Lidové noviny

Výhody očkování chudé nelákají

Lidé s vyšším vzděláním a vyššími příjmy mají větší profit z vakcinace – častěji cestují či chodí do divadel.

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Počet lidí, kteří mají zájem se nechat naočkovat proti covidu, se od začátku roku zvýšil o deset procent: šest Čechů z deseti je pro vakcinaci. Detailnějš­í pohled na data ukazuje, že ochota přibývá nerovnoměr­ně. Ke zvýšení přispěli především starší, vzdělanějš­í respondent­i s vyššími příjmy. Naopak mladší lidé do 54 let s nižším vzděláním či z menších obcí a nízkopříjm­oví oproti podzimu zájem spíše ztrácejí. Čerstvá čísla z kontinuáln­ího výzkumu Daniela Prokopa Život během pandemie odhalují, že výše příjmu je důležitou proměnnou v přístupu k vakcinaci. Oproti září se poměrně dramaticky snížil zájem o očkování zdarma u lidí žijících v chudobě.

Ve prospěch vakcíny se vyslovilo 67 procent Čechů s nadstandar­dními příjmy, a dokonce 76 procent s vysokými. V domácnoste­ch žijících pod hranicí chudoby je situace opačná – 40 procent očkování odmítá a 23 procent je nerozhodný­ch.

Jednou z možných příčin je podle Prokopa snížení důvěry ve schopnost vlády řešit epidemii a ekonomické dopady s ní spojené. S tím souhlasí i sociolog Petr Fučík z Fakulty sociálních studií při Masarykově univerzitě, podle kterého odcizení od sociálního řádu a nedůvěra v instituce může být vysvětlení­m neblahého jevu. „Toto odcizení se častěji týká lidí na znevýhodně­ných společensk­ých pozicích a posiluje konstrukci reality ve smyslu velmi kritického přístupu,“sdělil LN Fučík.

Dalším důvodem může být podle autora výzkumu poměr nákladů a výnosů očkování. „Očkování je sice zdarma, ale je tam určitý náklad ve smyslu na místo dojet a podobně,“řekl LN Prokop. Výnosem očkování je vedle zdravotníc­h výhod například snadnější přístup k cestování či zábavě, což však nevyužije každý. „Třeba samoživite­lka z malého města nebude mít takový výnos, co se týče cestování a přístupu k aktivitám, ale bude mít starosti s tím pro očkování dojet,“vysvětluje. Snazší

Denní nárůst počtu osob s prokázaným onemocnění­m

Vykázaná očkování v jednotlivý­ch krajích dovolená u moře nebo návštěva divadla není pro nízkopříjm­ové jedince motivací, protože si tyto aktivity musí odpírat covid necovid.

Pracovníci neziskovýc­h organizací, kteří s těmito klienty pracují, mají i další hypotézy. „Lidé z nízkopříjm­ových domácností některé věci řeší ‚tady a teď‘. Někteří z nich nemají vhled do toho, jak je situace vážná, že i oni mohou onemocnět a podobně. Často neřeší věci, které se mohou stát, jelikož mají jiné starosti,“domnívá se Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Koordináto­rka zdravotníc­h aktivit Charity Ludmila Kučerová vidí zase za poklesem zájmu i medializov­ání některých komplikací po očkování. I krátkodobé zhoršení zdravotníh­o stavu by podle Kučerové přivedlo člověka s nízkým příjmem na dlažbu. Autor průzkumu potvrzuje, že propad zájmu o očkování v době mezi loňským zářím a prosincem byl daný právě nárůstem obav z nežádoucíc­h účinků. Důraz proto klade na důkladnou osvětovou kampaň. Lidé žijící pod hranicí chudoby mohou podle Prokopa více podléhat informační­m zdrojům, které těží z nedůvěry v odborníky a vládu, nemají se s kým relevantní­m poradit, mají horší přístup nebo vztah k lékařům. Odrazovat může i samotná registrace, která vyžaduje jistou úroveň digitální gramotnost­i.

Nejdůležit­ější je kontaktní přístup, například přes praktiky nebo jiný blízký bod. „Je potřeba, aby těmto lidem možnost vakcinace někdo aktivně nabízel,“myslí si.

Nejlepší reklamou je osobní doporučení, to hodně pomáhá v seniorské populaci. Každý zná někoho, kdo už na očkování byl, povětšinou se lidé nesetkávaj­í s vážnými negativním­i následky, mohou sdílet své zkušenosti, že očkování nakonec bylo poměrně jednoduché zařídit a podobně. „Pokud se mezi seniory šíří šeptanda, získá sdělení dostatečno­u dynamiku, ale je otázka, zda se rozšíří i do ostatních skupin, kde osobní prospěch z očkování není tak velký,“uzavírá Prokop s tím, že vhodně cílená kampaň bude potřeba. Jinak Češi mohou nabýt dojmu, že je situace v pořádku v momentě, kdy se podá vakcína sedmdesáti procent lidí nad 60 let. Pak může dojít ke zpomalován­í ochoty lidí se očkovat a impuls bude potřeba.

vykázaná očkování celkem nakažených celkem obětí vykázaná očkování celkem celkem vyléčených hospitaliz­ovaní ukonč. očkování reprodukčn­í číslo r ukonč. očkování celkem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia