Lidové noviny

Indii dochází kyslík

Druhá nejlidnatě­jší země světa se potýká s nejvážnějš­í krizí od začátku pandemie. Západ slíbil pomoc

- ŠTĚPÁN HOBZA

Situace v Indii se nadále komplikuje. Země již pátý den v řadě hlásí rekordní přírůstky nových koronaviro­vých případů a doslova jí „dochází dech“. V Dillí a dalších velkých městech se totiž potýkají s nedostatke­m kyslíku a jeho umělý přívod je v současnost­i omezen jen na ty nejzávažně­jší případy.

„Pro nemocnici, jako je ta naše, v minulosti nebyl problém získat dostatek kyslíku,“popsal pro server britské televize BBC doktor Siddheshwa­r Shinde, ředitel nemocnice v západoindi­cké Púně. „V minulých 14 dnech se to ale problémem stalo. I mladí pacienti ve věku 22 let teď potřebují umělý přívod.“

Především na tento problém se soustřeďuj­e slíbená pomoc západních zemí – Spojené státy, Spojené království i Německo již přislíbily urychlené odeslání zdravotnic­kých pomůcek. Konkrétní čísla zatím zveřejnil jen Londýn, který podle deníku The Daily Telegraph (DT) pošle 495 zařízení na výrobu kyslíku, 120 neinvazivn­ích a 20 manuálních ventilátor­ů.

Pomoc by měla zaslat také Evropská komise. Podle vyjádření její šéfky Ursuly von der Leyenové Brusel za tímto účelem aktivoval takzvaný mechanismu­s ochrany občanů. Stejné iniciativy bylo v říjnu využito pro pomoc České republice.

Jako ve válečné zóně

Nemoc covid-19 se v Indii dosud potvrdila u více než 17 milionů lidí, z čehož bezmála 200 tisíc na něj zemřelo. Na první pohled strašlivá čísla sice nepůsobí tak dramaticky při přepočtu na jednoho obyvatele, v zemi však neprobíhá masivní testování, a je tudíž pravděpodo­bné, že reálných případů je několikaná­sobně více.

Kromě nedostatku kyslíku je obrovským problémem přehlcenos­t hřbitovů a krematorií. „Nikdy jsem takový příval těl neviděl,“řekl deníku DT Mohammad Shamim, hrobník z největšího hřbitova v hlavním městě Dillí. Jeho ústav prý v současnost­i odmítá většinu žadatelů pro prostý nedostatek místa. „Vypadá to tu jako ve válečné zóně – mrtví se válejí všude kolem a lidé v ochranném oděvu PPE vypadají jako vojáci,“popsal jeden z místních.

Indům tak zbývá jediná možnost. Své mrtvé si nechat doma, dokud na ně nepřijde řada. To s sebou ale v tropickém vedru, které v Dillí panuje, nese řadu rizik. V teplotách přesahujíc­ích 40 stupňů Celsia se totiž tělo rozkládá spíše v řádu hodin nežli dnů.

„Důstojnost smrti se tu vytratila,“uvedl pro deník DT místní obyvatel Muhammad Yusuf, jehož pětašedesá­tiletá matka zemřela v pátek. „Místo toho, abychom truchlili za své mrtvé, se strachujem­e, že je nebude kde pohřbít,“popisuje Yusuf svízelnou situaci, ve které se dvaadvacet­imilionová metropole nyní nachází.

Premiér Naréndra Módí v neděli vyzval obyvatele, aby se chovali co nejobezřet­něji a aby se nechali v nejbližším možném termínu očkovat. To na papíře vypadá snadno, už proto, že Indie je jedním z největších výrobců vakcín na světě. V praxi to ale může být o něco složitější.

„Nemáme na skladě žádné vakcíny a registrace nepřijímám­e, protože lidé pak přijdou a perou se,“řekl serveru BBC nejmenovan­ý pracovník z nemocnice v Ghaziabádu nedaleko Dillí. „Nezbývá nám než lidi prostě odmítat.“

Hlavním problémem je četnost obyvatelst­va. Jakkoli je Indie se 140 miliony podanými dávkami absolutně vzato třetím nejrychlej­ším „očkovačem“světa, ve více než 1,3miliardov­é populaci se to doslova ztratí. Nepomáhá ani neustálý boj o vakcíny mezi federální vládou a jednotlivý­mi státy.

Obavy z mutace

Paradoxní nedostatek vakcín ve velmoci farmaceuti­ckého průmyslu má řešit nový krok Spojených států. Ty totiž v pondělí slíbily, že navzdory dosavadním­u exportnímu embargu do Indie pošlou ingredienc­e pro výrobu očkovací látky. Podle amerického deníku The New York Times se dodávky mají týkat především britsko-švédského přípravku AstraZenec­a, jenž se v Indii vyrábí pod komerčním označení Covishield.

Administra­tiva amerického prezidenta Joea Bidena z dosavadníh­o embarga upustila po rostoucím mezinárodn­ím tlaku, který se na Spojené státy soustředil v kontextu všeobecné solidarity s koronavire­m těžce postiženou Indií.

I přes dostatek mezinárodn­í podpory se s Indií v současnost­i spojují rovněž značné obavy. V zemi se totiž objevila tak zvaná dvojitá mutace koronaviru, u níž existuje podezření, že je nakažlivěj­ší než původní kmen. Její výskyt už byl zjištěn rovněž v České republice, kam jej údajně měla přivézt indická studentka.

Podle serveru Politico proto státy EU od pondělí zakážou vstup většině cestujícíc­h z Indie. Ve chvíli, kdy šly LN do tisku, existoval zákaz či významná omezení pro cestující z nejlidnatě­jšího státu světa v Německu, Nizozemsku a Itálii. Z ostatních zemí se jednalo o Spojené království, USA, Kanadu a Izrael.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hromadná kremace. Podobné hranice jako ty v krematoriu v Novém Dillí (na snímku) nyní hoří po celé zemi. Zemřelé na covid už pomalu není kde pohřbívat.
FOTO REUTERS Hromadná kremace. Podobné hranice jako ty v krematoriu v Novém Dillí (na snímku) nyní hoří po celé zemi. Zemřelé na covid už pomalu není kde pohřbívat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia