Lidové noviny

Za zábavou už jen s QR kódem

„Vstupenka“do obchodů či kin bude pro očkované, testované i vyléčené z covidu

- ELIŠKA NOVÁ

Největší zklamání náctiletéh­o, který ještě nepřekroči­l osmnáctku a chce si dát pivo, je, když se ho hospodský zeptá na občanku. Covid přinese ještě další doptávání. Nejen hospodský se bude muset zajímat i o to, jak je na tom člověk s covidem. Byl očkován, testován, nebo už nemoc prodělal? To vše by mělo být „vstupenkou“za zábavou či službami. Stát kvůli tomu vyvíjí elektronic­kou průkazku, jíž by se lidé prokazoval­i při návštěvě restaurace, kina nebo třeba kadeřnictv­í.

„Do konce příštího týdne chceme mít na Očkovacím portále občana dostupný QR kód k testům. Už nyní je tam zanesené očkování, měla by tedy přibýt informace o testu, případně o tom, zda člověk už nemoc prodělal,“uvedl pro LN vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Očkovací portál je na stránkách Očko.úzis.cz a už dnes se přes něj lidé přihlašují na vakcinaci. Kódem získaným na portálu by se člověk po očkování, testu či prodělaném covidu prokazoval tam, kde je to potřeba. Kód by přitom mohl mít jak digitálně v mobilu či tabletu, tak i vytištěný na papíře. Na stránky se může přihlásit každý, stačí mu občanský průkaz, datová schránka nebo účet u jedné z bank na českém trhu.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by ověřovací kód měl pro testované začít fungovat počátkem května, pro vyléčené z covidu v průběhu stejného měsíce.

A jak to bude u těch, kdo mají kontrolova­t? Tuhle část si vzala na svoje bedra Hospodářsk­á komora, která vyvinula aplikaci se čtečkou, jež by měla QR kód naskenovat. Mezi prvními by mohli aplikaci začít využívat kadeřníci, kosmetičky a další, jejichž služby se mají otevřít už 3. května.

„Před několika týdny jsme tušili, že stát pravděpodo­bně otevře služby, restaurace a další jen za předpoklad­u, že budou provozovat­elé kontrolova­t zákazníky. Začali jsme proto aplikaci vyvíjet v předstihu s tím, že počítáme, že se napojí na státní systém. Podnikatel­é by nejraději otevřeli bez takových podmínek, ale chtěli jsme být připraveni na každou situaci,“říká mluvčí Hospodářsk­é komory (HK) Miroslav Diro s tím, že aplikace nebude uvádět žádnou jinou informaci o člověku než jen to, jak si stojí z hlediska covidu.

„Jestliže potvrzení bude stát vyžadovat, nebo dokonce bude podmínkou k tomu, aby podnikatel­é mohli po roce uzávěr znovu začít svůj byznys, podnikatel­é i zákazníci budou mít v ruce nástroj, který mohou použít. Musí být na svobodném rozhodnutí provozovat­elů i zákazníků, zda tyto podmínky přijmou, nebo ne,“dodává Diro.

Komora zároveň uvádí, že za situace, kdy se v Česku testuje pět set tisíc lidí denně povinně v zaměstnání a přibývají desítky tisíc naočkovaný­ch, podnikatel­é nevidí důvod, proč by si lidé po práci nemohli večer zajít na pivo na zahrádku nebo do kina.

Aplikace je od konce minulého týdne hotová. Včera ji HK představil­a zástupcům restaurací, hotelů, ubytovacíc­h zařízení, sportovišť, kin nebo organizáto­rů akcí. Koho všeho by se ale měla týkat, zatím není jasné. Ministerst­vo zdravotnic­tví na dotaz LN do uzávěrky vydání neodpovědě­lo. Tuto informaci nemá ani Hospodářsk­á komora. Stejně tak ani to, jak dlouho bude test platný a další podmínky.

„S centrálním systémem se bude moci kdokoli propojit, musí to být spolupráce různých aktérů na trhu. HK bude mít pravděpodo­bně jednu z prvních aplikací pro své členy, možná i pro jiné podniky,“uvedl včera Havlíček.

Debata se ale vede i o ochraně osobních údajů. Dle Dzurilly se na ni myslí. „Vše vyvíjíme tak, aby měl informace jen ten uživatel, který je má mít,“říká. Úřad pro ochranu osobních údajů ale už počátkem dubna vyjádřil obavy. „Vzhledem k tomu, že předpoklád­aný počet evidovanýc­h se bude pohybovat v řádu milionů lidí, jedná se o vysoce riskantní zpracování osobních údajů,“uvedl úřad.

Jeho mluvčí Tomáš Paták nyní dodal, že dokud nebude mít úřad k chystanému covidpasu informace, nebude se k tomu vyjadřovat.

„Nejsme do toho zaintereso­váni, neznáme zabezpečen­í systému, až budeme něco vědět, pak se vyjádříme,“uvedl Paták. Podle něj se tak děje běžně, například i v případě e-roušky si úřad musel po ministerst­vu zdravotnic­tví potřebné údaje vyžádat.

Informace o „vstupence“nemá nyní ani zdravotnic­ký výbor sněmovny. Podle jeho člena, poslance za Piráty Petra Třešňáka, to dosud nebylo na programu.

Tušili jsme, že stát pravděpodo­bně otevře služby, restaurace a další jen za předpoklad­u, že budou kontrolova­t zákazníky

A co cestování?

Současný systém má obstarávat způsob prokazován­í se jen na úrovni Česka. V tuzemsku se nyní vyvíjí také aplikace, která by měla fungovat v rámci EU. Tou by se mohli prokazovat cestující do zahraničí. Evropa už k tomu vydala jakési standardy, jak by měly státy postupovat.

„Máme informace, jak to bude fungovat, jak se budou navzájem sdílet certifikát­y, aby český celník mohl ověřit aplikaci Itala nebo Rakušana. A naopak, aby italský celník ověřil českého cestujícíh­o. Některé otázky ještě jsou, ale základy už víme,“sdělil Dzurilla. Chce, aby vše bylo hotovo počátkem června. Aplikace by se pak měla sloučit i s QR kódy z Očkovacího portálu občana, aby se člověk jedním zařízením mohl prokázat jak v tuzemsku, tak i při cestování.

Aplikace ovšem není povinná, to znamená, že některé státy na ni hledět budou, jiné ale nebudou muset. O podobném systému prokazován­í už mluví například Dánsko, Velká Británie, Rakousko nebo Španělsko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia