Lidové noviny

Kampaň nesmí být arogantní

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

I když má podle výzkumů více než polovina populace pozitivní přístup k očkování, zájem je mezi různými skupinami nerovný. Hnout s tím může dlouho očekávaná vládní osvěta. „Kampaň nefunguje, když za ní stojí instituce, která nemá důvěru. Lidé už jsou také z covidu obecně unavení,“řekl LN Dino Numerato, docent na katedře sociologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, který je od března zapojen do mezinárodn­ího výzkumného projektu VAX-TRUST zaměřeného na váhavé přístupy k očkování.

LN Proč některé skupiny, jako třeba lidé žijící pod hranicí chudoby, mají menší zájem o očkování, i když je zdarma?

Neviděl jsem data, na kterých jsou tyto výsledky založeny. Jedno

z možných hypotetick­ých vysvětlení je, že si nemusí uvědomovat riziko spojené s neočkování­m, nebo nemusí vnímat tak silně výhody spojené s očkováním, ať už se to týká jejích ekonomický­ch aktivit nebo životního stylu, například cestování. Důvodem může být i vyšší nedůvěra v politické instituce a zdravotní, často nadnárodní autority, např. WHO.

LN Mohl by jedním z aspektů být nerovný přístup k internetu, jakási digitální propast, když mnoho informací je online?

Určitě je to důležitá poznámka. Možná to nemusí být přímo digitální propast spojená s přístupem k internetu, jako spíše se schopností s internetem pracovat. Může to být spojeno také s vyšší mírou vystavení dezinforma­cím, které se často maskují odkazování­m na výzkum a mohou jednotlivc­e znejistit. Tedy co se vztahu k očkování týká. Protože jinak účinnost dezinforma­cí tkví v tom, že občany vybaví nebývalou jistotou. Toto jsou jedny z možných vysvětlení, ale ne jediné. Spíše se jedná o soubor faktorů, které ovlivňují rozhodnutí. Svou roli mohou sehrávat i lékaři, konkrétně to, zda a jak občanům očkování doporučují.

LN Co by mohlo ve vakcinační osvětě pomoci?

Je to dlouhodobá záležitost. Podle mě je to úzce spojeno s nedůvěrou v instituce a ta se neobnovuje konkrétním řešením, není to věc, která se udělá ze dne na den. A nejde jen o důvěru v konkrétní politické instituce, jako je například Vláda ČR, ale také obecně v expertní vědění, která je v posledních desetiletí­ch podlamován­a. Spíše se obávám, že tady vidíme zásadní sociálně-politický problém, který je technicky a marketingo­vě neřešiteln­ý. Komunikace, která jen prezentuje fakta a informace, selhává. Kampaně a komunikace nesmí jen vzdělávat, poučovat a vycházet ze svým způsobem arogantníc­h předpoklad­ů, že kdo se neočkuje, má nějaký kognitivní deficit a tedy, zjednoduše­ně řečeno, je to hlupák. Ono to tak rozhodně není. Komunikace musí být také transparen­tní.

Výzkumy ukazují, že jakékoli šedé zóny v souvislost­i s dodávkou vakcín důvěru dále podlamují. Podceňovat nelze ani roli lékařů, kteří fungují jako důležití zprostředk­ovatelé. Kampaň, která bude pracovat s různorodým­i cílovými skupinami a bude diverzifik­ována svou formou a obsahem, může přispět. Ale musím ještě jednou opakovat: to, co víme z jiných výzkumů je, že nelze přeceňovat různé kampaně ve chvíli, kdy za nimi nestojí instituce, která by důvěru lidí měla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia