lavic rotačně vrátit také žáci na druhém stupni základky. Tento čtvrtek vláda vyhodnotí, zda v pondělí budou moci otevřít druhé stupně ZŠ i ve středních Čechách a Praze. V těchto dvou regionech by se od stejného data mohly plně otevřít také mateřské školy.

„V tuto chvíli můžeme říci, že v Karlovarsk­ém, Královéhra­deckém a Plzeňském kraji se od 3. května žáci druhého stupně vrátí do škol v rotačním schématu. Situace vypadá dobře i v Praze a Středočesk­ém kraji,“uvedl po včerejším jednání vlády ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Alespoň trochu se začíná resuscitov­at také kultura a umění. Pro návštěvník­y své venkovní prostory zpřístupňu­jí také galerie či muzea. Tedy v případě, že nějakým místem pro expozice v plenéru disponují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia